Caz ieșit din comun. CEDO a condamnat România pentru expulzarea a doi pakistanezi acuzați de organizarea unor acțiuni teroriste

CEDO a condamnat, joi, România în cauza Muhammad și Muhammad vs România, pentru încălcarea articolului 1 din protocolul nr 7 din Convenția Drepturilor Omului referitor la garanțiile procedurale în expulzarea străinilor, se arată într-un comunicat al Curții. Cazul a fost judecat în mod excepțional în Marea Cameră a Curții (formată din 17 judecători) iar sentința a fost pronunțată cu majoritate, fiind exprimate mai multe opinii concurente și două opinii separate. Printre cei care au făcut opinie separată se numără și judecătorul României la CEDO, Iulia Motoc.
Potrivit sursei citate, Curtea a constatat că reclamanții au primit informații foarte generale despre acuzațiile care li s-au adus și că nu au avut posibilitatea să consulte actele specifice referitoare la acuzația că ar fi pus în pericol siguranța națională.
Ținând seama de marja de aprieciere lăsată statelor în astfel de cazuri, Curtea a stabilit că limitările impuse reclamanților nu au fost echilibrate în procedurile interne de extrădare astfel încă să-i fie respectate drepturile.
Este vorba despre Adeel Muhammad și Ramzan Muhammad, doi pakistanezi născuți în 1993 și 1982, care au venit în România în septembrie 2012 cu viză de student.
Cei doi studiau economia la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
Ramazan Muhammad a intrat în Românai în februarie 2009, cu o viză de student pe termen lung iar soția lui a venit în România în aprilie 2012. În decembrie 2012, Serviciul Român de Informații a cerut parchetului de pe lângă Curtea de Apel București să-l declare indezirabil. În susținerea solicitării, SRI a furnizat documente clasificate.
În decembrie 2012, parchetul a trimis solicitarea Curții de Apel București, secției de contencios, cerând să-i declare pe cei doi indezirabili. În solicitare se arăta că, potrivit informațiilor de la SRI, existau indicii solide că reclmanții intenționau să se angajeze în activități care puneau în pericol siguranța națională. Documentele clasificate au fost transmise Curții de Apel.
Cei doi reclamanți au susținut în fața instanței că nu înțeleg motivele pentru care au fost acuzați iar Curtea de Apel le-a comunicat că documentele sunt clasificate.
Curtea i-a declarat indezirabili pentru o perioadă de 15 ani și a decis expulzarea lor.
Pe data de 6 decembrie 2012, SRI a dat publicității un comunicat în acest caz, în care a dat detalii și exemple de activități de care cei doi pakistanezi erau acuzați, de susținere a unui grup islamist afiliat ideologic al-Qaeda.
CEDO mai notează că informațiile au apărut în presă, care au indicat numele reclamanților și detalii legate de studiile lor universitare. Cei doi au făcut apel la Înalta Curte însă acesta a fost respins. Înalta Curte și-a însușit ceea ce a văzut în documentele clasificate și a constatat că judecătorii Curții de Apel au decis în mod corect că reclamanții intenționau să se angajeze în activități care puneau în pericol siguranța națională.
Cei doi pakistanezi au părăsit România pe 27 decembrie 2012 și au reclamat la CEDO faptul că nu au avut parte de garanții procedurale în procesul de extrădare și că, în concret, nu li s-au adus la cunoștință acuzațiile și nu au avut acces la documentele depuse la dosar. Cazul a ajuns la CEDO în decembrie 2012.
Curtea a stabilit că reclamanții au suferit ”limitări majore în exercitarea dreptului lor de a fi informați asupra faptelor pe care s-a bazat decizia de expulzare și în exercitarea dreptului de a avea acces la conținutul documentelor și informațiilor pe care s-a bazat autoritatea competentă care a decis expulzarea”.
Satul român a fost condamnat la 10.000 de euro despăgubiri și 1365 de euro cheltuieli de judecată.
Vezi aici integral comunicatul CEDO
- Reforma Bolojan, mai fioroasă decât reforma Boc: bugetarii, băgați forțat în concedii fără platăGuvernul Bolojan ia în calcul o măsură extremă pentru reducerea deficitului bugetar, și anume trimiterea bugetarilor în concedii fără plată, timp de cinci zile în fiecare lună. Nu e prima dată cînd se propune așa ceva în România, iar de aplicat, s-a aplicat ceva asemănător în perioada crizei economice din 2009-2010, printr-o lege promovată de …
- CSAT prezidat de Nicușor Dan a decis: România va continua să sprijine UcrainaConsiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de președintele României, Nicușor Dan, a analizat o serie de subiecte majore cu implicații asupra securității naționale, de la combaterea evaziunii fiscale și sprijinul pentru Ucraina, până la amenințările cibernetice și situația infrastructurii strategice interne.În contextul războiului ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, CSAT …
- Românii care nu plătesc întreținerea la timp, hăituiți de asociațiile de bloc: popriri, procese și chiar vânzarea locuințeiAi întârziat cu plata întreținerii? Pregătește-te pentru penalizări, procese în instanță și amenințări cu executarea silită. Legea le dă mână liberă asociațiilor de proprietari să-și recupereze datoriile cu orice preț, inclusiv prin vânzarea apartamentului. În loc să se caute soluții amiabile, blocuitorii ajung să fie puși la zid, transformați în inamici publici pentru câteva sute …
- Statul român recunoaște că eșuează în fața evaziunii fiscale: CSAT anunță vulnerabilitatea, dar nu oferă soluții clareȘedința CSAT desfășurată astăzi a scos la iveală un adevăr dureros: evaziunea fiscală este o vulnerabilitate majoră pentru securitatea economică a României. Cu toate acestea, statul continuă să livreze declarații generale, fără să propună măsuri ferme sau să clarifice implicarea instituțiilor de forță în combaterea fenomenului. Ședința CSAT desfășurată astăzi s-a încheiat cu un diagnostic …
- Crimă în Brăila: fost consilier PSD și-a ucis soția cu sălbăticie, apoi a încercat să-i păcălească pe polițiștiUn fost consilier PSD din județul Brăila este acuzat că și-a ucis soția în bătaie, apoi a încercat să inducă în eroare autoritățile, susținând că femeia ar fi fost victima unui jaf. Detalii înfiorătoare au ieșit la iveală după intervenția poliției și a rudelor victimei, care au dezvăluit un istoric lung de violență domestică. O …