PoliticăPrima PaginăȘtirile 60m.RO

CCR: Desemnarea lui Orban nu e constituțională

Curtea Constituțională a stabilit luni că președintele Klaus Iohannis trebuie să desemneze un alt premier. CCR a decis că există un conflict juridic de natură constituțională în privința desemnării lui Ludovic Orban ca prim-ministru, după demiterea Guvernului condus tot de el. CCR fusese sesizată de social-democrații Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, în calitate de șefi ai celor două Camere ale Parlamentului.

ACTUALIZARE 16.28: Ludovic Orban: ”Deciziile CCR afectează atribuțiile constituționale ale președintelui României, care este persoana publică cu cea mai mare legitimitate din arhitectura instituțională a statului român (…). Nu există nici o prevedere constituțională să îl împiedice pe președintele României să nominalizeze un candidat cum sunt eu (…). CCR a tratat de pe poziții partizane sesizările, dând satisfacție PSD, fie grupurilor parlamentare, fie președinților celor două Camere. Constat un partizanat evident în favoarea PSD, manifestat sistemic”.

ACTUALIZARE 16.20: Ludovic Orban susține că decizia CCR potrivit căreia desemnarea sa ca premier este neconstituțională nu reprezintă ”nici o lovitură”.

ACTUALIZARE 16.15: Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu: ”Aştept comunicatul oficial al Curţii și vom vedea şi motivarea, dar mă bucură că democraţia funcţionează încă în România”.

ACTUALIZARE 15.50: Iată comunicatul CCR: ”În ziua de 24 februarie 2020, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Preşedintele României şi Parlamentul României, cereri formulate de președintele Senatului şi de președintele Camerei Deputaților.

În şedinţa publică, în cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.

2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”.

ACTUALIZARE 15.47: Președintele Klaus Iohannis va susține luni de la ora 18 o declarație de presă, după decizia Curții Constituționale.

Curtea Constituțională a stabilit luni că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament, din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis va trebui să desemneze altă persoană pentru funcția de prim-ministru, potrivit unor surse din CCR, citate de Mediafax.

Desemnarea lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară este neloială, a spus luni deputatul PSD Florin Iordache, la Curtea Constituțională: ”Am sesizat Curtea cu această desemnare a domnului Orban, pe care o considerăm neloială din partea Președintelui. Consultările nu trebuie să fie formale, atâta vreme cât scopul lor este acela de a forma un Guvern. Noi considerăm că această declarație privind resuscitarea încrederii în Parlament este total greșită. Trebuie să aibă o atitudine care să ducă la formarea unui Guvern, nu la o dizolvare”.

De partea sa, consilierul prezidențial Mihaela Ciochină a amintit că opțiunea alegerilor anticipate și dizolvării Parlamentului a fost adusă în discuție mai întâi de partide și societatea civilă: ”În calitatea sa de mediator, președintele României nu putea ignora această preocupare”.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului are programată luni ședința pentru învestirea Guvernului Orban II, de la ora 16.

Sursa: www.rfi.ro

Back to top button