Social

Ce spune o româncă din portul Reni despre bombardamentul rusesc

Angelina Nedelcu, o localnică din orașul portuar Reni din Ucraina, povestește cum s-a văzut de la fața locului atacul cu drone rusești.

,,M-am trezit din cauza bombardamentelor care au avut loc chiar lângă casa noastră, și nu știam încotro s-o apucăm, eram cu copilul nostru mic. Cu toții ne dorim pace și sperăm ca astfel de atacuri să înceteze, ne-a mărturisit femeia.

Orașul ucrainean Reni, având și o pondere etnică românească importantă, este situat la o distanță de 320 km sud-vest de orașul Odesa și la doar 22 km de orașul românesc Galați. Atacul din noaptea dinspre 23 spre 24 iulie a avut ca țintă porturile Reni și Ismail, folosite exclusiv în scopuri economice. Scenele șocante au fost surprinse de câțiva români, care au filmat momentul exploziei. Filmarea a apărut pe internet și a fost rapid viralizată în România și Republica Moldova.

Anterior, după expirarea acordului privind cerealele din Marea Neagră, Rusia a declarat unilateral că nu are de gând să se așeze la masa de negocieri întrucât „partea acordului legată de interesele ruseşti“ nu este pusă în aplicare.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care anterior i-a trimis o scrisoare pe tema acestui acord lui Vladimir Putin, îndemnase Kremlinul luni să reia Iniţiativa Mării Negre, considerată a fi „esenţială pentru a asigurarea stabilității, aprovizionării şi a preţurilor” la alimente pe plan mondial.

Dar Kremlinul a sugerat că propunerea lui Guterres nu răspunde la principala sa plângere şi anume că nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce priveşte acordul conex menit să faciliteze exporturile de alimente şi îngrăşăminte ruseşti pe fondul sancţiunilor occidentale impuse ca răspuns la război

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button