EconomiePoliticăȘtirile 60m.RO

CCR dublează alocațiile. Sesizarea lui Iohannis respinsă

CCR a respins sesizarea președintelui Iohannis și prin care acesta se opunea dublării alocațiilor pentru copii.

[Total_Soft_Poll id=”2″]

Parlamentul decisese acest lucru însă președintele și guvernul s-au opus pe motiv că nu ar avea bani(aveau pentru pensiile speciale și nesimțite dar nu aveau pentru copii).

  • Lege de robi: dacă nu îți plătești amenda îți iau carnetul
    România pare hotărâtă să-și strivească propriii cetățeni sub bocancul unui stat tot mai abuziv. Noua propunere legislativă, care prevede suspendarea permisului de conducere pentru neplata unei amenzi timp de 90 de zile, nu este o simplă măsură administrativă. Este o formă de represiune economică. O lege de robi. Întâi îți dă statul o amendă, apoi îți ia și pâinea, și roata. Ce urmează este ușor de anticipat: valuri de polițiști trimiși „la normă” pe teren, vânători de oameni, nu de infractori. Oricine va putea deveni ținta unei sancțiuni, din orice motiv. Nu e nevoie de educație sau prevenție – ci …
  • Nicușor Dan, în presa germană: Serviciile secrete nu s-au implicat suficient în problema anulării alegerilor din decembrie 2024
     Nicușor Dan, aflat într-o vizită în Germania, a afirmat într-un interviu acordat publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung că serviciile secrete nu s-au implicat suficient în gestionarea situație create de anularea alegerilor prezidențiale în 2024 și că are de gând să numească în fruntea serviciilor două persoane care să nu provină nici din servicii, nici din politică. „Conform Constituției României, președintele propune șefii serviciilor de informații interne și externe. Intenționez să nominalizez două persoane care nu provin nici din serviciile secrete, nici din politică. Sper ca lucrurile să se îmbunătățească în timp. Aici este vorba de problema interferenței acestor servicii în viața …
  • Familia tradițională, model de carieră la stat: mamă, tată, fiu și nora, toți angajați la primărie
    În multe primării din România, mai ales în mediul rural, „familia tradițională” nu mai este doar o valoare culturală, ci a devenit o schemă perfectă de ocupare a instituțiilor publice. Mamă, tată, fiu și noră ajung angajați pe posturi bine plătite în aceeași primărie, în timp ce mii de tineri calificați nu prind niciun loc în administrația locală. Nepotismul este mascat sub aparențe legale, dar realitatea miroase a feudalism modern și profund nedrept. În zeci, poate sute de primării din România, în special în comunele și satele țării, funcțiile publice nu mai sunt ocupate în baza competenței sau a concursului …
  • Recalcularea pensiilor întârzie inexplicabil: sistemul informatic cedează, iar pensionarii așteaptă
    Recalcularea pensiilor bate pasul pe loc, cu întârzieri de luni de zile, în timp ce autoritățile invocă probleme informatice și măsuri fiscale neclare. Ministrul Muncii, Florin Manole, recunoaște că nici așa-numita „mică recalculare” nu avansează, iar softul Casei de Pensii este „suprasolicitat”. Pensionarii rămân în continuare victimele unui sistem blocat între promisiuni și erori de programare. Recalcularea pensiilor, una dintre cele mai așteptate măsuri de către milioane de români, este din nou întârziată. Ministrul Muncii, Florin Manole, a recunoscut public că procesul se confruntă cu mari probleme, invocând „suprasolicitarea” sistemului informatic și introducerea contribuției CASS pentru pensiile mai mari de …
  • Guvernul taie 40% din posturi, dar inventează o nouă direcție! Austeritate cu parfum de sinecuri la Palatul Victoria
    Măsuri de austeritate anunțate cu surle și trâmbițe, dar în spatele „reformei” se naște o nouă structură de stat. Se dau afară sute de oameni, dar se înființează „Departamentul pentru Continuitate Guvernamentală” , o invenție birocratică cu 7 posturi noi și zero eficiență. Iar flota de mașini de lux merge mai departe, pe 12 milioane de lei pe an. Guvernul României anunță cu mândrie că dă afară 40% din angajații Cancelariei Primului Ministru și face economie la buget. Însă în același timp, creează un nou departament, botezat pompos „pentru Continuitate Guvernamentală” – o structură care va „urmări activitatea guvernamentală”, adică …
  • Avizul de mediu – șpagă legalizată. Statul român își sabotează propriii cetățeni
