Cei doi incompetenți din fruntea țării se certă pe Facebook, după suspendarea plăților din PNRR
Președintele PNL Nicolae Ciucă i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să explice „de urgență” ce intenționează să facă pentru a evita pierderea a 1,1 miliarde de euro, sumă suspendată la cererea de plată numărul 3 din PNRR. În replică, premierul îi răspunde liberalului afirmând că remedierea problemelor se va face inclusiv cu reprezentanți ai PNL din guvern și îl invită pe Ciucă să-și asume responsabilitatea întrucât este parte a deciziei.
Disputa dintre liderii partidelor de guvernământ a avut loc prin intermediul postărilor pe rețelele sociale. Tonul a fost dat de liberal, care i-a cerut șefului Guvernului să dea explicații privind măsurile de remediere a problemelor reclamate de Comisia Europeană.
„Ceea ce a anunțat Comisia astăzi nu este deloc similar cu ceea ce ne-a zis public domnul Ciolacu despre riscul de a pierde bani din PNRR (…) Îi cer domnului Ciolacu să explice de urgență ce va face pentru ca România să nu piardă cele aproximativ 1,1 miliarde de euro din PNRR”, a scris Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook.
Ciucă îi solicită lui Ciolacu să vină cu un plan clar pentru îndeplinirea jaloanelor restante din PNRR. „Întrucât cunosc PSD-ul și pe domnul Ciolacu, mi-aș dori să nu amâne măsurile necesare pentru a nu pierde banii europeni, așa cum a fost înțelegerea atunci când aveam dialog”, a conchis președintele PNL.
Ciolacu: „Îmi este și jenă să vă răspund”
Replica social-democratului nu s-a lăsat prea mult așteptată, Ciolacu imputându-i președintelui PNL că simulează opoziția.
„Domnule Ciucă, pentru prima dată îmi este și jenă să vă răspund. Acest circ de-a opoziția nu ajută pe nimeni. Și nici pe dumneavoastră! Românii așteaptă altceva de la un om de stat. În primul rând așteaptă asumare. Iar tot ceea ce a invocat Comisia sunt lucruri petrecute în mandatul dumneavoastră”, a scris Ciolacu pe Facebook.
El spune că remedierea problemelor se va face inclusiv prin contribuția reprezentanților PNL din guvern. „Din fericire, lucrez foarte bine cu dl ministru Burduja și vom corecta toate nenorocirile făcute în companiile din energie de fostul ministru Virgil Popescu, colegul dvs. Lucrez foarte bine cu ministrul Transporturilor și probabil că ați sesizat că astăzi un alt coleg al dumneavoastră și-a dat demisia în sfârșit de la Metrorex. Lucrez foarte bine cu SGG-ul condus de PNL și vom relua cât mai repede procedurile la AMEPIP”, a afirmat liderul PSD.
Ciolacu s-a referit în special la pragul de impozitare a microîntreprinderilor, cerându-liberalului să participe la luarea unei decizii în coaliție pe această temă.
„Oamenii trebuie să știe: avem de ales între a scădea pragul la microîntreprinderi și a lua în jur de 300 de milioane de euro sau a renunța la bani și a păstra cuantumul actual de 500 de mii de euro. Vreți nu vreți, domnule Ciucă: sunteți parte a deciziei! Asumați-vă!”, a conchis primul-ministru.
Anunț oficial de la Bruxelles
Comisia Europeană a publicat, marți, un document prin care anunță că a făcut evaluarea preliminară a celei de-a treia cereri de plată a României în cadrul PNRR, propunând suspendarea parțială a plății, deoarece Guvernul nu a îndeplinit șase jaloane. Trei dintre jaloanele picate țin de felul în care Guvernul a numit, pe preferințe, nu pe procese transparente care să selecteze competența, șefii pentru companii precum CFR, Metrorex, Nuclearelectrica și alte companii publice importante.
Comisia nu a precizat suma care urmează să fie suspendată, însă sursele din zona guvernamentală au estimat, marți, că e vorba despre aproximativ 1,1 miliarde de euro din 2,7 miliarde de euro cât reprezintă cea de-a treia cerere de plată. Adică 40% din suma solicitată.
Trei dintre jaloanele neîndeplinite sunt legate de reforma guvernanței corporative la companiile de stat, două privesc investiții în transporturi, iar una vizează impozitarea microîntreprinderilor.
Comisia consideră că jaloanele respective legate de investiții și de reforme nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. România are acum la dispoziție o lună pentru a-i transmite Comisiei observațiile sale.
Printre jaloanele neîndelinite se află unul referitor la „îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din sectorul energetic”, care cade în sarcina Ministerului Energiei, portofoliu deținut de către liberalul Sebastian Burduja.
Unul dintre jaloanele neîndeplinite se referă la microîntreprinderi. Comisia Europeană cere scăderea pragului de încadrare la impozitul pe venitul microîntreprinderilor la 88.500 euro de la 500.000 euro. Doar pe acest jalon, România poate pierde 300 milioane de euro din PNRR. Reglementarea impozitării cade în sarcina Ministerului Finanțelor, deținut de către Marcel Boloș.