Ciolacu: „S-a acționat exemplar!” Intervenția autorităților egală cu o inconștiență criminală: Din 58 de victime, 43 sunt cadre ale MAI, 39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi
Cel puțin o persoană a murit și alte 57 au fost grav rănite în urma mai multor explozii care au avut loc, sâmbătă seara, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. 39 de pompieri se numără printre victimele rănite. 10 oameni sunt în stare gravă. Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 800 de metri. A fost activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul răniților în străinătate, iar primii pacienți au fost deja transferați în Belgia și Italia. Parchetul General a preluat ancheta, iar Raed Arafat a declarat că celula de criză va continua să funcționeze cât va fi nevoie. Din primele cercetări, a reieșit că firma nu mai avea autorizație din 2020.
Intervenția autorităților a fost deficitară având în vedere că din 58 de victime, 43 sunt cadre ale MAI, 39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi.
Marcel Ciolacu: „Important e că azi noapte s-a acționat exemplar. Și în spitale, mulțumim medicilor și asistenților, celor de la Salvări. Vreau să le mulțumesc pompierilor, jandarmilor, polițitilor, pompierilor care au asigurat perimetrul. Văd că se face o paralelă cu Colectiv, ar trebui făcută o paralelă cu Mihăilești, unde s-a terminat foarte tragic.
Cea de-a doua explozie de la Crevedia putea fi evitată, dacă se respecta legea, a precizat șeful Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, George Găman. De asemenea, acesta a afirmat că aşteaptă ca autorităţile să solicite expertiza Institutului pe care îl conduce pentru a stabili exact cum s-a întâmplat explozia.
Găman a precizat că cea de-a doua explozie putea fi evitată, dacă se respecta legea.
„Ar fi fost evitată, dacă se respectau legile, adică dacă toate acele instalaţii erau în construcţie anti-explozivă. Dacă exista emis un raport de protecţie la explozie de către Institutul nostru care este autoritate naţională în acest domeniu. Nu am detalii la această oră. Dacă vom fi solicitaţi, cu siguranţă ajungem acolo. Nu ştiu denumirea societăţii de acolo. Dacă păstrau distanţa de securitate faţă de obiectivele civile… repet, datele nu sunt încă clare. Vom interveni, dacă suntem solicitaţi de către organele de anchetă, vom face cercetarea la faţa locului, după aceea o expertiză tehnică în sine”, a spus Găman.