Ce ne așteaptă de la jumătatea anului? Românii vor resimți efectele inflației, deprecierii leului și liberalizării pieței gazelor

Distribuie acest articol!

Economistul Adrian Câciu avertizează că în mai puțin de câteva luni vom vedea efectele generate de greșelile politicilor economice. Principalii indicatori sunt cursul valutar și inflația – asistăm la o creștere a inflației de 1,2 puncte procentuale în primele doua luni ale anului 2021. 

„Creșterea euro în raport cu leul se datorează în principal influențelor puseului inflaționist la care asistăm pe piața internă unde avem o creștere a inflației de 1,2 puncte procentuale în primele doua luni ale anului 2021. De asemenea, o altă componentă o constituie în continuare deprecierea soldului balanței comerciale (deficitul comercial) care este mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Asta înseamnă importuri mai mari și necesar de valută mai mare”, a declarat Adrian Câciu într-un interviu pentru DC Business

Economistul ne spune ce ne așteaptă în viitorul apropiat, când vom resimți efectele liberalizării pieței gazelor, pe lângă inflație și deprecierea leului.

Vine peste noi cresterea prețului la combustibil. În iulie vine liberalizarea efectivă a pieței gazelor. Sunt trei componente care vor apăsa pe prețurile interne. Pe inflație. Ulterior și pe cursul valutar. Astfel că, dacă acum suntem la un nivel acceptabil și rezonabil, nu același lucru îl vom avea în partea a doua a anului. Tot în a doua parte a anului vom resimți și inflația monetară importată care se va manifesta dual, atât pe euro dar și pe produsele importate. Din a doua parte a anului vom putea discuta de o depreciere mai accentuată a leului, undeva peste 1,8%. Deocamdată respirăm! Dacă guvernanții nu se trezesc și nu reașează politicile publice cu privire la prețurile reglementate, vom respira mult mai greu”, a precizat economistul.


Distribuie acest articol!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: