Chinezii și Blidar pierd megacontractul pentru vagoanele CFR

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că a decis anularea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică privind „Achiziţia de material rulant nou destinat transportului public inter-regional feroviar de călători RE-IR„- Lot 2, scoțându-i din joc pe chinezii de la CRRC Qingdao Sifang CO., Ltd și compania Astra Vagoane, deținută de Valer Blidar, societățile desemnate câștigătoare contractului de 930 milioane de lei.

Hotărârea ARF privind anularea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică a avut în vedere mai multe argumente de ordin factual și juridic. În primul rând, spun cei de la ARF, la data de 13.04.2020, ofertantul CRRC Qingdao Sifang CO., Ltd. a formulat o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) privind criteriile de atribuire incluse în documentele de achiziție a celor 20 de rame electrice inter-regionale RE-IR. Contestația CRRC a fost respinsă de CNSC. Documentația de licitație, elaborată de ARF, a fost avizată de ANAP, înainte de a fi publicată în SICAP și JOUE. În al doilea rând, mai spun reprezentanții AFR, după adoptarea Deciziei CNSC nr.707/C2/678/4.05.2020, ofertantul CRRC Qingdao Sifang CO., Ltd. a depus la Curtea de Apel București (CAB) – la data de 18.05.2020 – o plângere în urma căreia instanța a emis o hotărâre definitivă în data de 15.06.2020, prin care a obligat ARF să elimine factorul de evaluare – Validare Tehnică, deși aceasta este o hotărâre contrară unei decizii date de CNSC, situație neobișnuită în circa 90% din cazuri. Parametrul Validare Tehnică era cotat cu 10 puncte în criteriile de evaluare și se acorda ofertantului care are deja un produs similar omologat, conform procedurilor europene.

Astfel, ARF a procedat la respectarea deciziei CAB, în paralel cu prelungirea termenului de depunere a ofertelor pentru data de 07.08.2020 și continuarea demersurilor legale cu ANAP, ce urmăreau compensarea anulării validării tehnice cu introducerea unor alte elemente, astfel încât ofertantul trebuia să demonstreze că a parcurs procedura europeană de omologare pentru cel puţin un produs similar. Aceste încercări ale ARF s-au soldat cu două avize condiţionate și refuzarea medierii din partea ANAP.

În acest context, ARF a hotărât să anuleze actuala procedură de achiziţii, conform art. 212, lit. d) din Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, şi să reînceapă o altă procedură de licitație în timpul cel mai scurt, ținând cont de refuzul ANAP privind modificările propuse de ARF, precum și decizia CAB care a modificat în mod esențial documentația de licitație, prin eliminarea factorului de evaluare, care favorizează substanţial ofertanţii care nu au un produs omologat pe piața europeană (menționăm că există mulți producători de material rulant, unii chiar NON-UE, care au produse similare omologate potrivit reglementărilor europene, acestea fiind obligatorii pentru statele membre).

Până în prezent nu a fost depusă nicio ofertă și, implicit, nicio ofertă nu a fost deschisă, astfel că o anulare a acestei proceduri nu ar afecta principiile stabilite în legislația specifică achizițiilor publice. De asemenea, ARF, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, a urmărit de la înființarea ei, ca prin activitățile întreprinse în procesul de achiziționare a materialului rulant nou, să răspundă nevoilor actuale ale statului român, astfel încât acestea să corespundă prevederilor Pachetului IV Feroviar, care cuprind pilonii legislativ, tehnic și, mai ales, cel legat de piață, destinat să încurajeze concurența și inovarea în sectorul serviciilor de transport feroviar de pasageri, din Uniunea Europeană, spun cei de la ARF.

În consecință, Autoritatea pentru Reformă Feroviară își exprimă intenția de a relua procedura de licitaţie într-un termen cât mai scurt, după efectuarea corecţiilor necesare în documentația de licitaţie, pentru ca scopul achiziţiei să poată fi atins în mod corect, în conformitate cu interesele Autorităţii şi cu respectarea legislaţiei europene şi naţionale, în vigoare.

Sursa: www.cotidianul.ro

 • Rusu de la AUR: nu construim autostrăzi că le dau trădătorii la firme străine. România are constructori
  Ziarele anunță că „marile” companii străine își fac bagajele și abandonează contractele pentru autostrăzi din Transilvania. „Trădătorii dau aceste contracte la firme străine. Acestea nu vin cu nimic aici, doar oferă șpăgi. Se fac facturi pe avans, se lucrează ceva de formă, apoi dispar fără să mai plătească companiile românești. Marile firme străine de fapt
 • Orban va carantina Bucureștiul după alegeri
  Se pregătesc măsuri foarte dure pentru români după alegeri. Acestea sunt generate de numărul mare de persoane infectate. Guvernul a pregătit un set dur de măsuri, în ciuda anunțurilor publice. După alegeri se vor impune noi restricții, numărul de infectări este mare, iar Bucureștiul este vizat. România se află în fruntea clasamentului european în ceea
 • Calorifere reci în Drumul Taberei. PNL și USR, la fel ca în PSD?
  Ce să vezi? Căldura nu a pornit în drumul taberei nici sub mandatul lui Nicușor Dan. Probabil va da vina pe toți primarii dinaintea lui, așa cum a făcut-o și primarul dinaintea lui. Se pare că sub PNL și USR în București la fi la fel de rece.
 • Repornește cercetarea contraceptivelor – a rămas blocată de zeci de an
  Există o piață mondială uriașă și instrumente interesante sunt pregătite pentru a ajuta la dezvoltarea la ceea ce își doresc femeile. La nivel mondial, aproape jumătate dintre femeile în vârstă de reproducere utilizează contracepția . Alte 171 de milioane de femei – aproximativ 1 din 11 cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani –
 • Bătut de interlopi la Cluj. Ce face poliția?
  Clanurile interlope devin din ce în ce mai puternice și capătă curaj. Având oameni infiltrați în toate partidele politice, în poliție și justiție, infractorii își fac de cap. Un clujean ar fi fost bătut de interlopi, marți seara, în parcarea de la Mega Image, de pe strada Dorobanților.  ”Am fost agresati in trafic de numiții
%d blogeri au apreciat: