Republica MoldovaȘtirile 60m.RO

Chișinău: Dodon vrea ca limba rusă să fie disciplină obligatorie în școli

„Limba rusă trebuie reintrodusă în lista obligatorie a disciplinelor școlare”. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon care dă de înțeles că Ministerul Educației de la Chișinău a comis o greșeală atunci când a decis ca această materie să poate fi studiată doar la alegerea elevilor.

Eu insist ca limba rusă să aibă un statut special. Trebuie să facem tot posibilul ca instrucția medicamentelor să fie obligatoriu și în rusă. Cred că a fost o greșeală când limba rusă a fost scoasă din lista obligatorie a obiectelor școlare. Limba rusă trebuie reintrodusă în lista obligatorie a obiectelor școlare”, a subliniat Igor Dodon.

Potrivit șefului statului cunoașterea limbii ruse reprezintă un avantaj, iar elevii trebuie „să învețe două limbi străine – rusa și o altă limbă la alegere”.

Mai mult ca atât că limba rusă are statut de limbă de comunicare interetnică. Este poziția mea principială și voi face tot posibilul în această direcție”, a promis Dodon.

Mișcarea Politică Unirea a specificat că Declarația de Independență, Constituția și Hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, prevăd ca limba oficială în R. Moldova este limba română. Astfel, conform legislației, impunerea studiului obligatoriu al limbii ruse, discriminează și vine în contradicție cu drepturile celorlalte comunități etnice din R. Moldova.

Este firească studierea și cunoașterea limbii române, ca limbă oficială, de către toți cetățenii RM, cu respectarea drepturilor minorităților etnice conlocuitoare. Limba rusă, care aparține uneia dintre minoritățile etnice din RM, nu poate fi pusă mai presus, prin studiere obligatorie, față de limbile ucraineană, găgăuza, bulgară, precum și alte limbi vorbite pe teritoriul RM. Limba rusă nu poate fi mai presus, nici de limba română, care este limba oficială a statului nostru. Expunerea repetată, în campania electorală, de către Igor Dodon a tezei, privind obligativitatea studierii limbii ruse în școli, este calificată de către Mișcarea Politică UNIREA și de către Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului Electoral UNIREA la alegerile prezidențiale drept o declarație de intenție prost camuflată de a impune limba rusă drept a doua limbă de stat în Republica Moldova, o „datorie” mai veche a lui Igor Dodon în fața creditorilor săi de la Moscova”, a mai subliniat Mișcarea Politică Unirea, adăugând că va face uz de toate instrumentele legale, pentru a bloca această inițiativă anti-constituțională și anti-românească a lui Dodon.

Amintim că, în 2014, Ministerul Educației de la Chișinău a votat modificarea Codului educației, iar limba rusă a devenit disciplină la alegere.

Back to top button