un editorial de Ciprian Demeter
Este un păcat să taci atunci când datoria ta este să protestezi.” – Abraham Lincoln
Anul acesta se împlinesc cinci ani de când mii de demonstranți, în special din diasporă, au ieșit în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva Guvernului.
După aproape cinci ani de anchetă procurorii Parchetului General au trimis în instanță dosarul privind reprimarea manifestației din 10 august 2018.
Nu mi-am închipuit vreodată că în România, un sistem de informații străin, sprijinit din interior de anumiți trădători de țară, aserviți străinilor, ar fi putut să creadă că poate reuși destabilizarea ordinii de drept din România.
Cercetările procurorilor militari au stabilit că pe 11 august 2018, comandantul Laurențiu Cazan a întocmit un raport de acțiune preliminar în care a mințit susținând că prefectul municipiului București ar fi aprobat intervenția în forță a militarilor jandarmi asupra demonstranților adunați în Piața Victoriei.
Dar trecând peste stupoarea care mă încearcă şi în demersul firesc al oricărui cetăţean de bună-credinţă, încerc să găsesc un raționament logic al evenimentelor din 10 august 2018, atât cât se poate.
Problema demonstrației din 10 August este că atât SIE, cât și SRI au picat în capcana serviciilor de informații străine, care nu își doreau o Românie puternică și cu atât mai mult în momentul în care România ar fi trebuit să preia președinția Uniunii Europene.
Trebuie menționat faptul că pe 10 august 2018, Carmen Dan se afla în concediu, dar a venit la biroul de la Ministerul de Interne și a preluat comanda operațiunilor în jurul orei 12:00, așa cum arată Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018.
Întrebările care intervin pentru autorități în acestă situație sunt: dacă mitingul din seara de 10 August nu a avut autorizație, de ce s-a aprobat intervenția Jandarmeriei abia la orele 23:11, când comandanții și coordonatorii forțelor de intervenție, coloneii Laurențiu Cazan, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile au ordonat ilegal „intervenția în forță în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piața Victoriei?
De ce niciun responsabil politic nu se află pe lista celor trimiși în judecată de procurori?
Dintre inculpați, îi amintim pe colonelul Laurențiu Cazan, care la data demonstrației era director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB), iar în prezent este ofiţer în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual și pe colonelul în rezervă Sebastian Cucoș, care la data faptelor era inspector general, respectiv, pe colonelul Cătălin Sindile, prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, acuzați de abuz în serviciu. Procurorii militari au constatat că ei au fost coordonatorii represiunii, că au îndeplinit „defectuos atribuțiile de serviciu” și că „au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispozițiilor legale, intervenția în forță în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piața Victoriei”.
Din lista acuzaților lipsește colonelul Cătălin Paraschiv, căruia i s-a spus Fantoma în alb sau Dirijorul deoarece în timpul represiunii era îmbrăcat în costum alb și apare în filmări și fotografii dirijând atacul forțelor de ordine.
Extrem de grav este faptul că unii chimişti spun că acel CS (clorobenzalmalononitril) care a fost folosit în 10 August nu era decât o armă chimică interzisă în războaie și care, culmea, încă este permisă pentru controlul mulţimilor la proteste.
În timpul demonstrației, 450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale în noaptea de vineri, 290 au avut simptome acute de expunere la substanţele lacrimogene şi 70 au fost transferaţi la spital, dintre care, 9 răniţi au rămas internaţi.
În perioada protestelor împotriva PSD a fost activat un personaj care în 2016 a fost și vicepreședinte al partidului PACT, înființat de Sebastian Burduja, partid format din copiii fostelor cadre ale Securității. Ofițerul care îl supraveghea în acea perioadă a observat o activitate suspectă, respectiv mai multe intrări în ambasada Cehiei la București, vizite care au devenit frecvente în apropierea protestului din 10 August. Structurile de informații au documentat personajul ca fiind o persoană cu legături suspecte cu străinii, existând suspiciuni rezonabile că acesta primea directive prin centrala cehă de la serviciile de spionaj franceze.
Implicarea serviciilor de informații franceze cu ajutorul celor din Cehia este evidentă deoarece mesajele REZIST de la demonstrația din 10 August au aceeași sursă, mai exact, sunt similare, au același tip de font, au aceeași grafică, același tipar de protest tip REZIST cu cele ale RENEW EUROPE în care se înscriu Partidul Social Democrat din Cehia, Renaissance din Franța, respectiv USR-PLUS din România. Este necesar să menținonăm că în perioada respectivă premier al Cehiei era Andrezj Babis, aliatul lui Emmanuel Macron și al lui Dacian Cioloș, toți făcând parte din Renew Europe.
Alan Ryce spunea că ”Justiţia este cea mai „politică” şi instituţională dintre virtuţi. Legitimitatea unui stat rezidă în pretenţia sa de a face justiţie.”, dar așa cum se poate observa, în societatea românească nu se mai poate vorbi despre o societate a bunului simț al dreptății deoarece ea a devenit în ultimii 33 de ani instabilă moral, politic și judecătoresc.