Chinezii și Blidar pierd megacontractul pentru vagoanele CFR

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că a decis anularea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică privind „Achiziţia de material rulant nou destinat transportului public inter-regional feroviar de călători RE-IR„- Lot 2, scoțându-i din joc pe chinezii de la CRRC Qingdao Sifang CO., Ltd și compania Astra Vagoane, deținută de Valer Blidar, societățile desemnate câștigătoare contractului de 930 milioane de lei.
Hotărârea ARF privind anularea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică a avut în vedere mai multe argumente de ordin factual și juridic. În primul rând, spun cei de la ARF, la data de 13.04.2020, ofertantul CRRC Qingdao Sifang CO., Ltd. a formulat o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) privind criteriile de atribuire incluse în documentele de achiziție a celor 20 de rame electrice inter-regionale RE-IR. Contestația CRRC a fost respinsă de CNSC. Documentația de licitație, elaborată de ARF, a fost avizată de ANAP, înainte de a fi publicată în SICAP și JOUE. În al doilea rând, mai spun reprezentanții AFR, după adoptarea Deciziei CNSC nr.707/C2/678/4.05.2020, ofertantul CRRC Qingdao Sifang CO., Ltd. a depus la Curtea de Apel București (CAB) – la data de 18.05.2020 – o plângere în urma căreia instanța a emis o hotărâre definitivă în data de 15.06.2020, prin care a obligat ARF să elimine factorul de evaluare – Validare Tehnică, deși aceasta este o hotărâre contrară unei decizii date de CNSC, situație neobișnuită în circa 90% din cazuri. Parametrul Validare Tehnică era cotat cu 10 puncte în criteriile de evaluare și se acorda ofertantului care are deja un produs similar omologat, conform procedurilor europene.
Astfel, ARF a procedat la respectarea deciziei CAB, în paralel cu prelungirea termenului de depunere a ofertelor pentru data de 07.08.2020 și continuarea demersurilor legale cu ANAP, ce urmăreau compensarea anulării validării tehnice cu introducerea unor alte elemente, astfel încât ofertantul trebuia să demonstreze că a parcurs procedura europeană de omologare pentru cel puţin un produs similar. Aceste încercări ale ARF s-au soldat cu două avize condiţionate și refuzarea medierii din partea ANAP.
În acest context, ARF a hotărât să anuleze actuala procedură de achiziţii, conform art. 212, lit. d) din Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, şi să reînceapă o altă procedură de licitație în timpul cel mai scurt, ținând cont de refuzul ANAP privind modificările propuse de ARF, precum și decizia CAB care a modificat în mod esențial documentația de licitație, prin eliminarea factorului de evaluare, care favorizează substanţial ofertanţii care nu au un produs omologat pe piața europeană (menționăm că există mulți producători de material rulant, unii chiar NON-UE, care au produse similare omologate potrivit reglementărilor europene, acestea fiind obligatorii pentru statele membre).
Până în prezent nu a fost depusă nicio ofertă și, implicit, nicio ofertă nu a fost deschisă, astfel că o anulare a acestei proceduri nu ar afecta principiile stabilite în legislația specifică achizițiilor publice. De asemenea, ARF, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, a urmărit de la înființarea ei, ca prin activitățile întreprinse în procesul de achiziționare a materialului rulant nou, să răspundă nevoilor actuale ale statului român, astfel încât acestea să corespundă prevederilor Pachetului IV Feroviar, care cuprind pilonii legislativ, tehnic și, mai ales, cel legat de piață, destinat să încurajeze concurența și inovarea în sectorul serviciilor de transport feroviar de pasageri, din Uniunea Europeană, spun cei de la ARF.
În consecință, Autoritatea pentru Reformă Feroviară își exprimă intenția de a relua procedura de licitaţie într-un termen cât mai scurt, după efectuarea corecţiilor necesare în documentația de licitaţie, pentru ca scopul achiziţiei să poată fi atins în mod corect, în conformitate cu interesele Autorităţii şi cu respectarea legislaţiei europene şi naţionale, în vigoare.
Sursa: www.cotidianul.ro
- Datoria României atinge un nivel record de 56,1% din PIB în 2025România a înregistrat o datorie publică de 56,1% din PIB în 2025, cel mai ridicat nivel post-pandemic. Deficitul bugetar de aproape 9% și cheltuielile ridicate pun presiune pe stabilitatea financiară. Comisia Europeană avertizează că, fără corecții urgente, datoria ar putea depăși 59% până la finalul anului. Datele statistice arată că datoria publică a României a …
- Masa rotundă AUR la Parlamentul României: „Ne înclinăm cu respect în fața memoriei Basarabiei (1940–2025)Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat la Parlament masa rotundă cu tema: „Ne înclinăm cu respect în fața memoriei Basarabiei (1940–2025) și rememorăm cu durere, dar și cu demnitate, răpirea Moldovei de peste Prut în urma infamului pact Ribbentrop-Molotov”. Evenimentul a adus în prim-plan reflecții istorice, perspective geopolitice și soluții concrete pentru viitorul relației …
- SUA impune verificarea profilurilor de social media pentru solicitanții de viză: Setările trebuie să fie publiceDepartamentul de Stat al SUA introduce noi măsuri stricte pentru verificarea solicitanților de vize F, M și J. Cei care vor să studieze, să muncească temporar sau să participe la schimburi culturale în Statele Unite vor fi obligați să își facă publice profilurile de social media, ca parte a unei proceduri extinse de securitate. Ambasada …
- Petrișor Peiu (AUR): AUR nu acceptă sub nicio formă scurgerea peste graniță a miliardelor de euro de la bugetul statuluiGuvernul Ilie Bolojan îi sfidează cu aroganță pe români menționând achiziționarea rachetelor franțuzești Mistral în programul de guvernare cu care s-a prezentat în fața Parlamentului. Adică este o achiziție cu dedicație, cu câștigătorul cunoscut dinainte, spune liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, într-un comunicat. “Îi punem în vedere prim-ministrului că în conformitate cu prevederile Legii nr. …
- Radu Savopol (HORA): „Dublarea TVA-ului va aduce închiderea a peste 10.000 de afaceri din HoReCa și zeci de mii de concedieri”Radu Savopol, președintele HORA, trage un semnal de alarmă cu privire la impactul devastator pe care l-ar putea avea dublarea TVA-ului asupra industriei ospitalității. Măsura propusă în programul de guvernare al Guvernului Bolojan ar putea duce la închideri masive de afaceri și pierderi semnificative de locuri de muncă, afectând mai ales operatorii care respectă legea. …