Politică

Ciucă îndulcește scuipatul olandezilor

Rezoluția Parlamentului Olandei nu e un raport de respingere a aderării României la Schengen, ci este un raport care solicită clarificări legate de subiectele care au stat pe agenda relațiilor cu UE, legate de statul de drept, corupție și de crimă organizată, spune premierul Nicolae Ciucă.

„A fost adoptată o rezoluţie care, sigur, solicită… El nu este un raport de respingere a aderării, ci este un raport care solicită clarificări legate de subiectele care au stat pe agenda relaţiei noastre cu Uniunea Europeană, aspecte legate de statul de drept, de corupţie şi de crimă organizată. În discuţia pe care am avut-o cu domnul preşedinte Iohannis şi cu premierul Rutte la Cincu am înţeles că este nevoie de anumite clarificări, ne-am exprimat disponibilitatea şi deschiderea să punem la dispoziţie toate datele necesare, inclusiv prin Ministerul de Interne, domnul ministru Bode a transmis deja o scrisoare formală către omologul din Ţările de Jos pentru a putea să vină să clarificăm toate aspectele care sunt de clarificat în acest sens. Cert este că ţara noastră şi-a îndeplinit şi va continua să îndeplinească toate obligaţiunile legate de aderarea la Spaţiul Schengen, acest demers nu se încheie odată cu verificarea, el este un demers care va trebui să continue şi desigur să luăm măsuri pentru a putea să respectăm toată această dinamică a contextului în care trăim”, a declarat Ciucă.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Lucian Bode, a adăugat că România continuă „acest demers diplomatic la cel mai înalt nivel”.

„Aderarea de departe rămâne un obiectiv strategic pentru România, pentru un motiv foarte clar: îndeplinim toate condiţiile tehnice şi nu de acum, de 11 ani. Trebuie să existe un echilibru între obligaţiile asumate de România de 11 ani şi drepturile de care nu beneficiază. În marja Consiliului JAI de la Luxemburg am avut o întâlnire bilaterală cu ministrul olandez şi am stabilit ca orice alt detaliu complementar informaţiilor culese de cei 25 de experţi prezenţi în România în intervalul 9 – 12 octombrie să fie pus la dispoziţia partenerilor olandezi”, a menţionat Lucian Bode.

Parlamentul olandez se opune aderării României la Schengen! 

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluție prin care solicită guvernului de la Haga să nu își modifice poziția față de aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

„Camera, după ce a ascultat deliberările, luând act de faptul că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi discutată în curând; luând act de faptul că guvernul olandez a votat timp de mulți ani împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen din cauza corupției persistente și a problemelor persistente legate de crima organizată din ambele țări; întrucât corupția și problemele legate de crima organizată dintr-o țară Schengen pot crea probleme majore pentru funcționarea controlului la frontieră din țara respectivă și pot reprezenta astfel riscuri de securitate pentru Țările de Jos și pentru întregul spațiu Schengen, întrucât în prezent sunt în curs de desfășurare anchete de anvergură limitată și misiuni de investigare a funcționării statului de drept, a corupției și a crimei organizate în România și Bulgaria”, se arată în textul rezoluției adoptate în Parlament.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button