Cei doi tineri torturați de polițiști au decedat subit. Dosar de moarte suspectă
Procurorii de la Parchetul Tribunalului București au deschis, dosar de moarte suspectă în cazul celei de-a doua victime a celor opt polițiști de la Secția 16 de Poliție din Capitală cercetați în libertate sau arest la domiciliu pentru tortură și lipsire de libertate în mod nelegal.
Potrivit avocatului familiei „tanarul care a fost batut de catre politistii de la sectia 16 a decedat inexplicabil vineri”.
„Pentru acest lucru si mai ales ca sunt suspiciuni cu privire la moartea lui, la parchetul de pe langa T. Bucuresti s-a deschis dosar penal pentru moarte suspecta. Astazi (chiar in aceste momente) i se face autopsia in vederea stabilirii cauzei decesului”, anunță sursa citată.
El spune că „atât fosta sotie cat si copilul minor dar si părinții acestuia, vor continua dosarul unde Mihai solicita de la Politia Romana 500000 de euro cu titlu de daune morale”.â
„Cateva indicii arată ca moartea este suspectă : ușa apartamentului deschisa, efectele personale lasate in imobil desi le lua in mod obișnuit după el. Moartea a survenit in imobilul unui prieten din Rahova”, mai menționează acesta.
Este vorba despre Mihai Ionuț Ghiorghe, bărbatul bătut crunt de liderul sindical Viorel Șeicaru, Viorel Răzvan Lupu și Dorin Nine.
Potrivit datelor din ancheta de tortură Ghiorge a fost bătut timp de 30 de minute încontinuu iar după tortură el a necesitat 25-30 de zile de îngrijiri medicale.
„…în timp ce aceasta era încătușată, au exercitat pentru timp de aprox. 30 de minute violențe fizice asupra acesteia, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente (bocanci, tomfă) în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare și inferioare, dar și în zona degetelor mâinilor și a tălpilor, după descălțarea acesteia. In urma violențelor, persoana vătămată a suferit leziuni traumatice a căror gravitate a fost evaluată prin 25-30 zile de îngrijiri medicale”, se arată în dosarul de la instanță.
Au încercat deja influentarea anchetei!
Cei șapte polițiști de la Secția 16 de poliție din Capitală ar fi încercat influențarea anchetei de tortură și lipsire de libertate în mod nelegal ce s-a declanșat în cazul lor.
Aceștia au încercat în mod constant, chiar și în sala de judecată să își pună în acord declarațiile ce urmau a fi date în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul București și totodată au dat declarații total contradictorii în fața anchetatorilor atunci când au fost reținuți.
Cei șapte au vorbit constant în sala de judecată la momentul judecării propunerii de arestare astfel că judecătorul a fost nevoit să îi separe și să îi audieze pe rând.
Liderul celor șase polițiști urmăriți penal, Viorel Șeicaru a negat cu vehemență faptele de care este acuzat chiar în fața instanței, dar după ce i s-a citit declarația unui alt inculpat, care l-a demascat pe acesta în detaliu, a recunoscut ulterior filmul evenimentelor.
Pe lângă aceste aspecte, unii dintre polițiști ar fi încercat inclusiv anterior acestui moment să influențeze ancheta procurorilor bucureșteni.
În fața instanței procurorii au explicat că „că starea de pericol pentru ordinea publică pe care o reprezintă inculpații este la un nivel foarte ridicat”.
Aceștia au mai vorbit despre ”existența unei lipse de încredere a populației în lucrătorii de poliție generată de acest eveniment care ar fi amplificată dacă cercetarea inculpaților s-ar face în stare de libertate”.
Aceștia au mai spus judecătorului că „ar fi o stare de temere, reacția normală a societății, dacă în fața unor astfel de fapte organele judiciare ar reacționa cu mai puțin decât arestarea preventivă”.
”Mai mult, există probe în sensul că s-a încercat deja influențarea anchetei, iar din pozițiile pe care le ocupă inculpații, ar fi foarte tentant, la îndemână, astfel măsura arestului preventiv ar fi cu atât mai necesară”, au mai explicat anchetatorii primului magistrat care a interferat cu acest dosar.
