Știrile 60m.RO

Contribuabilii din statele din nordul UE vor trebui să achite factura COVID-19

Summit-ul Uniunii Europene a fost concis, dar și scurt în privința soluțiilor. Pachetul de stimulare economică COVID-19 este pe drum – ce formă va avea acesta este neclar. Acestea sunt teste pentru solidaritatea UE, spune Bernd Riegert, jurnalist la dw.com.

Cel mai recent episod din seria online a Uniunii Europene „Corona Summit” oferă un pic de speranță. În fața iminentei crize economice, cei 27 de lideri par să fie uniți – vor înceta să-și ducă lupta pentru sume de bani incredibil de mari, în public. Există forță în unitate.

Un angajament pentru solidaritate ar trebui să calmeze cetățenii UE care și-au pierdut locul de muncă și se tem pentru existența lor și care în curând nu vor avea suficienți bani pentru a cumpăra elemente esențiale. „Uitați-vă aici, guvernelor dvs. le pasă și doresc să înființeze un pachet de salvare de 1 trilion de euro”, scrie Bernd.

Și este necesar, având în vedere cum lupta anti pandemie a bagat economia și societatea în comă. Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a subliniat voința puternică a celor 27 de state de a merge mai departe după cel de-al patrulea summit video COVID-19. Deci, UE ar trebui să fie fermă. Amenințările și întrebările furioase din partea guvernului italian cu privire la necesitatea UE, dacă nu ajută acum, au fost reduse la tăcere deocamdată.

Vor fi bani, dar cum să-i împartă?

Primul ministru italian Giuseppe Conte a fost surprinzător de fericit după scurtele discuții cu colegii săi. Acum există un fond de reconstrucție care ar urma să fie finanțat cu titluri europene comune. ”Acum trei săptămâni ar fi fost de neconceput”, a declarat fericit Conte. Pentru mulți șefi de guvern, titlurile, obligațiunile sau datoriile comune sunt încă de neconceput.

De asemenea, liderii nu s-au pus de acord asupra modului de distribuire a banilor. Ar trebui să fie o subvenție directă pentru statele membre sau un împrumut care în cele din urmă va trebui rambursat? Germania este în favoarea împrumuturilor, Franța și Italia a subvențiilor. Angela Merkel, a declarat că germanii ar trebui să manifeste solidaritate și să plătească mult mai mult în bugetul comun al UE. Dar a fost atentă să nu menționeze nicio cifră.

Extinderea bugetelor

Obiectivul este mai clar, dar există încă multe detalii de discutat, deși toată lumea solicită o soluție rapidă. Acum, Comisia UE trebuie să facă un miracol politic în câteva săptămâni și să elaboreze un buget al UE care va servi drept bază pentru imensul pachet de salvare.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a sugerat deja că statele UE vor trebui să plătească de două ori mai mult decât înainte pentru acest buget comun. În loc de 150 de miliarde de euro (161 de miliarde de dolari), va fi nevoie de 300 de miliarde de euro pentru doi sau trei ani. Apoi vrea să utilizeze acest capital pentru împrumuturi de 1 trilion de euro.

Nu este clar dacă acești bani vor fi apoi transferați ca împrumut pentru țările afectate de coronavirus sau înmânate acestora ca subvenție. Von der Leyen are în minte un „amestec”. Sau cu alte cuvinte: N-are nici o idee.

Nici o altă opțiune decât să se alăture

Ceea ce este clar este că statele mai puternice ale UE vor trebui să le atragă pe cele mai slabe. Soldul se va schimba și el. Banii nu vor mai curge spre Est, așa cum s-a întâmplat până acum, ci către Sud. Solidaritatea UE va trebui să reziste la alte câteva teste acide. Contribuabilii din statele din nordul UE vor trebui să achite factura COVID-19. Germanii reprezintă cel puțin 25% din aceștia.

Back to top button