Știrile 60m.RO

Cine e Florin Barbu, zis Busy mafiotu, ministrul Agriculturii criticat de fermieri pentru că nu le-a rezolvat problema terenului pârloagă și a rotației culturilor: propulsat de Paul Stănescu în funcție, a promovat o lege prin care fiul lui Paul Stănescu câștigă subvenții UE din stuf

Florin Barbu (PSD), zis Busy mafiotu, actualul ministru al Agriculturii contestat puternic de o parte din fermierii protestatari pentru că nu le-a rezolvat problemele, a ajuns în funcție în iunie 2023 odată cu guvernul Ciolacu. El este deputat PSD de Olt, susținut politic de Paul Stănescu, secretar general și unul dintre cei mai influenți baroni PSD.

Barbu (43 de ani) a lucrat toată viața la stat, începându-și cariera la Primăria Slatina. El are și un doctorat în economie la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Din 2014 până în 2020 a fost director general la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), funcție din care a gestionat bugete de sute de milioane de euro destinate irigațiilor din România. Din 2020 e deputat PSD și a devenit preşedinte al Comisiei pentru agricultură până în iunie 2023, când a ajuns ministru al Agriculturii.

Promisiunile pentru fermieri

Două dintre cele mai mari probleme reclamate de fermierii protestatari sunt legate de reglementări europene de mediu. Ele se numesc GAEC 7 și GAEC 8 și reprezintă două obligații de mediu care duc la scăderea încasărilor pentru fermierii din toată UE.

GAEC 7 înseamnă obligativitatea rotației culturilor pentru fermele de la 10 hectare în plus, iar GAEC 8 înseamnă că fermierii trebuie să lase minimum 5% din teren necultivat (pârloagă) în fiecare an.

Ministrul Florin Barbu le-a promis fermierilor români că va negocia cu Comisia Europeană o derogare de la aceste cerințe de mediu, dar nu a avut succes. Mai mult, în 12 decembrie, el declara că poate rezolva problema celor două reglementări de mediu prin ”norme interne”, dar nici acest lucru nu s-a întâmplat.

”România ia în calcul protejarea fermierilor români și în anul 2024, prin norme de reglementare interne, cum au fost prevăzute de către Comisie pentru anul 2023 în Regulamentul privind stabilirea unor derogări de la aplicarea standardelor GAEC. România nu a luat decizii unilaterale până acum, fără consultarea Comisiei Europene!”, a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii, în cadrul intervenției oficiale pe care a avut-o la Consiliul UE (numit Consiliul AGRIFISH), potrivit Agrointeligenta.ro.

Rolul lui Florin Barbu în afacerea stufului din Deltă

O lege modificată pe ascuns în 2023 în Parlament a transformat Delta Dunării în pajişte, pentru care se pot cere subvenții de milioane de euro de la UE, potrivit unei investigații a emisiunii ”România, te iubesc” de la Pro TV. Iar singurele firme care au acces la aceste subvenții sunt deținute de Ștefan Stănescu, fiul baronului PSD Paul Stănescu, și de un fost consilier al secretarului general al PSD.

Investigația Pro TV arată că parlamentarul care a modificat legea este tocmai Florin Barbu, la acel moment președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. Ulterior, proiectul a trecut rapid prin parlament și a fost promulgat de președintele Iohannis.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button