Ciolacu ne vorbește de industrializare, în timp ce ”patrihoții” din PSD tocmai au furat 300 de milioane de euro, bani destinați industriei prelucrătoare
Marcel Ciolacu afirmă că în programul său de guvernare sunt prevăzute investiții în industrie. Liderul social-democraților ne vorbește de industrializare, în timp ce ”patrihoții” din PSD tocmai au furat 300 de milioane de euro, bani destinați industriei prelucrătoare.
Premierul Nicolae Ciucă (PNL) împreună cu ministrul Economiei Florin Spătaru (PSD), ministrul Antreprenoriatului și Turismului Constantin-Daniel Cadariu și ministrul Finanțelor Adrian Câciu au dat o hotărâre de guvern cu dedicație pentru mafia de partid și de stat, respectiv HG nr. 959 27 iulie 2022.
Prin ordinul ministrului Economiei nr.1181/2022 a fost aprobat Ghidului solicitantului elaborat în baza HG nr. 959/2022, astfel 300 de milioane de euro, bani destinați industriei prelucrătoare au ajuns la 8 firme fantomă cu 2 angajați și cu cifre de afaceri de 5.000 de lei.
„Cererile de acord pentru finanțare depuse de solicitanți în cadrul schemei de ajutor de stat au fost analizate și evaluate în conformitate cu prevederile HG nr. 959/2022 și cu cele stipulate în Ghidul Solicitantului.”, a transmis ministerul Economiei ziarului de investigații Anchetatorii.ro.
Schema infracțională elaborată de Florin Spătaru se va aplica în baza acordurilor de finanțare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022-2027, în baza acordurilor pentru finanţare emise. Ajutoarele vor fi acordate pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investițiile în active corporale și necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două.
– Hotararea-959-2022-schema ajutor industria prelucrătoare.pdf
– Ghidul Solicitantului V 1 sept.doc
– Anexa 1_Cerere acord finantare 1 sept.docx
– Anexa 2_Plan afaceri 1 sept.docx
– Anexa 2.1._Plan de investitii final 1 sept.docx
– Anexa 3_Plan creare locuri de munca 1 sept.docx
– Anexa 4_Declarație pe propria răspundere 1 sept.docx
– Anexa 5_Grila punctaj 1 sept.docx
–Anexa 6_Cererea de rambursare 1 sept.doc
– Anexa nr.7_Apartenenta pe codul CAEN 1sept.docx
Un număr de opt firme au fost declarate câștigătoare de către instituția condusă de către ministrul Florin Spătaru. Ministerul Economiei nu a comunicat sumele alocate fiecărei societăți comerciale în parte, doar totalul granturilor – 300 de milioane de euro. După publicarea rezultatelor, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a acuzat ministerul că banii ajung la firme de apartament, unele neavând niciun angajat.
Ștefan Vuza, miliardarul care deține Chimcomplex, a dezvăluit, luni, la o dezbatere organizată la Palatul Parlamentului, că ”8 srl-uri cu 2 angajați și cu cifre de afaceri de 5.000 de lei” au câștigat granturi de la bugetul de stat în valoare de 300 de milioane de euro, iar marile firme din industria românească nu au putut accesa niciun euro. ”Deficitul balanței de cont curent vine din industria chimică, metalurgică și alimentară.”, a punctat Vuza, care i-a solicitat ministrului Economiei, Florin Spătaru, să aloce celelalte 150 de milioane de euro din program și marilor companii românești.
Florin Spătaru recunoaște în fața patronului Chimcomplex că el a elaborat această schemă de ajutor de stat pentru cele opt firme fantomă
”A fost propunerea mea, ca întregul buget de 300 de milioane de euro să fie alocat pentru primul apel, pentru că nu vom mai avea timp să facem alte apeluri în cursul anului 2023. La începutul lunii iunie va fi publicat în Jurnalul European noile modalități de acordare a ajutoarelor de stat. Asta înseamnă că vom modifica ghidul și vom ieși din această perioadă de timp. Alocarea celor 300 de milioane se va face pentru primul apel.”, a explicat Florin Spătaru la evenimentul ”Bucharest Leaders’ Summit: The future is now. Perspectives of the aftermath”, organizat de Grupul de Presă MediaUno și Institutul Național de Statistică.
Lista companiilor care au punctaj maxim (100 de puncte) și care AU FOST SELECTATE pentru ajutor de stat:
Lista companiilor care au punctaj maxim (100 de puncte) și care NU AU FOST SELECTATE pentru ajutor de stat:
Context
„Viziunea PSD privind guvernarea se referă la dezvoltare prin #patriotism economic, adică prin investiții și producție aici, în #România!
19 proiecte de #investiții în valoare de 6,4 miliarde de lei, din care 2,2 miliarde ajutor de stat, au fost aprobate săptămâna aceasta prin schema de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie derulată de Ministerul Finanțelor (HG 807). Acestea înseamnă în fapt un efect triplu de multiplicare în economie și peste 4 mii de noi locuri de muncă care vor fi create.
Vom contribui astfel la dezvoltarea unor #industrii competitive în România: industria auto, industria materialelor de construcții, industria alimentară, industria IT, industria farmaceutică, activități de asistență spitalicească și fabricarea produselor din cauciuc. Aceasta este singura cale structurală de a atinge cele 3 mari obiective ale guvernării:
1. Creștere economică prin producție și investiții în România;
2. Stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare;
3. Crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.
Am promis că vom trece de la economia bazată pe consum de bunuri din import la economia bazată pe #producție aici, în România. În 2023 și 2024 vom întoarce în economie și pentru populație 8-10% din PIB, de 5 ori mai mult decât în timpul guvernărilor anterioare”, scrie Ciolacu pe Facebook.