Știrile 60m.RO

Cine este Ligia Gheorghe (Enache), consiliera Gabrielei Firea citată în dosarul Azilul groazei: Relații profesionale de 25 de ani, cumetrie, afaceri de familie, om de bază în umbra tuturor funcțiilor politice pe care le-a avut

Relația de ”prietenie și colegialitate” dintre ministrul Familiei Gabriela Firea și consiliera Ligia Gheorghe (Enache), citată ca martor în dosarul Azilul groazei, dăinuie de aproximativ 25 de ani. Jurnalistă de profesie, Ligia Enache a cunoscut-o pe Gabriela Firea când lucrau la TVR, apoi a fost producătoarea emisiunii Știrea Zilei moderată de Gabriela Firea la Antena 3 și ulterior a devenit om de bază în staff-ul ei de politician, împărțind inclusiv afaceri de familie. Gabriela Firea este și nașa fiicei Ligiei Gheorghe.

Ligia Gheorghe este consiliera din Ministerul Familiei citată ca martor în dosarul Azilul groazei, o anchetă a abuzurilor la care au fost supuși 100 de bătrâni din trei cămine din apropierea Capitalei și în care au fost reținute miercuri dimineață 24 de persoane. Ligia Gheorghe a fost vicepreședintă a Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz în perioada 2020 – martie 2023, care deținea unul dintre centrele cu probleme, până să ajungă la Ministerul Familiei, dar nu a făcut această mențiune în declarațile de avere depuse în calitate de consilier al ministrului familiei.

Jurnaliștii de la CIM și Buletin de București, care au publicat o investigație despre acest caz încă de la începutul anului, au scris că asociația a fost înființată în Voluntari, orașul unde primar este Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea și că este condusă de Ștefan Godei, fost vicepreședinte al Tineretului PSD și un apropiat al Gabrielei Firea. Ecaterina Adriana Voicu, partenera de viață a lui Ștefan Godei și pesoana care a condus procedurile de înființare ale asociației, este tot o angajată a Gabrielei Firea, de la centrul pentru Tineret al Municipiului București. Ligia Gheorghe și Ștefan Godei dețin împreună și o firmă în Voluntari.

Ministerul Familiei a transmis, marți, într-un comunicat de presă, că ”doamna ministru Gabriela Firea nu are legătură cu centrele menționate în ancheta respectivă și nici cu asociația. Afirmațiile privind legătura dintre ministrul Gabriela Firea și doamna G. L., alta decât cea de prietenie și colegialitate, sunt tendențioase și au rolul de a deforma realitatea”.

G4Media a studiat relația de ”prietenie și colegialitate” dintre Gabriela Firea și Ligia Gheorghe, o relație care dăinuie de aproximativ 25 de ani și în care Ligia Gheorghe a fost om de bază în umbra tuturor funcțiilor pe care le-a deținut Gabriela Firea, la fel ca ”o soră”, după cum o numește chiar Gabriela Firea, într-o postare din 2019.

Gabriela Firea și Ligia Gheorghe
Gabriela Firea și Ligia Gheorghe / Sursa: Facebook / Gabriela Firea

”Dacă ieri a fost ziua sorei mele mari, Nela, azi o sărbătoresc pe „sora” din București, Ligia! O soră de care nu mă leagă sângele de familie, ci sângele prieteniei sincere. De 25 de ani! Și prin câte am trecut! Și la TVR, unde ne-am cunoscut, și la Antena, și la Senat, și acum la Primărie! Tot promitem să scriem o carte!. Iar personal, prin câte, iarași spun, am trecut împreună. De multe ori, de la agonie, la bucurie! O viață plină, de multe ori grea dar frumoasă pentru că, așa cum spune Ligia, plictiseala și rutina ne omoară spiritul și tinerețea sufletului!

La mulți și sănătoși ani, Ligia! Să fii în continuare copilul zodiacului pentru că eu, rac, sunt aici, ca mamă a zodiacului!???? Să-ți vezi fetița, finuța mea Daria, crescută mare și să ne plimbăm împreună nepoțeii prin parc. Și să le povestim! Că avem ce povesti!

