Politică

Ciolacu a sărăcit românii și a îmbogățit băncile! Profit de 14 miliarde de lei pentru bancherii hrăpăreți

Guvernul Ciolacu a sărăcit românii prin dobânzile tot mai mari practicate de bănci, astfel tinerele familii din România au ajus să fie datoare vândute bancherilor hrăpăreți. Băncile mari au raportat pentru anul 2023, în general, profituri în creştere comparativ cu 2022, în condiţiile creşterii creditării şi a veniturilor, evoluţia câştigurilor fiind influenţată în principal de nivelurile ridicate ale dobânzilor, dar şi de costul mic al riscurilor şi provizioanele reduse.

Profiturile pentru majoritatea băncilor mari au crescut anul trecut, în general, cu procente individuale cuprinse între 14% şi 50%.

În contextul dobânzilor mari, profitul întregului sistem bancar românesc format din 32 de bănci a sărit în anul 2023 la un nou record, de aproape 14 mld. lei, mai mare cu 35% faţă de 2022, conform BNR.

Cele mai profitabile trei bănci mari au fost în anul 2023 Banca Transilvania, BCR şi Raiffeisen Bank, cu câştiguri cumulate de circa 6,7 mld. lei, adică aproximativ 50% din câştigul total al sistemului bancar. Iar dacă adăugăm şi BRD şi ING Bank şi punem împreună câştigurile celor mai profitabile cinci bănci mari din România, se ajunge la 9,9 mld. lei, adică peste 70% din câştigul total al sistemului românesc.

Comparativ, în anul 2022 Banca Transilvania, BCR şi BRD au fost pe podium în clasamentul celor mai profitabile bănci, cu câştiguri cumulate de 5,3 mld. lei în 2022. Lider în topul celor mai profitabile bănci mari din 2023 este Banca Transilvania, care conduce şi topul băncilor de pe piaţa locală după active, banca raportând un câştig net de peste 2,49 mld. lei, în creştere cu 14% faţă de 2022.

Pe locul 2 în topul băncilor profitabile a fost în 2023 BCR, a doua cea mai mare bancă după active, care a obţinut un profit net de aproape 2,49 mld. lei, mai mare cu 36% faţă de 2022.

Podiumul topului băncilor mari profitabile din 2023 este completat de Raiffeisen Bank, a şasea cea mai mare bancă după active, care a avansat în topul profitabilităţii după ce a obţinut anul trecut un câştig net de peste 1,7 mld. lei, în creştere cu 39% faţă de 2022.

Câştigurile record ale băncilor au fost obţinute într-un context în care creditarea a frânat în 2023, crescând cu un ritm mediu de circa 7%, la jumătate faţă de viteza din 2022, în timp ce şi economia a încetinit, creşterea PIB fiind de doar 2,1%, faţă de 4,1% în 2022.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button