Ce mai mănâncă românii: Înghețată cu oxid de etilenă, aditiv care poate duce la apariția unor forme de cancer

Distribuie acest articol!

Ce mai mănâncă românii: înghețată cu oxid de etilenă, aditiv care poate duce la apariția unor forme de cancer. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că mai multe lanțuri de magazine (Metro, Carrefour și Auchan) au retras de la comercializare și de la clienți mai multe tipuri de îngheţată produsă de compania poloneză Froneri, după ce s-a constatat că loturile respective conțineau un procent mai mari de oxid de etilenă decât prevăd reglementările de siguranță.

Astăzi la raft nu ar trebui să mai existe îngheţată în care să fie oxid de etilenă. La consumator a ajuns un procent extrem de mic, sub 1-2%”, a declarat Mihai Ponea, director General al Direcției Generale Siguranța Alimentelor.

Cei care au apucat să consume îngheţata contaminată cu oxid de etilenă riscă mari probleme de sănătate, spun medicii toxicologi.

Din 2016 a fost pe lista substanţelor care pot produce cancer. Sunt asociate frecvent, expunerea cu oxidul de etilenă, cu apariţia unor forme de cancer, cum ar fi limfomul non-Hodgkin, sau a cancerului de sân. De asemenea, sunt studii care spun că afecteaza dezvoltarea neurologică a copiilor”, a precizat Radu Ţincu, medic toxicolog, pentru Antena 3.

Froneri Ice Cream România precizează print-o informare publicată pe site-ul ANSVSA că Froneri Polonia şi Froneri Franţa, în calitate de producători ai produselor enumerate mai sus, au fost informate de unul dintre furnizorii lor cu privire la o problemă de reglementare referitoare la un număr mic de loturi de ingrediente stabilizatoare pe bază de plante, utilizate în producţia sa de îngheţată şi care a afectat, de asemenea, un număr de producători, deoarece acesta este un ingredient comun utilizat la fabricarea îngheţatei.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: