Știrile 60m.RO

Ce spun tinerii artiști români din Londra despre chiria de 6.500 de lire a directoarei ICR: „Eu plătesc de 10 ori mai puțin și stau într-o zonă foarte bună”


Peste jumătate de milion de români sunt stabiliți oficial în Marea Britanie. Vestea că directoarea Institutului Cultural Român din Londra, actrița Catinca Maria Nistor, a refuzat un apartament gratuit chiar în sediul ICR și a închirat unul de 120 mp, cu 6.500 de lire, plătiți de Ministerul de Externe, a stârnit reacții în mediul cultural al românilor londonezi. Libertatea a discutat cu câțiva dintre tinerii creativi români din Londra, arată Libertatea. ro.

„Chiar și în contextul Londrei, chiria este uriașă pentru o cazare de bun simț, într-o locație apropiată de sediul ICR. Cu siguranță găsești o chirie decentă la 2.000-2.500 de lire. Bineînțeles că găsești apartamente și mai scumpe de 6.500 de lire, pentru că în Londra plătești foarte mult zona”, explică David, un dansator român stabilit în capitala Regatului.

„Nu mă uimește lipsa de bun simț” David spune că nu este surprins de decizia Catincăi Maria Nistor de a refuza apartamentul din sediul ICR Londra, pentru care statul român nu plătește nimic.

„Informația asta chiar nu mă uimește, nu credeam că lipsa de bun simț a Catincăi are vreo limită. Are un trecut plin de evenimente de acest gen. Cu toate astea, mi se pare incredibil de dezamăgitor, având în vedere că știu cât de limitat este ICR Londra în ce privește bugetele pentru proiecte și ajutorul financiar acordat artiștilor. Mi se pare alarmant că statul român plătește pentru un moft al unei persoane. E frustrant și dezamăgitor pentru artistul de rând”, mai spune dansatorul.

„Îmi pare rău că ICR Londra și-a pătat atât de mult imaginea prin prezența Catincăi la conducere. Am o repulsie și să mai merg la orice eveniment organizat de ei, deși invită artiști foarte speciali. Simt că prezența mea acolo ar fi un act de trădare, ar valida decizia numirii Catincăi. E forma mea de protest”, conchide David.

Actriță din Londra: „Total șocant și absurd”

Mihaela, 31 de ani, este actriță independentă și trăiește de patru ani în Londra, unul dintre orașele lumii cu cea mai intensă competiție pe locuri de muncă în cultură. Mihaela locuiește în ceea ce londonezii numesc bedsit – o cameră, o mică bucătărie și o baie pe hol, comună pentru mai multe camere. „Eu plătesc 650 de lire sterline pe lună, deci de 10 ori mai puțin decât doamna Nistor. Dacă pun la socoteală și utilitățile, ajung pe la 750 de lire. Și stau într-o zonă bună a Londrei, aproape de Marble Arch”, spune tânăra.

Artista spune că, în general, prietenii și cunoștințele sale din Londra scot din buzunar în jur de 800-900 de lire sterline pentru cazare. Ajung pe la 1.200 doar cei care își doresc condiții mai bune și își permit.

„Eu știam povești despre incompetența și caracterul doamnei Nistor de la colegii mei din România și, sincer, nu mă miră atitudinea ei și faptul că a cerut așa ceva, dar m-a șocat totuși suma”.

„Și ce mi se pare incredibil este că, deși asta nu e prima neregulă în ce o privește pe șefa ICR și deși toată lumea știe, nimeni nu face nimic. Iar asta ne afectează direct pe noi, artiștii, care ne chinuim să strângem bani și să obținem finanțări pentru proiectele noastre. În timp ce statul dă 6.500 de lire pe o chirie. Chiar e incredibil”, a mai spus Mihaela.

De când se află în Londra, tânăra actriță spune că a fost implicată într-un singur proiect sprijinit financiar de filiala ICR. Cu 500 de lire sterline.

„Chiria e mai mare decât bugetul instituției”

Regizorul de teatru Leo Băcică, stabilit de 11 ani în Londra, a declarat pentru Libertatea că i se pare o situație care trebuie privită prin raportul cu banii cheltuiți în programele culturale. „Sunt oarecum amuzat. Până la urmă, faptul că directorul ICR Londra stă într-un apartament cu o chirie de 6.500 de lire n-ar fi neapărat cea mai mare problemă. Doar că raportat la bugetul instituției, e colosală suma. Dacă ICR Londra ar avea un buget de milioane de euro, atunci OK, poate e normal să plătești atâția bani și pe locuința directorului. Dar nu în condițiile în care chiria e mai mare decât bugetul instituției”, a spus Băcică, 41 de ani.

Regizorul Leo Băcică plătește 1.000 de lire sterline, partea lui, pe apartamentul în care locuiește cu încă o persoană. „O chirie relativ mică”, spune el.

„În medie, românii pe care îi cunosc eu în Londra plătesc 800 de lire sterline pe un studio. Un apartament cu două camere într-o zonă OK în Londra costă spre 2.000 de lire sterline”.

200.000 de lei este bugetul alocat de ICR filialei din Londra pentru proiectele culturale din 2022. În lire sterline, înseamnă 35.600. Comparativ, chiria directoarei pe un an este aproape dublă – 78.000 de lire.

„ICR Londra e într-un declin vizibil”

Leo Băcică este și manager al Barons Court Theatre, un mic teatru din vestul Londrei, iar din 2016 până recent a colaborat cu filiala ICR Londra pentru diverse proiecte.

„Profesional, ICR Londra m-a ajutat mult. Ultima dată am fost acolo în martie. Nu știu dacă are vreo legătură sau nu, dar de când a venit doamna Nistor nu-mi mai răspunde nimeni la telefon. Sunt și oameni care vor să-și facă treaba la ICR Londra. În ultimii patru-cinci ani, ICR Londra e într-un declin vizibil. Doru Branea, care a fost director până în 2018, avea o echipă foarte solidă și foarte serioasă și făcea multe proiecte mari și interesante. Mi se pare că de la nivelul ăla, din 2018, a scăzut mult”.

A refuzat apartamentul gratuit

Presa a scris cum actrița Catinca Maria Nistor, numită fără concurs la conducerea ICR Londra, a refuzat să stea într-un apartament spațios, pentru care statul român nu plătește chirie. Acolo au locuit în timpul mandatelor lor toți cei patru directori pe care i-a avut filiala în trecut.

În schimb, Nistor a solicitat și i s-a aprobat de către MAE închirierea unui apartament cu trei camere într-una dintre cele mai scumpe zone ale Londrei, Harrods. Întrebat de către ziar dacă este adevărat că plătește 6.500 de lire sterline pentru chiria directoarei ICR Londra, ministerul nu a infirmat informația.

A răspuns astfel: „Potrivit Legii 495/2004 privind salarizarea şi alte drepturi băneşti ale personalului din administraţia centrală a MAE şi de la misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate, MAE suportă cheltuielile pentru personalul trimis în misiune permanentă. În situația actualului director ICR Londra, doamna Catinca Nistor, închirierea locuinței s-a realizat la cererea misiunii, la momentul solicitării nefiind disponibil în incinta Institutului un spațiu de cazare adecvat.

Apartamentul asigurat doamnei Nistor este compus din 3 camere, cu suprafața totală de 120 mp, în care sunt incluse și spații cu destinația de primire invitați/birou, asigurate prin norme interne acestor funcții”.

Directoarea ICR Londra, Catinca Nistor, nu a avut nicio reacție nici înainte și nici după publicarea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button