Internațional

CE vrea să investească 70 miliarde de euro în următorii trei ani pentru înarmare

Comisia Europeană nu renunţă la planul său de transformare a unei construcţii democratice pentru pace – Uniunea Europeană – într-o fabrică de armament. Comisia este gata să depăşească obstacolele pentru a creşte producţia de apărare, deoarece Uniunea Europeană „trebuie să treacă acum în regimul economiei de război”, a declarat, ieri, Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, la un summit pentru apărare în care le-a promis participanţilor un miliard euro din Fondul European pentru Pace, dacă vor alimenta stocurile ţărilor membre care livrează muniţie şi armament Ucrainei.

El a precizat că Executivul european va accelera derularea procedurilor de achiziţie publică şi va elimina obstacolele din calea transferului de muniţie în cadrul pieţei unice. Thierry Breton a reiterat solicitarea privind creşterea capacităţii de producţie a industriei de apărare europeană la un milion de cartuşe pe an, conform proiectului de lege „Act in Support of Munition Production” (ASAP), lansat în dezbatere publică săptămâna trecută şi în care se precizează că, în acest scop, pot fi folosite şi o parte din sumele alocate prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.

În cadrul forumului, Josep Borell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, a afirmat că în următorii trei ani statele membre UE vor cheltui 70 miliarde euro pentru a-şi spori capacitatea de apărare.

„Nu am fost un fan al fostului preşedinte american Donald Trump, dar cred că a avut dreptate într-un singur lucru: europenii nu contribuie cu partea lor la cheltuielile de apărare din cadrul NATO” , a spus Josep Borell. Acesta a declarat că până acum UE a furnizat muniţie de 6 miliarde euro Ucrainei, dar că el consideră că toate statele membre ar trebui să fie capabile să furnizeze Ucrainei armament şi muniţie în valoare de 16 miliarde euro.

Amintim că în urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a prezentat un plan de creştere a capacităţii de producţie de muniţie prin injectarea de 500 milioane euro din fonduri structurale şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă în fabricile europene pentru a stimula producţia de arme – corelate cu o cofinanţare de aproximativ 500 de milioane de euro din ţările membre şi din alte surse.

La forumul de ieri, potrivit publicaţiei Politico.eu, Micael Johansson, director executiv al companiei suedeze Saab, a declarat că ţinta de 1 milion de cartuşe este realistă şi că Saab ar putea furniza 400.000 de cartuşe numai din fabrica sa suedeză.

„Putem să începem producţia imediat, dacă oficialii Comisiei vor decide cine va achiziţiona muniţia produsă de noi. Banca Europeană de Investiţii trebuie, de asemenea, să acţioneze împreună cu Comisia şi să înceapă să sprijine sectorul apărării”, a spus, potrivit sursei citate, Johansson, care a menţionat că UE a fost „prea dependentă” de Statele Unite şi trebuie să-şi sporească capacităţile de producţie din fiecare stat membru.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button