    Agențiile pentru Protecția Mediului, în loc să protejeze natura, au ajuns să polueze economia românească. Cu birocrație, abuzuri și blocaje intenționate. Obținerea unui simplu aviz de mediu poate dura astăzi 2 sau chiar 3 ani, nu din lipsă de resurse, ci dintr-o practică organizată: întârzierea deliberată pentru a forța antreprenorii să ofere șpagă. Este o formă mascată de corupție instituționalizată, în care statul nu doar că nu ajută, ci lucrează activ împotriva propriei economii. Antreprenorii, dezvoltatorii imobiliari, fermierii sau cei care vor să construiască o hală ori o pensiune sunt puși pe hold luni întregi, ba chiar ani, pentru ca, …
  • Nicușor Dan, redus la tăcere în direct! Ce i-a făcut Bolojan în fața camerelor
    Scene surprinzătoare la congresul PNL: președintele Nicușor Dan a fost împiedicat să vorbească chiar de propriul premier. Ilie Bolojan a intervenit ferm, de mai multe ori, pentru a-i bloca accesul la microfon, sub privirile uimite ale presei și ale colegilor de partid. Congresul PNL s-a transformat într-un spectacol politic fără precedent. Președintele, Nicușor Dan, a fost întrerupt și oprit de la a vorbi în fața presei, chiar de către premierul Ilie Bolojan. Intervențiile au fost directe, repetate și vizibil intenționate. De fiecare dată când jurnaliștii încercau să-l abordeze pe Nicușor Dan, premierul se interpunea: ori prelua microfonul, ori închidea discuția …
  • Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. 1,8 milioane de angajați rămân fără beneficii reale
    Majorarea salariului minim pe economie aplicată la 1 ianuarie 2025 este anulată de măsurile de austeritate anunțate de guvernul condus de Ilie Bolojan. Deși salariul net a crescut cu aproximativ 200 de lei, inflația cumulată și noile taxe vor neutraliza complet acest câștig, afectând direct peste 1,8 milioane de români, potrivit calculelor Blocului Național Sindical. La începutul anului 2025, salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 3.700 de lei la 4.050 de lei, echivalentul unei creșteri de 9,46%. În termeni neti, această modificare s-a tradus printr-o creștere de la 2.368 lei la 2.575 lei, adică un plus …
  • Salarii de lux pe bani publici: ‘Împăratul bugetarilor’ câștigă dublu față de premier, în ciuda pierderilor financiare ale instituției”
    Adrian Victor Vevera, directorul Institutului pentru Cercetare în Informatică (ICI), instituție aflată în subordinea Guvernului, încasează lunar un venit net de aproximativ 35.000 de lei, dublu față de salariul prim-ministrului României. Situația sa nu este singulară, alte exemple de bugetari cu remunerații uriașe și opacitate financiară fiind semnalate în mai multe instituții de stat, în contextul în care Guvernul promite tăieri și reforme drastice în sistemul public. România asistă la un nou val de indignare publică după apariția informațiilor despre salariile colosale ale unor șefi din instituții aflate în subordinea directă a Guvernului. Cazul cel mai recent și mai revoltător …
  • Disensiuni în conducere: Nicușor cu echipa USR la Berlin, Bolojan rămâne în București cu pachetul de austeritate
    Ruptura dintre președintele Nicușor Dan și premierul Ilie Bolojan devine tot mai vizibilă. În timp ce șeful statului pleacă într-o vizită oficială în Germania alături de liderii USR, premierul anunță de la Palatul Victoria al doilea pachet de măsuri de austeritate. Cei doi nu se mai sincronizează nici măcar în aparițiile publice, iar divergențele de fond sunt legate de majorarea TVA și politica de redresare fiscală. Ziua de joi a adus o nouă demonstrație a fracturii politice dintre președintele României, Nicușor Dan, și premierul Ilie Bolojan. În timp ce șeful statului a plecat la Berlin însoțit de vicepremierul Dragoș Anastasiu …
  • Grindeanu, prizonierul fărădelegilor proprii. PSD stă la guvernare de frica pușcăriei
    Sorin Grindeanu nu mai este de mult un lider politic. Este un captiv, un pion ținut în funcții înalte nu pentru merite, ci pentru slăbiciuni. Comisia Europeană a confirmat oficial: achizițiile publice privind segmentele de autostradă din Moldova au fost viciate. Mai pe românește, au fost încălcări grave ale legii, iar banii europeni s-au dus pe apa Siretului din cauza licitațiilor făcute „românește”, adică pe șoptite, pe interese și pe combinații de partid. Aceste nereguli nu mai sunt simple speculații politice. Sunt documentate, recunoscute oficial la Bruxelles. Și tocmai de aceea, dosarele penale stau atârnate deasupra capului lui Grindeanu ca …
