Semnificații istorice pentru ziua de 15 octombrie

1814: Se năştea poetul, prozatorul şi dramaturgul rus Mikhail Yuryevich Lermontov (d. 1841)
1817: Înceta din viaţă Tadeusz Kościuszko, erou al luptei pentru independenţa naţională a Poloniei (n. 1746)
1844: Se năştea filosoful, poetul şi filologul german Friedrich Nietzsche (d. 1900)
1893: Se năştea Carol al II-lea, rege al României (d. 1953)
1917: Era împuşcată mortal dansatoarea şi curtezana Mata Hari (Margaretha Geertruida „Grietje” Zelle), acuzată de spionaj în favoarea Germaniei (n. 1876)
1922: Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen era încoronat, la Alba Iulia, ca rege al tuturor românilor
1948: Se năştea cântăreţul britanic Chris de Burgh
1950: Se năştea actorul Niculae Urs
1963: Creştin-democratul Konrad Adenauer demisiona din postul de cancelar al Germaniei, invocând vârsta înaintată. A fost artizanul apropierii ţării sale de Franţa, idee ce a stat la baza apariţiei actualei Uniuni Europene
1984: Se năştea cântăreaţa engleză Jessie Ware
1992: Nelson Mandela şi Frederik de Klerk au fost distinşi cu Premiul Nobel pentru pace, pentru contribuţia lor la eradicarea apartheidului
1998: Se stingea din viaţă actriţa Leopoldina Bălănuţă (n. 1934)
2001: Murea actorul şi regizorul francez Jean Danet, fondatorul teatrului itinerant „Treteaux de France” (n. 1924)
2007: Muntenegru semna acordul de Stabilizare şi Asociere cu UE, un prim pas spre integrarea în blocul european
2009: După demiterea guvernului condus de Emil Boc în parlament, şeful statului îl desemna pe Lucian Croitoru să formeze o nouă echipă executivă. Încercarea sa a fost sortită eşecului
2012: Premiul Nobel pentru economie era atribuit americanilor Alvin E. Roth, de la Universitatea Harvard, şi Lloyd S. Shapley, de la Universitatea din California, pentru „teoria alocărilor stabile şi practica designului de piaţă”
2012: Fost rege al Cambodgiei, Norodom Sihanouk murea la Beijing
2013: România învingea Estonia, asigurându-şi prezenţa la barajul de calificare pentru Cupa Mondială din Brazilia, o competiţie la care tricolorii n-au mai ajuns
2015: Înceta din viață astronomul ucrainean Klim Ivanovici Churyumov, unul dintre descoperitorii cometei care a fost destinația de succes a misiunii spațiale europene Rosetta (n. 1937)
2017: Devastatoare incendii de vegetație mistuiau Spania și Portugalia, ucigând peste 35 de persoane
2017: Irina Begu și italianca Sara Errani câștigau titlul în proba de dublu a turneului WTA de la Tianjin
2018: Înceta din viaţă Fernando Serena, fost jucător al echipei Real Madrid (n. 1941)
2018: Partiarhia Rusiei întrerupea relația cu Patriarhia Constantinopolului, după ce aceasta recunoscuse autocefalia Bisericii din Ucraina
2018: Palatul Kensington anunţa anunţa că prinţul Harry şi soţia lui, Meghan, vor deveni părinţi
2019: Înceta din viață actrița Tamara Buciuceanu (n. 1929)
2019: Președintele Klaus Iohannis îl mandata pe liberalul Ludovic Orban să formeze guvernul
Sursa: www.europafm.ro
- România are peste 3.000 de localități. Olanda are sub 400. Noi avem birocrați, ei au prosperitateRomânia este sufocată de un stat gras, birocratic și ineficient, cu peste 3.000 de unități administrative – comune, orașe, municipii, fiecare cu primar, viceprimar, consilieri locali, contabili, șefi de servicii, angajați plătiți din bani publici. Această structură nu aduce dezvoltare, ci sărăcie administrată elegant. În loc să investim în școli, spitale, drumuri sau irigații, întreținem …
- Ion Cristoiu: Noi, ca popor, nu avem în fibră ideea demnităţii naţionale, aşa cum o au polonezii, grecii, ungurii, ruşii, turcii, chiar bulgariiIon Cristoiu, jurnalist și scriitor român, a vorbit despre demnitatea și independența Poporului Român. Invitat la „Marius Tucă Show”, Ion Cristoiu a vorbit despre campania dusă împotriva independenței României. Jurnalistul spune că imediat după Revoluție, a început o campanie prin care românilor li s-a spus că nu sunt capabili de a fi independenți. De la o țară …
- Mirel Palada: Hrana – o importăm și facem deficit comercial; Apa – e doar pentru stăpînii noștri francezi, dacă o folosesc și românii, le pun cătușele; Energie – Am rezolvat-o de acum 30 de ani, am dat Petromul austriecilor, acum urmează să le dăm și gazele„Hrană. Apă. Energie. Un slogan aparent delirant. Nu e delirant deloc. Să vă explic”, scrie, pe Facebook, sociologul Mirel Palada. „Hrană. O importăm de la străini și facem deficit comercial. Asta pentru că la noi subvențiile agricole sînt mult mai mici decît în vestul Europei. UE nu ne permite să crească subvenția. Egalitate să fie, dar …
- Robert Turcescu: „Gata, nu se mai zboară cu economic? Cu avion de linie? S-a trecut la jet privat?”„Gata, nu se mai zboară cu economic? Cu avion de linie? S-a trecut la jet privat?”, scrie, sarcastic, pe Facebook, jurnalistul Robert Turcescu. Şi Anca Alexandrescu spune: „Cred că este sfidarea zilei: în timp ce țara arde, Nicușor Dan își face poză cu miniștrii USR de 12%. Este o sfidare nu doar la adresa românilor, ci …
- Dungaciu: Generaţiile tinere sunt crescute fără conștiință activă, fără memoria trecutului, dezrădăcinate, îndepărtată de memoria familieiprof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a vorbit despre problemele educaționale ale generațiilor actuale, scrie gandul.ro. Invitat la „Marius Tucă Show”, Dan Dungaciu a vorbit despre generațiile actuale. Acesta a explicat faptul că anii 90 au fost anii în care ultimele generații de elevi au fost școliți cum ar trebui. În anii 90 s-a …