Cine este David, elevul care a murit sub dărâmăturile internatului din Odorheiul Secuiesc
Tragedie fără margini după ce o parte din clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit peste patru elevi. Ultimul tânăr prins sub dărâmături a fost scos, însă medicii nu au putut face nimic pentru el. Băiatul de 17 ani a murit după ce a stat captiv două ore sub moloz.
O altă fată de aceeași vârstă este în comă la spitalul din Târgu Mureș. Medici spun că fata are fractură de coloană și va rămâne paralizată. Și alte două tinere de 16 ani au fost transportate la spital, însă starea lor este una stabilă.
David avea 17 ani și urma să îmlinească 18 chiar în ziua de Crăciun, pe data de 25 Decembrie. Acum în loc să își sărbătorească petrecerea de majorat, familia îndurerartă se pregătește de înmormântare.
Elevul în vârstă de 17 ani a supraviețuit două ore sub dărâmături, timp în care a încercat să-i îndrume pe salvatori către el.
A fost o mobilizare fără precedent, iar un câine de căutări i-a dat de urmă lui David, însă pentru acesta a fost prea târziu. Tânărul a fost ultimul scos și era inconștient. În ciuda eforturilor medicilor nu a putut fi salvat.
Pe aproape tot parcursul operaţiunii de salvare acesta a fost conştient şi a comunicat cu pompierii, însă în momentul în care a fost scos dintre betoane, băiatul şi-a pierdut cunoştinţa.
O tânără de aceeași vârstă cu David a fost salvată în ultimul moment de sub clădirea prăbusită, iar potrivit primelor date, fata va rămâne paralizată după ce a suferit o fractură de coloană și a fost transportată la Spitalul Județean de urgență Tărgu Mureș.
Alte două adolescente de 16 ani au fost transportate la spital, iar starea lor este stabilă
Toți elevii prinși sub dărâmături au fost scoși pe brațe în timp ce strigau după ajutor. Misiunea a fost una contracronometru, 20 de salvamontişti din cadrul serviciului Salvamont al Consiliului Judeţean Harghita au intervenit cu drone cu termoviziune și câini.
Imediat după tragedie și președintele României, Klaus Iohannis a reacționat și spune că siguranța în școli rămâne o prioritate critică.
Iar ministrul Educației, Ligia Deca a postat un mesaj pe contul său de Facebook în care spune că ceea ce s-a întâmplat nu trebuie să se mai repete.
Potrivit inspectorului scolar județean adjunct, clădirea nu a fost expertizată și nu se afla în risc seismic. În același timp, prefectul județului a declarat că respectivul imobil urma să intre în reparații.
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al ISU a declarat că s-au efectuat lucrări în curtea căminului pentru a conecta clădirea la rețeaua de canalizare și la cea pluvială. Este posibil ca șantierul de sub fundația clădirii să fi afectat structura de rezistență.
Clădirea datează de mai bine de 100 de ani și era considerată un monument istoric. De curând, guvernul maghiar condus de Viktor Orban alocase 1.800.000 de euro pentru renovarea lui.
Clădirea, care aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice, este închiriată de primărie pentru peste 300.000 de lei pe an.
Presa maghiară susține că renovarea internatului Liceului Tamási Áron este planificată pentru anul viitor cu fonduri de la Budapesta.