Un judecător de drepturi și libertăți a stabilit recent, eliberarea tuturor polițiștilor de la Secția 16 anchetați pentru fapte de tortură și lipsire de libertate în mod nelegal, după ce au ridicat cu forța două persoane de pe stradă iar pe una au dus-o pe un câmp unde au maltratat-o minute întregi totul culminând cu umilirea acesteia de către liderul sindical Viorel Șeicaru.
Anterior acestei decizii de lăsare în libertate, fie cu control judiciar fie în arest la domiciliu, un alt magistrat de la Tribunalul București a stabilit arestare preventivă a trei dintre cei șapte polițiști de la Secția 16, care au participat, s-au implicat și apoi au tăinuit aceste fapte petrecute în 2020.
Protagoniștii – Carențele tineretului polițienesc
Liderul întregii „operațiuni”, așa cum se arată în documentele intrate exclusiv în posesia STIRIPESURSE, este liderul sindical Viorel Șeicaru.
Acesta s-a lăudat în fața instanței cu 20 de ani de carieră „fără pată” și și-a exprimat „regretul” pentru acțiunile suburbane, respectiv acelea de a duce un om pe câmp pentru a-l tortura și urina pe el.
Justificarea unor astfel de gesturi petrecute în timpul exercitării atribuțiilor prevăzute de fișa postului de polițist a fost aceea că ar fi primit injurii personale de la persoana torturată. Cu toate acestea din actele intrate în posesia STIRIPESURSE rezultă că primele injurii și agresiuni verbale ar fi fost proferate chiar de către Șeicaru.
Lupu Răzvan Viorel, Radu-Mihai Patrik Alexandru, Nine Dorin, Dăogaru George-Alexandru, Stancu Elisabeta Valentina, Gogoașe Irina, sunt ceilalți șase polițiști luați pe sus de către anchetatorii bucureșteni pentru care s-a cerut arestarea preventivă pentru fapte de lipsire de libertate în mod nelegal.
„…șeful de patrulă (liderul sindical Șeicaru – n.n.) și superiorul acestora a fost cei care au inițiat demersurile concretizare în săvârșirea infracțiunilor ce fac obiectul dosarul penal, însă nu se poate afirma că singurul responsabil din punct de vedere penal.
…. inculpatul Șeicaru Viorel-Constantin a promovat într-o perioadă lungă de timp o cultură de abuz și de violenta excesivă la care ceilalți inculpați, polițiști persoane tinere și educate, au aderat din proprie inițiativă și fără să își pună prea multe întrebări”, se arată în dosarul de la instanță.
Patru dintre cei șase polițiști ce au luat parte la evenimente, implicat sau doar tăinuit existența acestora sunt tineri cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani.
Astfel, se poate observa din documentația de la dosar, polițiști tineri, cu instrucție recent rămasă în minte după finalizarea studiilor și specializarea pentru armă au participat și mai apoi au tăinuit infracțiuni de tortură și de lipsire de libertate comise de către colegii lor.
„Cu titlu de exemplu inculpata Gogoașe Irina care aparent ar fi cea mai puțin implicată având în vedere că în sarcina sa este reținută doar infracțiunea de lipsire de libertate, în concret, o persoană născută în 1998 după doar după un an și jumătate în care a activat în cadrul Ministerului Administrației și Internelor, a fost capabilă să ducă pe câmp o persoană ridicată de pe stradă, încătușată și ținută cu fața în jos pe niște anvelope. Consideră inadmisibil ca așa ceva să se poată în anul 2020 într-un stat democratic.”, se arată în documentul citat.
Potrivit actelor de la dosar, toți cei patru tineri au observat și mai ales au cunoscut despre faptele petrecute în august 2020 dar nu niciunul dintre cei vizați nu a formulat sesizări sau plângeri penale față de protagoniștii direcți ai gesturilor de tortură și tratamente degradante.