Știrile 60m.RO

„Ce dracu fac cu 300 de bibliorafturi?”; „Am prăduit tot. Suntem pe zero”. Stenograme ireale cu hoțiile de la stat

Stenograme halucinante dintr-un dosar al procurorilor DIICOT arată bătaia de joc pe bani publici în perioada în care, la cel mai înalt nivel, se vorbea despre economie la buget. O companie de stat, subordonată Ministerului Energiei, al cărei rol era controlul cazanelor și recipientelor sub presiune, devenise pușculița personală a conducerii, susțin anchetatorii, care au montat aparatură de interceptare în birouri, au interceptat telefoane și au depus la dosar stenograme uluitoare – mobilă de zeci de mii de euro pe bani delapidați, mii de bibliorafturi cumpărate într-o instituție cu nici 100 de angajați și bani cărați în saci. Chiar și angajații care nu erau implicați în schemă erau uimiți de cum se aruncau banii la propriu pe geam.

„Angajat: Da. M-a chemat șefa de două ori săptămâna trecută… Angajată: De bine sau de rău? Angajat: Am prăduit tot. Suntem pe zero! (…)

Angajată: Aaa! Mobilierul ei de acasă? Eu mă gândeam că ne interzic ăștia să cumpărăm mobilier aici la noi.

Angajat: Dă-i mă în … ! Ce treabă am eu cu ei!

Angajată: 70.000 de euro mobilierul? Uaaau!”

Bani de la buget, furați cu sacul

„La data de 03.05.2023, ora 09:59:45 numita ….(șef serviciu, n.r.) ajunge la birou având în mână un sac de culoare neagră pe care îl pune pe birou. (…) se îndreaptă către ușa biroului pentru a o încuia lăsând cheile în butucul ușii. (…) Din sac, scoate mai întâi un teanc cu bani, după care scoate o pungă de cadou de culoare neagră în care sunt mai multe sume de bani pe care le ia și le pune pe birou. Tot în sacul de culoare neagră se află și o pungă de cadou de culoare albă și roșie de dimensiuni mai mici din care scoate alte teancuri cu bani.”

Sume greu de explicat în conturi

„Director: Dar, sincer, nu știu cât am depus și nici nu mai știu..

Angajată bancă: Undeva la o sută și ceva de mii..

Director: Și ce vă trebuie? Ce documente justificative vă trebuie pentru asta?

Angajată bancă: Păi, nu știu! Ce documente aveți dumneavoastră. Contracte, habar n-am! Nu știu! Ce aveți dumneavoastră.

Director: Îs banii mei din… ce documente să vă trimit? Economii d-ale mele, am primit cadou de Crăciun.. ce vreți să vă spun?”

Risipa pe achiziții inutile

Angajată: Cică 300 de bibliorafturi. Ce dracu fac cu 300 de bibliorafturi? Le iau. Sunt mai multe sau au venit toate la mine?

Angajat: Nu! Sunt mii.

Angajată: OK! Bă, dar alonje…Alonje, 200 de seturi? 200 de seturi?

Angajat: 5.000 de bucăți! Adică, este ireal. Ăăă…cantitatea.”

sursa: dosar DIICOT

Care sunt acuzațiile din dosar

Procurorii DIICOT și polițiștii de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate au făcut miercuri 39 de percheziții într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor, conform Digi24.ro.

Potrivit DIICOT, mai mulți angajați de la Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (companie de stat, în subordinea Ministerului Energiei) au făcut aproape 500 de achiziții publice fictive în ultimii trei ani, prejudiciind bugetul companiei cu circa două milioane de euro.

„Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/ persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP.

Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate – Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit procurorilor, grupul a acționat din mai 2020 până în prezent, reușind delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei (aproximativ două milioane de euro), provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button