Știrile 60m.RO

Cinci puncte slabe. Va reuși coaliția PNL-USRPLUS-UDMR să guverneze 4 ani?

După aproape opt ani, „dreapta” din România are, în sfârșit, guvernul ei. Dar, acesta este doar începutul, succesul guvernării depinde de modul în care ve reuși să gestioneze evoluțiile instituționale și și internaționale.

Dacă nu le va gestiona eficient, aceste evoluții pot torpila atât ,guvernul ei cât și prezidențialismul de dreapta”, este de părere sociologul Lucian Dumitrescu.

Principalele amenințări interne se referă la: tradiția abandonului guvernamental din România, în condițiile, începând cu 2012, partidul care a dat prim-ministrul după scrutinul parlamentar nu a reușit să rămână la guvernare patru ani. Un alt punct slab ar fi faptul că nu există un partid dominant în actuala coaliție PNL-USRPLUS-UDMR.

Un alt factor demn de luat în calcul este neîncrederea românilor în instituții. Potrivit unui Barometru de Opinie Publică, doar 13,7% dintre respondenți au multă și foarte multă încredere în Guvern. La nivel extern, Inițiativa Civică Europeană Minority SafePack de a oferi mai multe drepturi culturale minorităților naționale s-ar putea dovedi o provocare ținând cont de infrastrucura precară a statului român.

Citește analiza completă aici.

Back to top button