Social

Certificatul verde obligatoriu ar putea lăsa 85% din țară fără polițiști

Dacă Legea privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă trece de Camera Deputaților, care este și for decizional în acest caz, atunci românii s-ar putea trezi în fața unei alte probleme de securitate națională, de proporții imense, dacă polițiștii și jandarmii nevaccinați aleg să plece din sistem.

În prezent, România se confruntă cu un deficit de personal în Poliție de peste 20.000 de angajați, adică peste 20% din câți polițiști ar trebui să existe la nivelul întregii țări – potrivit unei analize făcute de jurnalul.ro.

La nivelul Poliției Române, doar jumătate dintre polițiști sunt vaccinați, însă unii dintre cei nevaccinați deja s-au arătat foarte vehemenți împotriva vaccinării anti-Covid sau a certificatului verde pentru a mai merge la muncă.

Va fi o mare problemă, pentru că oamenii au două soluții: ori pleacă, ori se vaccinează. Dacă ar pleca 50% din efective, am funcționa pe avarie, cu mai puțin de 50% din schemă, dacă ne referim la operativi. Problema cea mai gravă este că din 20.000, 10.000 avem deficit în mediul rural, adică un deficit de peste 50%, ceea ce nu se va putea acoperi, nici măcar dacă aducem din sursă externă. Se va bloca sistemul”, a declarat Dumitru Coarnă, fost lider al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), actualmente deputat PSD..

Soluția angajărilor externe nu este neapărat cea mai bună opțiune, analizând situația creată din 2006 până în prezent. De-a lungul timpului, printre cei angajați, s-au descoperit și infractori sau persoane cu grave probleme de comportament, care au creat deja foarte multe situații tragice în Poliție, în ultimii ani. În plus, cifrele arată că maximum de persoane încadrate din sursă externă nu a fost niciodată mai mare de 3.000 pe an.

Votanții din Senat ai proiectului privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă au găsit, însă, soluția pentru deficitul din Poliție care ar putea să se adâncească odată cu trecerea acestui proiect. Polițiștii pot să fie înlocuiți cu jandarmii, iar dacă și în Jandarmerie este un deficit de personal de peste 5.000 de oameni, la care s-ar adăuga cei care ar alege să plece din sistem acum, s-ar putea încadra tot din sursă externă.

Eu am propus Ministerului să reducem perioada de  școlarizare la șase luni, pentru următorii patru ani, dar la pompieri și la jandarmi, se pot angaja militari angajați pe bază de contract, ca la MApN. Salariile sunt mai mici, condițiile sunt mai precare, dar poate intra oricine. MApN funcționează din 2003 pe sistemul acesta cu militari plătiți, dar nu vin cu pregătire militară, tocmai că nu se mai face armata obligatoriu, din 2003”, a mai declarat Dumitru Coarnă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button