SocialȘtirile 60m.RO

CCR respinge legea lui Orban de modificare a OUG 114/2018

Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru modificarea OUG 114/2018 care priveşte unele măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative. PSD a sesizat CCR privind neconstituționalitatea acestei modificări legislative pe 12 februarie.

111 deputați PSD au depus o contestație la CCR prin care solicitau respingerea actului normativ.

Curtea Constituțională a României a admis obiecția înaintată de PSD pentru că propunerea legislativă nu are un obiect de reglementare „clar”, „unic” şi „bine definit”.

„Actul normativ analizat nu are un obiect de reglementare clar, unic şi bine definit, pentru că acesta nu modifică un singur act normativ, ci modifică mai multe dispoziţii din diverse acte normative, eterogene ca obiect de reglementare. Chiar dacă cele mai multe modificări din cuprinsul legii analizate au vizat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2018, se poate constata că celelalte modificări şi completări operate în corpul legii nu sunt conexe şi indispensabile acesteia, ci ele se alătură, ca modificări şi completări, ale diverselor acte normative vizate, modificărilor şi completărilor aduse ordonanţei de urgenţă antereferite, astfel că scopul actului normativ analizat nu este unic, ci multiplu subsumat fiecărui domeniu reglementat. Mai mult, legea analizată cuprinde şi reglementări proprii, de bază, ce nu reprezintă evenimente legislative cu incidenţă asupra altor acte normative de bază”, au motivat judecătorii CCR citați de agerpres.ro.

De asemenea, CCR a respins actul normativ deoarece acesta nu are un singur domeniu de reglementare ci mai multe.

„Astfel, legea nu are un singur domeniu de reglementare, ci mai multe, fiecare domeniu păstrându-şi individualitatea. Or, o lege nu poate viza decât un singur domeniu de reglementare, precum şi domenii aflate în conexitate directă cu acesta. În acest sens sunt şi prevederile art.14 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.260 din 21 aprilie 2010, care stabilesc că reglementările de acelaşi nivel şi având acelaşi obiect se cuprind, de regulă, într-un singur act normativ, iar un act normativ poate cuprinde reglementări şi din alte materii conexe numai în măsura în care sunt indispensabile realizării scopului urmărit prin acest act”, se precizează în motivarea instanței.

Astfel s-a încălcat articolul 114 alineatul (1) din Constituţie.

Back to top button