  • Cartofii românești, 0,5 bani kilogramul. Țara care își îngroapă propria hrană
    Românii cultivă, sapă, irigă, culeg și apoi își aruncă producția pe câmp. La 0,5 bani kilogramul, cartofii nu se mai vând, ci se dau aproape gratis, dacă nu sunt direct abandonați în brazdă. Nu pentru că nu ar fi buni sau sănătoși, ci pentru că statul român refuză, cu încăpățânare criminală, să construiască depozite sau să sprijine fermierii care vor să o facă. Avem producții record, dar suntem obligați să le distrugem. Nu putem păstra nimic, nu putem planifica, nu putem să ne susținem propriii agricultori. De ce? Pentru că nu avem depozite, pentru că Ministerul Agriculturii este o ruină …
  • CCR și Nicușor Dan: un teatru ieftin pentru a păcăli suveraniștii
    Nicușor Dan a trimis la Curtea Constituțională legea privind combaterea antisemitismului și xenofobiei. Un gest care, la prima vedere, ar părea unul de curaj, menit să apere libertatea de exprimare și să tragă un semnal de alarmă asupra derapajelor ideologice. Dar, dacă ne uităm mai atent, e clar: nu e nimic altceva decât o piesă de teatru bine regizată. Un joc ieftin de imagine. Pentru că Nicușor Dan nu contestă sistemul. El face parte din el. A fost pus acolo de sistem, crescut în eprubeta “dreptei morale” și folosit acum ca supapă pentru nemulțumirea suveraniștilor. Trimite o sesizare, fără miză …
  • Robert Turcescu, despre revolta de la Lungulețu: „Or să ajungă să pună apometre în puțuri!”
    Jurnalistul Robert Turcescu critică vehement decizia celor de la Apele Române de a sista alimentarea cu apă a agricultorilor din localitatea dâmbovițeană Lungulețu. „Ce o să mai inventeze cei de la Apa Nova ca să-i taxeze pe români, apometre pe puțuri?” Aceasta este declarația explozivă a lui Robert Turcescu. Jurnalistul critică dur autoritățile după ce fermierii din Lungulețu au fost acuzați că „fură” apa din Dâmbovița pentru a-și iriga culturile.
  • Statul se împrumută la populație ca să-și plătească pensiile speciale. FIDELIS – fidel doar hoției bugetare
    Ministerul Finanțelor jubilează: a mai reușit o rundă de împrumuturi de la populație, prin programul FIDELIS. Aproape 1,65 miliarde lei – bani luați de la cetățeni sub promisiunea unor dobânzi decente. Ce nu spun oficialii e că statul nu se mai împrumută pentru dezvoltare, ci pentru supraviețuirea unui aparat bugetar gras, ineficient și plin de privilegii. Românii sunt transformați în creditori ai unui stat care îi taxează la sânge și apoi vine cu mâna întinsă după economiile lor. Unde merg acești bani? La pensii speciale, la subvențiile grase ale partidelor politice, la salariile aberante ale șefilor din agenții inutile. Niciun …
  • PSD și USR mimează că se ceartă. Cine vrea, de fapt, să oprească programul Rabla?
    Așa-zisul scandal dintre Sorin Grindeanu (PSD) și Diana Buzoianu (USR) privind programul Rabla este, în realitate, doar un exercițiu de imagine. Un teatru politic ieftin, prin care cele două partide încearcă să-și creeze capital electoral, dând impresia că au poziții ferme și opuse. În fapt, nu există nicio intenție serioasă de reformă, niciun plan coerent, nicio asumare reală. USR vine cu idei „verzi” fără fundament economic – să scoatem mașinile vechi din circulație, dar fără să oferim o alternativă reală, mai ales pentru românii care abia își permit o Dacie din 2005. Pe de altă parte, PSD joacă rolul apărătorului …
  • Românii, tot mai săraci din cauza noilor taxe. Venituri reduse, inflație crescută și sporuri tăiate în era Bolojan
    Guvernul condus de Ilie Bolojan impune un val de măsuri de austeritate care lovește direct în buzunarele românilor. Tăierea sporurilor, impozitarea pensiilor mai mari și explozia inflației pun o presiune uriașă pe veniturile cetățenilor, mai ales pe cele ale celor cu salarii și pensii mici. Estimările arată pierderi lunare de sute de lei pentru milioane de oameni. Guvernul Bolojan aduce un nou val de austeritate care afectează profund veniturile românilor, în special ale celor vulnerabili, pensionari și angajați cu salarii mici. În numele echilibrului bugetar, autoritățile au lansat un pachet de măsuri fiscale care, spun economiștii, nu doar că nu …

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button