CITR dezvăluie secretele falimentului Nordis: Cauzele și datele financiare care au șocat piața
CITR, administrator judiciar în dosarul Nordis, a publicat primul raport privind cauzele care au dus la apariţia insolvenţei companiei, situaţia patrimonială şi alte date financiare, arată Ziarul Financiar.
Potrivit raportului, la data deschiderii procedurii de insolvenţă, Nordis Management SRL avea în derulare proiecte în trei locaţii principale: Nordis Mamaia, Nordis Sinaia, Nordis Braşov, cu 1.966 de apartamente, din care 695 apartamente au contracte de vânzare-cumpărare semnate, iar 414 erau disponibile.
În cazul proiectului Nordis Mamaia, raportul arată că, în 2020, compania a decis transformarea corpurilor nr. 1 şi 2 în hotel de 5 stele. Proiectul a fost reconfigurat integral şi recompartimentat, iar corpurile nr. 3 şi nr. 4 au fost dezvoltate ca proiecte rezidenţiale. Ca urmare a acestor modificări au fost ajustate compartimentările iniţiale ale clădirii. Astfel, o parte din etajul 1 al corpului 2, care era iniţial destinat apartamentelor rezidenţiale, a fost transformată în spaţii de birouri şi locuri de joacă.
CITR a precizat că aceste modificări au determinat necesitatea adaptării convenţiilor încheiate cu promitenţii-cumpărători, pentru a reflecta noile condiţii. În contextul acestor modificări, administratorul judiciar a constatat, pe baza evidenţelor furnizate de Nordis, că promitenţilor afectaţi de modificări li s-au alocat alte unităţi locative. Cu toate acestea, analiza documentaţiei a relevat că aceste modificări sunt reflectate în convenţiile semnate doar pentru o parte dintre promitenţi.
În cazul celorlalţi promitenţi, pentru care nu au fost identificate convenţii semnate, administratorul judiciar a concluzionat că Nordis a procedat unilateral la realocarea altor unităţi, fără a informa prealabil promitenţii despre schimbările survenite.
În ceea ce priveşte situaţia creanţelor, totalul creanţelor se ridică la 973.977 lei, din care 36,5% creanţe bugetare şi restul creanţe garantate, deţinute de Banca Transilvania (36.711 lei) şi Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucureşti (581.791 lei).
Cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia insolvenţei societăţii:
Decizia de dezvoltare în paralel a mai multor proiecte (Mamaia, Sinaia, Braşov)
Activitatea de dezvoltare nu a fost împărţită pe centre de cost/profit → decizii de management eronate/nefundamentate
Estimări eronate de investiţie
Neîndeplinirea obligaţiilor contractuale şi întârzierile avute în livrarea proiectelor, rezultând în decapitalizarea companiei în urma generării obligaţiei de plată de daune creditorilor
Situaţia generală a pieţei de construcţii
Potrivit CITR, masa credală a societăţii este alcătuită preponderent din sumele achitate de către promitenţii cumpărători cu titlu de avans/preţ integral pentru achiziţionarea de imobile din proiectele localizate în Năvodari, Braşov şi Sinaia.
Aceste sume vor trebui restituite de către Nordis Management SRL în cazul în care compania nu reuşeşte să finalizeze proiectele şi să livreze imobilele promise. „În mod cert, pentru finalizarea proiectelor, este nevoie de o infuzie de capital, având în vedere că la acest moment compania nu dispune de lichidităţi”, se mai arată în raport.