Politică

Ciucă, acuzat că a forțat demisia șefului Cultelor după o cină cu Patriarhul Daniel 

Mai mulți lideri PNL sunt nemulțumiți după ce premierul Nicolae Ciucă a forțat demisia lui Victor Opaschi din funcția de șef al Secretariatului pentru Culte și au declarat, sub protecția anonimatului, că decizia a fost luată după o cină cu Patriarhul Daniel.

Discuțiile din interiorul PNL au început după ce premierul Nicolae Ciucă l-a eliberat miercuri pe Victor Opaschi, la cerere, din funcţia de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte. Opaschi (74 de ani), fost consilier al lui Ion Iliescu, ocupa această funcție de 10 ani. ”A avut un mandat echilibrat în care a făcut alocări bugetare pentru toate cultele fără să țină cont strict de ponderea demografică. Nu a fost perceput ca apropiat al vreunui cult”, a spus pentru G4Media un lider liberal. Pe de altă parte, el este considerat apropiat de un serviciu secret.

Problema ridicată de mai mulți lideri liberali a fost că înlocuirea lui Opaschi ar fi fost forțată de premierul Ciucă la cererea patriarhului Daniel și se tem că viitorul șef al Secretariatului pentru Culte ar putea înclina balanța către sprijinirea anumitor culte, în detrimentul altora.

Ciucă ar fi luat decizia la scurt timp după o cină la Patriarhia Română chiar cu Patriarhul Daniel.

În acest moment sunt două nume pe masa premierului pentru a prelua șefia instituției.

Primul este Ciprian Olinici, directorul general al Trinitas TV, televiziunea oficială a Bisericii Ortodoxe Române. Olinici este susținut puternic de Patriarhul Daniel, dar și de mai mulți lideri PNL din Moldova, printre care și Gheorghe Flutur (Suceava). De altfel, Ciprian Olinici a absolvit Seminarul Teologic ,,Mitropolitul Dosoftei” din Suceava și Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” din Iași.

Al doilea nume este Mihai Firică, fost secretar de stat la Ministerul Culturii în perioada 2020-2021. El este acum membru în Consiliul de Administrație al TVR din partea PNL. Este din Craiova, unde a și lucrat mulți ani în presă.

De ce este importantă miza Cultelor? Secretariatul de stat pentru Culte îndeplinește, prin lege, mai multe funcții legate de relația dintre stat și reprezentanții tuturor cultelor religioase. Pe lângă acest rol de reprezentare și mediere, instituția decide și modul în care se împart fondurile bugetare între cultele recunoscute.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button