Știrile 60m.RO

Procurorii DNA despre Turturică, noul șef al TVR: A intermediat șpaga din dosarul Arsene-Pinalti

Guvernul a numit în funcția de președinte-director al  TVR un jurnalist despre care procurorii DNA afirmă că a intermediat o șpagă de 100.000 de euro în dosarul în care Ionel Arsene, președintele PSD Neamț și șef al CJ Neamț, este judecat pentru fapte de corupție, la Tribunalul Bacău.

Reprezentanții noii echipe PNL-PSD, pregătită să guverneze țara, împart tot, inclusiv funcțiile de conducere din televiziunea națională și radioul public. Liberalii l-au propus pentru funcția de președinte-director al TVR pe ziaristul Dan Turturică.

Dan Turturică este unul dintre personajele cheie în dosarul în care Ionel Arsene, președintele PSD Neamț și președintele Consiliului Județean Neamț, este judecat pentru fapte de corupție. Astfel, procurorii anticorupție afirmă că Dan Turturică, împreună cu o altă o persoană (consiliera lui Georgescu), ar fi intermediat, în cursul anului 2013, o șpagă de 100.000 de euro de la Arsene către Horia Georgescu, președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI) la acea dată. Turturică era, în acea perioadă, redactor șef la publicația „România liberă”. Arsene primise cei 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, pentru a-i da lui Horia Georgescu, cu scopul ca acesta să-i facă zile negre lui Culiță Tărâță, președinte al CJ Neamț în momentul respectiv. Răposatul Tărâță se afla într-un adevărat război cu echipa Arsene-Pinalti, cei din urmă încercând, după cum afirmă anchetatorii, să-l înlăture din funcție. O problemă de integritate ar fi putut să ducă la acest rezultat. Pinalti le-a mai povestit procurorilor că i-a mai dat lui Arsene încă 15.000 de euro pentru a-i înmâna lui Turturică, redactorul șef al „României libere”, cel din urmă urmând să dea liber publicării unor articole denigratoare la adresa lui Culiță Tărâță. Într-o discuție interceptată de autorități, Pinalti îi spunea lui Vasile Panaite, zis „Piti”, martor în dosar, că nu vrea banii, cei 15.000 de euro, dați lui Turturică, pentru că acesta și-a făcut treaba și l-a tocat pe Tărâță în ziar.

„Ionel Arsene, în anul 2013, într-un restaurant din București, a primit de la Gheorghe Ștefan, primar al municipiului Piatra Neamț, suma de 100.000 de euro pentru ca în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a Partidului Social Democrat să-și folosească influența, în mod indirect, asupra președintelui Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, în scopul de a constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflict de interese și regimul incompatibilităților de către Tărâță Culiță, președintele Consiliului Județean Neamț. Banii au fost primiți pentru a fi înmânați prin intermediari (consiliera sa personală și redactorul șef al cotidianului România liberă) lui Horia Georgescu, persoană asupra căreia inculpatul a lăsat să se creadă că are influență în mod indirect”, se arată în rechizitoriul DNA Bacău.

Nu știm dacă Turturică a fost audiat în dosarul lui Arsene, care se judecă la Tribunalul Bacău, cu ușile închise. Știm doar că jurnalistul a refuzat să discute cu redactorii atacul.ro despre relația pe care o avea/are cu Arsene și despre o întâlnire pe care a avut-o cu acesta în cursul anului 2013, la un restaurant din București. 

Complotul împotriva lui Tărâță

În vara anului 2017, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, fost primar al orașului Piatra-Neamț, îl denunța pe Ionel Arsene la DNA, spunându-le procurorilor că i-a dat, în cursul anului 2013, actualului președinte al Consiliului Județean Neamț și președinte PSD Neamț o sumă importantă de bani pentru a-i face probleme lui Culiță Tărâță, președinte de CJ Neamț (iunie 2012 – noiembrie 2014) la Agenția Națională de Integritate (ANI), dar și în presă, respectiv într-un cotidian central în care Tărâță urma să fie denigrat. Din spusele lui Pinalti, jurnalistul Dan Turturică, redactor șef la „România liberă” până în noiembrie 2015, ar fi jucat un rol deosebit de important, el fiind persoana care urma să facă legătura cu Horia Georgescu, președintele ANI de la acea vreme, dar să și publice articole denigratoare la adresa lui Tărâță. Pinalti le-a spus anchetatorilor că Arsene a fost cel care a venit cu ideea să-l „aranjeze” pe Culiță Tărâță la Agenția Națională de Integritate (ANI), pentru că avea intrare la președintele Georgescu. Tot Arsene ar fi avansat și costurile pentru ducerea la bun sfârșit a acestui plan: 100.000 de euro. Banii ar fi urmat să ajungă la Horia Georgescu prin intermediul ziaristului Dan Turturică și a consilierei șefului ANI. În referatul procurorilor DNA se mai arată că Pinalti i-ar fi dat în plus 15.000 de euro lui Arsene, pentru ca acesta să-i înmâneze lui Turturică. În schimbul banilor, cel din urmă trebuia să publice în ziarul pe care îl conducea articole denigratoare la adresa lui Culiță Tărâță.

Arsene s-a întâlnit și cu Turturică, și cu Pinalti în vara anului 2013

Din documentele procurorilor reiese că, în vara anului 2013, în restaurantul „Chocolat” din București, Ștefan i-a dat lui Arsene suma de 100.000 de euro pentru ca cel din urmă să-și exercite indirect influența asupra lui Horia Georgescu, președintele ANI, cu scopul de a-l declara incompatibil pe Tărâță. Tot în vara anului 2013, Pinalti i-ar fi dat lui Arsene, în timp ce se aflau la Hotelul „Caro”, suma de 15.000 de euro pentru a fi remiși redactorului șef al ziarului „România liberă”, în scopul publicării unor articole denigratoare despre Tărâță.

ziarist
ziarist1
ziarist2
ziarist3
pinalti_13
pinalti_22
beller
pinalti_1

GALERIE FOTO

Din materialele video în posesia cărora atacul.ro a intrat rezultă că, într-adevăr, Ionel Arsene s-a întâlnit, la București, atât cu Gheorghe Ștefan, cât și cu jurnalistul Turturică. Filajul, pentru că la cum a fost realizată filmarea este evident că a fost vorba de un filaj (al autorităților sau al vreunei companii private), certifică întâlnirile lui Arsene, din iunie, în București. Într-o altă filmare, Arsene este surprins în timp ce discută cu Gabriel Muraru, prietenul lui Gheorghe Ștefan, fost director la Compania Națională a Sării. Într-un alt filmuleț îi vedem împreună pe Ionel Arsene și pe Dan Turturică. Cei doi s-au întâlnit și au discutat chiar la intrarea restaurantului „Il Mulino” din București (foto), situat la nici un kilometru de sediul redacției cotidianului „România liberă”.

 

VIDEO ARSENE SI TURTURICA

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button