Politică

Ce propuneri legislative a avut AUR de când a intrat în Parlament

Partidul AUR a trecut pragul electoral în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020, iar de atunci a fost adesea în atenția publică. George Simion, liderul AUR, a inițiat opt propuneri legislative în cele patru luni care au trecut de la alegeri, iar cele mai recente vizează pandemia de COVID-19.

1. Dezvoltarea infrastructurii rutiere

George Simion a inițiat o propunere legislativă privind aprobarea obiectivului de investiții privind dezvoltarea infrastructurii rutiere „Autostrada A7-Siret-Suceava-Dolhasca-Pașcani-Bacău-Focșani-Buzău-Ploiești-București”.

Inițiatorii au fost George Simion și Lucian-Florin Pușcășu, deputați AUR. Aceștia au solicitat aprobarea de urgență, motivând că „construcția de autostrăzi în România reprezintă starea de urgență a zilelor noastre”.

Printre motivele expuse se numără și că autostrada nu ar avea un termen de realizare clar definit.

„În documentele CNAIR la stadiul execuției lucrărilor anuale cuvântul planificat ceea ce poate să însemne că realizarea va fi amânată la nesfîrșit”, se arată în motivarea deputaților.

2. Completarea Art. 138 și a Art. 178 din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ

Articolul 138 se referă la desfășurarea ședințelor consiliului local, care sunt publice și care permit cetățenilor fie să asiste fizic la acestea, fie să le urmărească online.

Articolul 178 menționează obligativitatea consiliului județean de a se întruni în ședința ordinară cel puțin o dată pe lună și în ședința extraordinară de câte ori este nevoie.

Membrii AUR au invocat măsurile impuse de pandemia de COVID-19, prin care accesul în instituțiile publice a fost limitat, susținând că cetățenii nu mai pot participa la ședințele de consiliu și că astfel le sunt îngrădite drepturile deoarece nu pot avea acces la informații. Astfel, prin actul normativ, solicită că aceste ședințe să asigure posibilitatea participării virtuale.

3. Modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților

Deputații AUR susțin că din legea menționată lipsesc preverile referitoare la garantarea voturilor românilor aflați în străinătate și că oamenilor li se cer documente care să demonstreze reședința în străinătate, condiții pe care nu le pot îndeplini toți românii deoarece mulți sunt în trecere.

Deputații adaugă că mulți români nu au putut vota la alegerile parlamentare din decembrie 2020 din această cauză și au cerut reglementarea situației, astfel încât toți românii aflați peste hotare în ziua votului să își poată exercita dreptul.

4. Modificarea Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale

Deputații AUR susțin că bugetul alocat subvențiilor partidelor politice a crescut substanțial în ultimii ani și că ar putea să fie susținute strict prin donații și cotizații. Inițiativa vizează abrogarea prevederilor legale prin care statul subvenționează partidele politice, iar banii să fie alocați sănătății.

5. Modificarea Legii nr. 344/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale

Deputații AUR cer modificarea acestei legi astfel încât partidele politice să aibă posibilitatea de a redirecționa într-o anumită măsură banii alocați din bugetul statului pentru proiecte de interes general.

6. Modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor

Deputații AUR cer modificarea acestei legi astfel încât cadrul tehnic în securitatea și protecția la incendiu să treacă în subordinea conducerii instituției și nu a personalului administrativ. Aceștia adaugă că, în formă actuală, aceste responsabilități revin personalului administrativ care are și alte sarcini și că este „practic imposbil să impună respectarea normelor de prevenire și protecție” superiorilor.

7. Propunere legislativă pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2

Propunerea vizează stabilirea unor măsuri suplimentare de protecție socială în domeniul HORECA și al desfășurării sau organizării de evenimente, în contextul situației epidemiologice. Astfel, deputații AUR propun că, în cazul în care nu depășesc câștigul salarial mediu brut prevăzut, societatile să beneficieze de o subvenție care să acopere 75% din salariile brute ale angajaților, alături de scutirea de la plata impozitelor și a contribuțiilor de asigurări restante.

8. Completarea articolului 4 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

Deputații AUR propun că măsurile dispuse pe durata stării de alertă care vizează limitarea unor drepturi sau libertăți fundamentale să poată fi dispuse pe o perioada de maximum 90 de zile de la instituirea stării de alertă, susținând că în momentul actual nu este prevăzut un termen limită, „dobândind un caracter permanent”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button