Cel mai mare proiect feroviar din România, în impas total: șantier blocat, muncitori neplătiți și fonduri ratate

Modernizarea căii ferate Brașov–Sighișoara, parte esențială a coridorului Rin–Dunăre, este paralizată din cauza lipsei de fonduri. Muncitorii n-au mai fost plătiți de două luni, lucrările sunt oprite, iar statul și constructorul își pasează vina în timp ce bani europeni s-au pierdut din neglijență. Proiectul de 3 miliarde de lei e abia la jumătate, cu termenul de finalizare în pericol și costurile în creștere.
Cel mai mare proiect de infrastructură feroviară din România, linia Brașov–Sighișoara, este în prezent blocat, iar șantierul pe sectorul critic Apața–Cața a fost abandonat de muncitori. Aceștia nu și-au mai primit salariile de două luni, iar în lipsa materialelor și a plăților din partea autorităților, lucrările s-au oprit complet. Cele patru utilaje de forare – botezate Eleni, Varvara, Alexandra și Konstantina – sunt trase pe linie moartă, la propriu, în subteranul județului Brașov.
Proiectul, început în 2020 și evaluat la 3 miliarde de lei, promitea trenuri care să atingă 160 km/h. Acum, realitatea din teren arată altfel: muncitori revoltați, plăți întârziate și lucrări făcute cu întreruperi, una-două săptămâni de activitate urmate de pauze forțate. Constructorul AKTOR afirmă că statul român a întârziat constant plățile, în special cele legate de ajustările de preț, și că problemele vor fi rezolvate „până la sfârșitul lunii mai”.
Ministerul Transporturilor, prin CFR, neagă că ar avea datorii, dar admite că abia în aprilie Guvernul a aprobat actualizările care implică noi plăți. Între timp, fondurile europene alocate prin programul anterior s-au pierdut pentru că România n-a reușit să le consume la timp. De cinci luni, proiectul e susținut doar dintr-un buget de stat șubred. Uniunea Europeană ar putea relua finanțarea printr-un nou program, dar până atunci, România oferă din nou un exemplu de cum se poate îngropa un proiect vital în birocrație, dezinteres și lipsă de viziune.