Ciprian Ciubuc: Ministrul Agriculturii nu poate interzice creșterea porcilor în gospodării. Ne vom bate pentru fermierii români!

Distribuie acest articol!

Deputatul AUR Ciprian Ciubuc contestă prevederile Ordinului Ministerului Agriculturii privind supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România, care interzice țăranului român să crească porci pentru reproducere. Acesta îi îndeamnă pe fermieri să respecte măsurile de igienă, dar să nu se supună în totalitatea acestui ordin.

Potrivit Ordonanței, intrată în vigoare de la 1 august 2021, au fost impuse o serie de măsuri precum:

  • hrana asigurată porcilor să nu conțină resturi alimentare;
  • la intrarea în adăposturi a animalelor, să existe locuri în care încălțămintea gospodarului să fie dezinfectată;
  • obligația de a asigura posibilitatea schimbării hainelor și papucilor la intrarea și ieșirea din adăposturile animalelor;
  • toate animalele trebuie înregistrate în baza națională de date și orice modificare a stării de sănătate a porcinelor să fie notificată medicului veterinar;
  • poziția adăposturilor trebuie să se aleagă în funcție de distanța față de cele ale vecinilor, iar între cotețe trebuie să existe o distanță care să nu permită contactul animalelor.

Astfel, românii nu mai au voie să crească în propria gospodărie scroafe și vieri folosiți pentru reproducere, iar nerespectarea cerințelor prevăzute în ordin de către țăranii români – care dețin porcine – constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei, explică Ciprian Ciubuc.

Parlamentarul are un mesaj important pentru toți fermierii români:

Români, respectați măsurile de igienă şi nu vă supuneți total acestui ordin de guvern provizoriu: creşteți vieri şi scroafe. În ultimul an, au fost sacrificați aproximativ 760.000 de porci, dintre care 65.000 scroafe. În concluzie, România va avea cu peste 1,5 milioane mai puțini porci. Acum bilanțul nu e complet urmează să numărăm şi morţii de pesta porcină. Pierderile estimate sunt acum de peste 1 miliard de euro, iar locuitorii riscă să piardă acest obicei străvechi. Susțin şi mă voi bate pentru micii fermieri români!”, a transmis deputatul AUR.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: