„Cine se scuză se acuză!” Șeful IPJ Mureș vine cu lămuriri

Distribuie acest articol!

Șeful IPJ Mureș, Dumitru Bîltag, s-a adresat într-un mesaj către polițiștii din subordine, în urma materialului publicat de 60m.ro prin care i se aduc mai multe acuzații. Aceste acuzații nu vin din partea redacției noastre ci din partea cetățenilor, a primarilor din județ și a polițiștilor, care s-au săturat să asiste pasiv la creșterea criminalității în județul Mureș. După cum spune o vorbă românească, ”cine se scuză se acuză”, cam așa poate fi descrisă și situația șefului IPJ Mureș Dumitru Bîltag.

Nu avem ceva personal cu Dl. Bîltag, însă chiar ieri a avut loc un nou incident între clanurile de interlopi, în urma căruia o persoană a suferit leziuni în zona capului, fiind nevoie de intervenția ambulanței și a mai multor echipaje de poliție, respectiv Jandarmerie, pentru a aplana conflictul. Șefii din Poliția Română, ministrul de Interne Lucian Bode și instituțiile abilitate trebuie să i-a măsuri urgent în județul Mureș, altfel vom asista la noi și noi tragedii sau chiar pierderi de vieți omenești.

Mesajul șefului IPJ Mureș, Dumitru Bîltag:

Stimați colegi, având în vedere apariția în spațiul public a unor date total neadevărate cu privire la șeful IPJ Mureș, care sunt menite să aducă atingere imaginii instituției noastre, pentru corecta dvs informare, fac următoarele precizări:

1. În legătură cu acel accident nu cunosc detalii, acesta face obiectul unui dosar penal instrumentat sub supravegherea procurorului și cer că de fiecare dată, soluționarea să se facă în mod legal, corect, echidistant și imparțial.

2. Despre o așa zisă protecție a clanurilor sau a altor persoane, va asigur că în toți cei 24 de ani de activitate am fost un polițist care a luptat pe toate căile legale împotriva criminalității și unde am activat am obținut rezultate foarte bune. Nu am nicio legătură cu clanul Barcsa și cu niciun alt clan sau alte persoane ori grupuri de interese și va cer în continuare să va faceți datoria că la carte, să fiți drepți, corecți, cinstiți, să protejați cetățeanul și comunitatea de aceste clanuri sau de orice persoană certată cu legea. Clanul Barcsa a fost arestat de către DIICOT în 2016 și va asigur că IPJ Mureș a sprijinit acea acțiune în mod profesionist, în baza competențelor sale., iar ulterior IPJ Mureș a instrumentat mai multe dosare cu privire la aceste persoane și a dispus de fiecare dată măsurile legale, sub supravegherea procurorului de caz.

3. Faptul că un inculpat, recent liberat din CRAP MS, a defilat călare pe un cal prin față IPJ MS nu ne a făcut cinste niciunuia dintre noi, însă în acel moment eu mă aflăm în părăsire de garnizoană, am aflat prea târziu despre ce s-a întâmplat, iar la întoarcerea în unitate am dispus măsurile legale în plan disciplinar cu privire la polițiștii care nu au avut o atitudine corespunzătoare față de acea situație, întrucât țin foarte mult la imaginea instituției și nu tolerez că ea să fie atinsă într-un asemenea mod. Dacă eram informat despre acea situație în timp util, cu siguranță ea nu s-ar fi întâmplat, însă mi s-a raportat doar după ce ea s-a produs.