„A scoate prietenia adevărată din viață este ca și cum ai scoate soarele din lume!”, spunea Cicero, preferatul tău! Să dea Dumnezeu să ajungem și la al 50-lea an de prietenie! Tu rock, eu blues, tu nocturnă, eu matinală, tu veselă, eu… gânditoare”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Gabriela Firea și Ligia Gheorghe
Gabrtiela Firea și Ligia Gheorghe / Sursa: Facebook / Gabriela Firea

Producătoare transformată în consilieră

Ligia Gheorghe a fost producătoarea generală a emisiunii ”Știrea zilei”, moderată de Gabriela Firea la Antena 3, iar în 2012, când Gabriela Firea a intrat în politică, Ligia Gheorghe a urmat-o într-o funcție de consilier la cabinetul ei de senator. În 2016, în perioada campaniei electorale pentru Primăria Generală, Gabriela Firea s-a suspendat din funcția de purtător de cuvânt al PSD, relația cu presa a partidului fiind preluată de Ligia Gheorghe. După ce a câștigat primăria, Ligia Gheorghe i-a devenit Gabrielei Firea consilier personal pe relația cu presa.

Mass-media a scris despre faptul că Ligia Gheorghe era aproape nelipsită din delegațiile oficiale care o însoțeau pe Gabriela Firea în deplasările din străinătate, pe vremea când era primar. De exemplu, România Liberă a documentat că Ligia Gheorghe a însoțit-o pe Gabriela Firea într-o vizită de lucru în Israel, alături de soțul Florentin Pandele. Și în prima deplasare în străinătate a Gabrielei Firea ca primar general, la Viena, Ligia Gheorghe a făcut parte din delegația oficială.

Gabriela Firea și Ligia Gheorghe
Gabrtiela Firea și Ligia Gheorghe / Sursa: Facebook / Gabriela Firea

Soții Gheorghe, angajații lui Pandele

După ce Gabriela Firea a pierdut alegerile de la Primăria Capitalei, Ligia Gheorghe s-a angajat la Metropola TV, ca specialist relații publice, postul de televiziune al Consiliului local Voluntari, unde primar este Florentin Pandele. Ligia Gheorghe a încasat în ultimul an drepturi de autor de 84.000 de lei de la Metropola TV, potrivit declarației de avere. Și soțul ei, Emanuel Gheorghe a lucrat ca producător la postul de televiziune.

Pe lângă funcția de consilier al ministrului Familiei, Ligia Gheorghe este și consilieră în cabinetul de senator al Gabrielei Firea. De asemenea, ea face parte din consiliul de administrație al Biroului de Turism pentru Tineret, din subordinea Ministerului Familiei.

Afaceri de familie cu Gabriela Firea

Ligia Gheorghe a fost acționară, în perioada 2013-2020, alături de Gabriela Firea și fiul acesteia din prima căsătorie, Firea-Tudor Ștefan, în societatea comercială Tudor Imob Media SRL, cu obiect de activitate „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare”.  În 2018, firma a încasat despăgubiri de peste 200.000 lei de la CNAIR pentru exproprierea unui teren de 550 de mp din Voluntari, expropriere necesară pentru lucrările de construire a tronsonului București-Ploiești din cadrul autostrăzii București-Brașov, potrivit Profit.ro.

Ligia Gheorghe a mai fost asociată în societatea Intelligence Business Media SRL, alături de Ana Zăvoianu și consilierul de la primărie Radu Preda, amândoi implicați în afaceri cu Gabriela Firea. Firma, cu obiect de activitate ”Activități de editare a revistelor și periodicelor” a avut, înainte de a fi radiată, în 2014, o cifră de afaceri de 461.000 lei.

În 2015, Ligia Gheorghe a înființat societatea PIU-PIU & CASA BUNA 2015 SRL, cu sediul în Voluntari-Ilfov, firma având ca obiect de activitate ”Comerț cu amănuntul al cărnii și al produselor din carne, în magazine specializate”. Este asociată cu Godei Ștefan Cristian – din dosarul Azilul Groazei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button