Republica Moldova

Chișinău: Patronul companiei de mobilă din Republica Moldova care a înşelat peste 100 de clienţi în România şi-a scos brăţara electronică şi a fugit de la tribunal 

Fondatorul unei companii de mobilă care ar fi păgubit sute de clienţi în Republica Moldova şi România a evadat la Chişinău, scoţându-şi brăţara electronică, după ce magistraţii au decis că trebuie să revină în arest pentru 30 de zile, relatează presa locală.

Mihail Şaran, patronul Bismobil Kitchen, era în arest la domiciliu, dar magistraţii au admis o solicitare a procurorilor şi au decis arestarea lui preventivă pentru 30 de zile.

Acesta nu s-a mai prezentat la pronunţarea deciziei judecătoreşti, la Judecătoria Chişinău. În schimb, după şedinţa de examinare a demersului procurorului, până la pronunţarea deciziei, învinuitul s-a deplasat în parcul Dendrariu din Chişinău, iar acolo a forţat şi a înlăturat de pe corp brăţara electronică în baza căreia era monitorizat de oamenii legii. De asemenea, a aruncat haina în care era îmbrăcat, pentru ca să nu fie recunoscut şi a evadat, au anunţat procurorii de la Chişinău, relatează NewsMaker.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Poliţia Republicii Moldova a publicat înregistrări video de la camere de supraveghere cu Mihail Şaran în timp ce acesta îşi scoate brăţara de pe picior şi fuge.

Foto: captură video
Foto: captură video
Foto: Facebook
Foto: Facebook

În prezent, el este căutat de Poliţia Republicii Moldova pentru a fi reţinut

Poliţiştii au mai spus că Mihail Şaran ar fi fugit apoi cu maşina unuia dintre avocaţi, dar avocaţii au dezminţit. Unul dintre avocaţi a declarat că Şaran nu a rămas la pronunţarea deciziei instanţei de judecată „întrucât se simţea rău”. El a mai spus că nu cunoaşte unde se află clientul lui şi că nu înţelege „gestul pe care l-a făcut”. „M-a uimit şi pe mine”, a mărturisit el. Şi cel de-al doilea avocat a declarat că lui Şaran i s-a făcut rău „şi a plecat acasă”.

Mihail Şaran a fost reţinut la 19 ianuarie la Aeroportul Chişinău, în timp ce încerca să părăsească ţara cu direcţia Rusia, având doar bilet dus, potrivit presei din Republica Moldova. Ulterior, încă cinci persoane din cadrul companiei Bismobil Kitchen, cu rol de contabili şi agenţi de vânzări, au fost reţinute la  27 ianuarie, după ce ofiţerii de urmărire penală au efectuat 19 percheziţii la mai multe adrese din Chişinău.

La 30 martie, Mihail Şaran a scăpat de arestul preventiv, după ce Curtea de Apel Chişinău a admis recursul avocaţilor şi l-a plasat pe acesta în arest la domiciliu pentru 20 de zile. În 4 aprilie însă, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale din Republica Moldova a efectuat percheziţii la domiciliul fondatorului Bismobil Kitchen. Acesta „ar fi exercitat presiuni asupra martorilor şi ingerinţă în desfăşurarea urmăririi penale”, comunicau procurorii, care, în consecinţă, au cerut din nou arestarea lui preventivă

La sfârşitul lunii martie, în acelaşi dosar a fost reţinută şi Andriana Braşoveanu, administratoarea celor 40 de firme pe care le avea Bismobil Kitchen. Aceasta a fost arestată şi plasată în arest la domiciliu în România, după ce poliţiştii şi procurorii români au făcut peste 40 de percheziţii, în 15 judeţe şi în Bucureşti, într-un dosar de înşelăciune în domeniul contractării de mobilă la comandă.

Până în prezent, au fost identificate peste 130 de persoane vătămate în România, prejudiciul fiind de aproximativ 4 milioane de lei.

În Republica Moldova, prejudiciul estimat se ridică la aproape 40 milioane lei moldoveneşti, cu 158 de victime identificate.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button