Politică

Chirieac: Europarlamentarele comasate cu localele, o aberaţie totală; întreaga administraţie va fi dată peste cap

Liderii PSD și PNL se vor reuni joi, 8 februarie, într-o ședință a coaliției pentru a lua decizia finală privind eventuala comasare a alegerilor, cel puțin așa susțin surse politice. Comasarea se va face atât la începutul verii cât și în toamnă. Astfel, în iunie se va merge la vot pentru alegerile europarlamentare dar și pentru a ne alege primarii, consilierii locali sau județeni, iar în toamnă se comasează alegerile parlamentare cu al doilea tur al prezidențialelor, scrie dcnews.ro.

Analistul politic Bogdan Chirieac a subliniat că este o schimbare de strategie foarte importantă dar și că vor fi mai multe probleme de ordin „logistic”, și asta pentru că „lucrurile” vor fi „încurcate” de factori precum timpi de așteptare și locații de vot:

„Europarlamentarele și localele (n.r. comasarea) constituie, în opinia mea, o aberație. Asta nu înseamnă că nu se va întâmpla. Fiindcă la europarlamentare pot vota oriunde mă aflu, inclusiv diaspora va vota la europarlamentare, iar la locale votez doar în localitatea de domiciliu. Comisia din secția de votare va avea mari probleme, logistice ca să spunem așa. Apoi o să avem un rând de primari și consilieri locali în funcție până la 1 octombrie și un alt rând de primari și tot felul de consilii care vor sta patru luni pe bară – iunie, iulie, august, septembrie. Nu se poate modifica legea pentru că nu-i poți reduce mandatul omului!

În cazul parlamentarelor e o mișcare importantă. Până în 2004 (…) primul tur la prezidențiale era odată cu parlamentarele. Turul 2 la prezidențiale era de sine stătător. Acum, turul 2 la prezidențiale este odată cu alegerile parlamentare, ceea ce înseamnă că, în mod normal, candidații partidelor mari ar fi avantajați, dacă intră în finală. Atenție, votezi și parlamentarul, votezi și președintele! Ca președinte, votăm în primul rând omul. Că așa s-a întâmplat și așa au venit tot felul de președinți. Acum… e și partidul, deci rămâne de analizat în continuare. Se fac mutări importante, ceea ce nu-i normal”, a conchis Bogdan Chirieac.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button