Ciolacu e o fosilă comunistă. Nu are pic de respect față de lege și de români
Marcel Ciolacu ne arată pe zi ce trece că nu are pic de respect față de lege și de români. Premierul Ciolacu este un continuator al politicilor comuniste ale urmașilor săi, Geoană, Năstase și Iliescu. Marcel Ciolacu folosește banul public după bunul plac încălcând legile țării și Constituția. DNA are obligația de a se autosesiza deoarece vorbim de acte de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
FRG (Fondul de rezervă al guvernului) este destinat, prin legislaţie, situaţiilor excepţionale precum calamităţi naturale, război, pandemii. Şi CCR a stabilit acelaşi lucru în Decizia din 24 mai 2012:
„fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului trebuie să constituie o rezervă reală, folosită exclusiv în cazul perioadelor dificile, doar în ultimă instanţă şi numai în condiţiile în care au fost epuizate toate celelalte căi de finanţare ale unui obiectiv/acţiune”. „Inexistenţa unei situaţii care să se circumscrie stării de urgenţă care să fi stat la baza alocării sumelor din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului constituie premisa unei eventuale deturnării a scopului pentru care aceste sume au fost alocate, prin posibila direcţionare a lor spre alte destinaţii”.
Lucrurile sunt cât se poate de clare, lămurite de CCR.
Ce a făcut premierul Ciolacu?
A anulat legea bugetului de stat şi a repartizat fondurilor provenind din veniturile statului prin FRG, ignorând legea bugetului de stat pe 2023. Şi nu este vorba de sume mici, ci de circa 26 de miliarde de lei, în ultimele 4 luni. Doar la ultima şedinţă de guvern ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, a „adus” 13,6 miliarde lei, ca şi cum i-ar fi adus de acasă de la dânsul. Aceşti bani au fost împărţiţi de Marcel Ciolacu cum au vrut „muşchii” lui, prin FRG. Deşi ei trebuiau să ajungă la ordonatorii de credite conform legii bugetului de stat.
Legea bugetului de stat, ca orice lege în ţara asta, trebuie respectată de toată lumea, mai ales de guvern şi de premier. Situaţiile speciale care apar, adaptarea la noi situaţii financiar-bugetare, pot şi trebuie rezolvate prin rectificări bugetare, aşa spune legea. Care rectificări, ca şi legea bugetului de stat, sunt analizate, dezbătute şi aprobate în parlamentul României, organul suprem legislativ într-o democraţie. Pot fi analizate apoi de Curtea de Conturi, de alte instituţii care verifică respectarea legilor în România.
Premierul Ciolacu a decis să-şi impună „vrerea ce a voit”, să ignore parlamentul, şi să decidă împărţirea banilor de unul singur. Iar de la înălţimea funcţiei să dea un exemplu extrem de periculos celorlalţi decidenţi din instituţiile statului.
Premierul Ciolacu s-a comportat şi se comportă ca un dictator, care nu înţelege sau nu îi pasă de statul de drept, România. Ceilalti sefi de instituții îi vor urma exemplul.
Situaţia deficitului bugetar nu poate fi o scuză pentru acest comportament. Orice situaţii, oricât de dificile, trebuie rezolvate cu respectarea legislaţiei, a principiilor statului de drept. Cine poate controla dacă premierul Ciolacu a făcut ce trebuie cu 26 de miliarde de lei din bugetul ţării, repartizaţi prin FRG? Nimeni!