Ce nu-și vor mai permite românii după 1 august: 7 lucruri care vor deveni lux în bugetul de zi cu zi

Odată cu valul de scumpiri anunțat de la 1 august și creșterea TVA-ului de la 19% la 21%, mulți români vor fi nevoiți să renunțe la o serie de cheltuieli considerate normale până acum. De la micile plăceri cotidiene la obiceiuri devenite rutină, tot mai multe lucruri riscă să intre în categoria „luxului ocazional”.
Românii se pregătesc pentru o nouă etapă de austeritate. Guvernul a confirmat că, de la 1 august, TVA-ul va crește de la 19% la 21%, măsură care va avea un efect direct și imediat asupra prețurilor din întreaga economie. Deși poate părea o diferență mică în cifre, impactul asupra bugetului familiilor cu venituri medii și mici va fi semnificativ.
În acest context, multe obiceiuri de consum vor fi reevaluate. Cheltuielile care până acum păreau firești vor deveni, treptat, opționale sau chiar inaccesibile. Iată 7 lucruri pe care tot mai mulți români nu și le vor mai permite începând cu luna august:
Ieșiri regulate la terasă sau restaurant
Inflația și TVA-ul mai mare se vor reflecta direct în prețul mâncării servite „în oraș”. O masă pentru două persoane poate ajunge cu ușurință la peste 200 de lei. Din ce în ce mai mulți oameni vor alege varianta mai ieftină: gătitul acasă.
Vacanțe în străinătate
Prețurile pentru biletele de avion, cazare și pachetele turistice au explodat. Cu un euro instabil și o inflație galopantă, mulți români vor renunța la vacanțele externe în favoarea unui concediu acasă sau, în cel mai bun caz, în țară.
Abonamente la săli de sport și wellness
Sălile de fitness, saloanele de masaj sau centrele SPA vor deveni un lux. O parte considerabilă dintre abonați vor renunța la aceste servicii pentru a face economii lunare. Exercițiile fizice vor fi mutate în parc sau în sufragerie.
Haine de brand și cumpărături impulsive
Moda va deveni tot mai funcțională, nu o formă de statut. Tot mai mulți vor prefera outlet-urile, reducerile online și piețele second-hand, în locul magazinelor cu etichete de lux. Cheltuielile „de imagine” vor fi printre primele tăiate.
Gadgeturi și electronice de ultimă generație
Cu prețuri mai mari din cauza cursului valutar și TVA-ului crescut, telefoanele de ultimă generație, laptopurile de top sau electrocasnicele „smart” nu vor mai fi în topul priorităților. Românii vor repara mai mult și vor înlocui mai rar.
Servicii de livrare și mâncare comandată
Platformele de food delivery vor fi din ce în ce mai rar folosite. Taxele de livrare, comisioanele și prețurile deja crescute ale meniurilor vor face ca acest obicei comod să devină costisitor pentru majoritatea familiilor.
Cadouri scumpe și petreceri fastuoase
De la zile de naștere la nunți sau botezuri, multe familii vor tăia din bugetul pentru daruri sau organizare. Cadourile simbolice, evenimentele restrânse și soluțiile DIY vor lua locul extravaganțelor.
Noua realitate economică forțează familiile românești să se adapteze. „Normalul” de ieri devine „luxul” de mâine. Fiecare decizie de consum va fi cântărită, iar prioritățile financiare se vor reconfigura. În fața incertitudinii, românii învață să se întoarcă la simplitate, să evite risipa și să caute alternative mai ieftine.