Economie

Cerealele din Ucraina de bună calitate pleacă în Vestul Europei, iar marfa care este refuzată în Portul Constanța rămâne în România

Vicepreședintele Asociației Grânarii, Tiberiu Stan, a afirmat că cerealele din Ucraina de bună calitate pleacă în Vestul Europei, iar marfa care este refuzată în urma controlului realizat în Portul Constanța rămâne în țara noastră. El a menționat că vine foarte multă marfă din Ucraina și nu este deloc în interesul României acest fapt deoarece fermierii nu-și mai pot exporta producția, transmite Profit.ro.

“Sunt două evenimente care se suprapun. Odată căderea internațională a burselor, că-i vorba de Chicago, că-i vorba de Euronext, pe fondul unor producții majore la nivel mondial și al logisticii care s-a rezolvat odată cu trecerea timpului, după începerea războiului, care afectează tot globul, nu ne afectează doar pe noi și al doilea aspect care afectează local această politică europeană de eliminare a taxelor în ideea de a ajuta Ucraina, însă nu au ținut cont de efectele asupra noastră.

Prin urmare, avem efectul global și avem și efectul local de logistică deficitară, de supraofertă și cerere scăzută. Și atunci fermierii români sunt loviți de două ori în contextul războiului, unde inputurile au fost mult mai mari, cheltuieli mult mai mari, acum venim cu prețurile lovite din două direcții: internațional și local. Prin urmare, fermierii vor vinde în pierdere, chiar dacă fac producții medii spre mari, vor vinde în pierdere. Nu mai vrem să ne gândim situația în care se vor face producții mici”, a afirmat Tiberiu Stan.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button