4. Faptul că aș fi condus auto beat, că nu aș fi oprit la semnalul polițiștilor, că aș fi  condus cu viteză, etc., știți foarte bine că la acel moment aceste aspecte au făcut obiectul unei mediatizări excesive încercându-se iar discreditarea șefului IPJ MS, iar verificările efectuate de către structurile de control ierarhic superioare au stabilit fără dubii că în sarcina mea nu a căzut nicio încălcare de normă juridică, de orice natură, iar instanța de judecată a constatat prin sentință definitivă că susținerile agentului constatator nu au temei, că sunt pure invenții. De altfel va fac precizarea că din toate verificările a rezultat fără dubii că în acea noapte de 20/21.06.2021, când am condus auto MS75BAD nu am comis nicio abatere la regimul rutier. Mă cunoașteți foarte bine, nu am astfel de comportamente, eram la continuitatea conducerii în acel moment și mă deplasăm pe rază județului cu respectarea tuturor normelor legale. Într-adevăr, agentul constatator în urmă cu câteva luni de acel moment, a fost sancționat disciplinar de către mine, în baza prerogativelor funcției pe care o ocup, pt o serie de abateri la regimul rutier, profitând de calitatea sa de polițist rutier. De altfel, din câte cunosc acesta a fost sancționat disciplinar de către șeful Poliției Române, în legătură cu modul defectuos în care și-a îndeplinit sarcinile de serviciu, în referire la abaterile la regimul rutier pe care le-aș fi comis. Am dispus întotdeauna că IPJ Mureș are o toleranță zero față de orice formă de comportament neadecvat și am dispus întotdeauna măsurile care s-au impus pe linie disciplinară, în mod legal, transparent, echidistant și imparțial, iar prin exemplul personal am urmărit să creăm un cadru disciplinar adecvat. Se spune că protejez clanul Barcsa, însă este foarte dubios că tocmai agentul constatator care a fost sancționat de mine disciplinar și a afirmat în presă că aș fi încălcat normele la regimul rutier, apare pe facebook într-o fotografie pe o terasă în Reghin, alături de clanul respectiv. Trageți dvs concluziile pe această linie, eu doar o să va arăt acea fotografie! Deci, cu siguranță nu am nicio treaba cu acest așa zis clan și nici cu altele, urmărind întotdeauna, că noi polițiștii mureșeni, să ne facem datoria în mod profesionist, doar în baza și în executarea legii!!!

5. Cu privire la evenimentul de la Reghin din 11 aug 2021, până în acest moment au fost reținute de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș un nr de 6 persoane, 5 fiind arestate preventiv pentru 30 de zile. Continuăm cercetările pentru documentarea întregii activități infracționale a tuturor participanților la comiterea faptelor penale.

6. Cu privire la proprietățile pe care le dețin împreună cu familia, totul este transparent, declarat an de an, dobândite prin muncă cinstită, iar organele în drept au posibilitatea să clarifice situația și pe această linie, pun la dispoziție orice date mi se vor solicită, fără nici un fel de emoție. Sunt om corect, cinstit, iar veniturile mele în toți acești 24 de ani au fost doar de ordin salarial.

7. În referire că aș proteja mafia lemnului sau alte persoane, etc, sunt f convins că aceste acuzații total nefondate sunt făcute tocmai de anumite persoane care fac parte din anumite grupuri de interese, supărate că nu au acces și nu pot influența actul managerial al conducerii IPJ Mureș, că nu am lăsat instituția sub influența acestora. Cetățenii din județul Mureș cred că au simțit că noi ne-am făcut din plin datoria de fiecare dată, că an de an am scăzut criminalitatea pe toate liniile, iar oamenii de afaceri corecți și cinstiți au putut să își dezvolte afacerile în mod corect, IPJ Mureș îndeplinindu-și toate obiectivele instituționale și fiind un partener de nădejde, atât față de comunitate, cât și față de celelalte instituții cu care am dezvoltat relații parteneriale de foarte bună calitate. În concluzie, sunt foarte bucuros de ce am reușit să realizăm în cei aproape 7 ani de când conduc cu onoare și profesionalism IPJ Mureș, iar dacă nu am ales să renunț în toată această perioadă, deși am fost atacat permanent și în cel mai perfid mod, a fost doar pentru că nu puteam lăsă lucrurile la voia întâmplării în plan instituțional și să lăsăm acele grupuri de interese care nu au nimic în comun cu statul de drept, să își atingă scopurile. Nu mă cramponez de o funcție, sunt profesinisit, însă consider că un șef de poliție, de la orice nivel, trebuie să fie schimbat din funcție doar în mod legal, corect și doar de către factorii decizionali. Vă cer tuturor polițiștilor din cadrul IPJ Mureș, să ne facem datoria în continuare, cu profesionalism, echidistanță și imparțialitate, să fim un real sprijin pentru cetățeni și comunitate! Totodată, vă mulțumesc dvs și familiilor dvs pentru tot efortul depus, pentru reușita misiunilor noastre! Cu deosebită considerație, șeful IPJ Mureș”, a transmis Dumitru Bîltag.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: