Internațional

Ce spune Rusia despre bombardamentele asupra Portului Ismail: „Găzduia mercenari străini şi echipamente militare”

Agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti a transmis că atacurile efectuate în noaptea de marţi spre miercuri de Rusia asupra portului ucrainean Ismail de la Dunăre au lovit infrastructura portuară şi de cereale, care găzduia mercenari străini şi echipamente militare, precum şi un şantier de reparaţii navale, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

RIA Novosti îl citează pe Serghei Lebedev, un bărbat despre care afirmă că ar fi coordonatorul unui grup clandestin ce operează în oraşul-port ucrainean Mikolaiv (Nikolaev) şi care ar avea surse în Izmail, principalul port intern al Ucrainei, situat de partea cealaltă a Dunării faţă de România.

Media de stat rusă îl citează pe Lebedev spunând că au fost opt lovituri separate asupra portului Izmail şi că au fost lovite un terminal petrolier, un şantier de reparaţii pentru navele militare ucrainene, o clădire portuară unde se crede că s-ar afla forţe străine, precum şi o unitate de depozitare a cerealelor şi un elevator în care se spune că era depozitat echipament militar străin.

Reuters nu a putut verifica dacă afirmaţiile lui Lebedev sunt reale

O înregistrare video difuzată de autorităţile ucrainene arăta pompieri pe scări care se luptau un incendiu uriaş într-o clădire cu mai multe etaje. Mai multe alte clădiri de dimensiuni mari erau în ruine, în timp ce grâne se revărsau din două silozuri distruse.

„A fost lovită clădirea (pentru deservirea călătorilor) de pe faleza Kapikraian, unde – potrivit grupului clandestin – se aflau militari străini, cel mai probabil români”, a declarat Lebedev, citat de RIA Novosti pe pagina sa electronică.

Atacurile ruseşti cu drone de miercuri în zori au deteriorat aproape 40.000 de tone de cereale care erau aşteptate de ţări din Africa, dar şi de China şi Israel, a declarat vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov într-o postare pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Portul Izmail, situat de cealaltă parte a Dunării faţă de România, membră NATO, este principala rută alternativă de ieşire din Ucraina pentru exporturile de cereale, dat fiind faptul că blocada impusă de Rusia a oprit traficul în porturile ucrainene de la Marea Neagră la mijlocul lunii iulie.

Două surse din domeniu au declarat pentru Reuters că operaţiunile în portul Izmail au fost suspendate. Şeful autorităţii portuare, Iuri Litvin, a declarat pe Facebook că lucrările de reparaţii au început deja, iar infrastructura portuară continuă să funcţioneze.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button