Ciolacu se face din nou de râs! Renunță la testarea anti-drog care lasă șoferii fără permis
Surse guvernamentale au declarat pentru 60M.RO că guvernul va proroga în ședința de joi prevederile din Ordonanța 84 privind testarea anti-drog. Amânarea măsurilor vine după scandalul din ultimele zile în care inclusiv medicii legiști au acuzat că noile prevederi pot duce la abuzuri ale Poliției.
Potrivit surselor citate, Institulul Național de Medicină Legală, cel care efectuează analizele de sânge în cazul șoferilor, va intra într-un program accelerat de dotare cu aparate, cu fonduri de la Banca Mondială.
Prorogarea măsurilor se va face tot printr-o Ordonanță de Urgență, urmând ca în cinci zile să fie convocat biroul permanent de la Senat care să ia act de OUG pentru ca amânarea măsurilor să poată intra în vigoare.
Premierul Ciolacu a anunțat luni că va discuta cu miniștrii despre modificările legale privind șoferii care consumă droguri, pentru a lua o decizie în ședința de Guvern de joi. El a subliniat necesitatea găsirii unor soluții care să continue lupta împotriva drogurilor fără a comite nedreptăți față de persoane nevinovate. Ciolacu a adăugat că răspunsul la testul antidrog efectuat de Poliție trebuie să fie disponibil între 48 și 72 de ore de la INML.
Pentru un răspuns rapid, INML are nevoie însă de dotări suplimentare și de aparate noi. În acest moment, rezultatele de la INML sunt așteptate de șoferi și câteva luni.
Marcel Ciolacu a specificat că achizițiile necesare pentru efectuarea acestor teste într-un timp rezonabil nu implică un efort financiar semnificativ.
„E o sumă simbolică pentru Guvernul României, una sau două milioane de euro, o să vorbesc cu domnul Boloş”, a precizat şeful Executivului.
Scandal, după modificarea Codului Rutier. Şoferii pot rămâne mai uşor fără permis
Şoferii s-au revoltat, după ce Guvernul a adoptat OUG 84 prin care Codul Rutier a fost modificat, astfel ca cei care refuză testarea cu aparatul etilotest sau drug-test să rămână fără permis până vin rezultatele probelor de sânge.
Nemulţumirea şoferilor este legată, mai ales, de faptul că Poliţia Rutieră a recunoscut că în cazul testelor rapide antidrog între 15% şi 20% dintre ele pot avea rezultat fals pozitiv şi, deci, conducătorii auto sunt obligaţi să ceară testarea la INML.