În continuarea dezvăluirilor privind Agenția Națională Antidrog, voi arăta, așa cum am făcut și în articolul precedent, faptul că la întrebările presei departamentul de comunicare, în speță comisarul Anamaria Iuliana Teodorescu, răspunde cu totul altceva. În acest caz, cred că avem de-a face ori cu rea-credință, ori cu neînțelegere, ori este vorba despre ordin.
Din această cauză, toate adresele care ar fi trebuit adresate departamenului de comunicare din cadrul Agenției Naționale Antidrog, vor fi adresate departamentului de comunicare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu speranța că vom primi răspunsurile într-un mod profesionist.
Așa cum se poate observa, Agenția Națională Antidrog nu dorește decât să amâne răspunsurile în speranța descurajării acestei anchete jurnalistice.
Pentru adresa din 31.08.2023, întrebarea a doua: ”Vă rugăm să ne precizați dacă directorul instituției a vizat conținutul răspunsurilor formulate la adresele noastre.”, răspunsul Agenției Naționale Antidrog a fost ”La nivelul Agenției Naționale Antidrog, răspunsurile la solicitările adresate în baza prevederilor Legii nr.544/2001 respectă legislația în domeniu.”
Mai mult, agenția mă asigură, ”pe acestă cale, de întreaga disponibilitate în oferirea de date exacte din domeniul nostru de activitate, pentru o informare viitoare cât mai corectă și mai amplă.”
În urma unor astfel de răspunsuri nu pot decât să mă întreb dacă nu cumva suntem într-un film cu buget redus, în care scenariul este prost scris, actorii prost plătiți joacă slab, noi întrebăm, iar agenția se face că răspunde.
Trebuie precizat faptul că după toate evenimentele grave care au scandalizat țara din cauza consumului de droguri, Ministerul Afacerilor Interne, în plin scandal, scoate la concurs funcția de director al Agenției Naționale Antidrog, în data de 20 septembrie 2023, exact la o zi după data expirării împuternicirii actualului director, iar acest lucru nu știu cât este coincidență și cât este rea-credință din partea Ministerului Afacerilor Interne.
Un lucru se poate observa, că pe repede-înainte, Ministerul Afacerilor Interne dorește să-și titularizeze actualul director interimar, Ramona Dabija, la conducerea Agenției Naționale Antidrog,
Interesant este faptul că printre condițiile pentru concurs, nu se menționează nicio cerință în ceea ce privește experiența anterioară, fie ea cât de mică, în domeniul antidrog, așa cum era firesc pentru un concurs la o agenție care are acest specific.
În legătură cu concursul pentru director al Agenției Naționale Antidrog, Ministerul Afacerilor Interne nici măcar nu s-a sinchisit să ofere un aer de obiectivitate și să-l organizeze, așa cum era firesc, la sediul Ministerului, care este și forul superior. Suspiciuni ridică și faptul că atât dosarele pentru înscrierea la concurs, cât și contestațiile se depun la Agenția Națională Antidrog, instituție condusă acum chiar de către una dintre candidate, Ramona Dabija.
Un alt caz pe care îl vom expune este cel al subofițerului de poliție, Alexandru Ioan Alexe, care, coincidență sau nu, are o evoluție profesională strict legată de cea a comisarului șef împuternicit director al Agenției Naționale Antidrog, Ramona Georgiana Dabija. Subofițer de poliție Alexandru Ioan Alexe, PE SURSE, s-a mutat de la IPJ Dâmbovița la I.G.P.R., structura CIRP – Centrul de Informare şi Relaţii Publice în perioada în care director al CIRP era chiar doamna comisar șef de poliție Ramona Georgiana Dabija. Dacă cineva dorește să se asigure de veridicitatea acestor date, trebuie doar să verifice declarațiile de avere din 2019, 2020, 2021 ale subofițerului Alexe Ioan Alexandru și CV-ul comisarului șef de poliție Ramona Georgiana Dabija de pe site-ul Agenției Naționale Antidrog. Despre acest caz vom relata pe larg într-un număr viitor, însă până atunci Ministerul Afacerilor Interne ar trebui să răspundă la următoarele întrebări:
1. Vă rugăm să precizați de ce în sezonul estival 2023 niciun specialist antidrog nu a fost detașat pe litoral și de ce nu au existat punctele INFOPOINT așa cum au existat în anii precedenți.
2. Vă rugăm să ne comunicați dacă toți specialiștii detașați pe litoral în anul 2022 au beneficiat de plata diurnei.
După aceste întrebări cred că activitatea Agenției Naționale Antidrog ar trebui să fie verificată de corpul de control al Ministerului de Interne și de Curtea de Conturi a României, mai ales că după venirea la conducerea agenției a comisarului șef de poliție Ramona Georgiana Dabija mai mulți angajați, cu expertiză în domeniul antidrog, au plecat din Agenția Națională Antidrog.
Dacă în sezonul estival 2023 mai existau INFOPOINT-rile în stațiunile Vama Veche sau Mamaia, ori dacă erau detașați specialiști, poate astăzi în România nu mai existau tragedii precum cea de la 2 Mai.