Politică

​Catinca Nistor și-a încheiat mandatul la ICR Londra și a lăsat „moștenire” chiria de lux

Directorul ICR Londra, Catinca Nistor, a fost revocată din funcție și și-a încheiat activitatea luni. Aceasta a fost în centrul unui scandal după ce a fost numită în martie 2022 la conducerea ICR Londra, pentru că a refuzat să stea în apartamentul gratuit din sediul ICR Londra și a cerut MAE să-i plătească chiria lunară de 6.500 de lire sterline într-un apartament de 120 de metri pătrați. MAE va plăti chiria până în septembrie 2023, obligat de clauzele contractuale.

Catinca Nistor și-a încheiat oficial activitatea la ICR Londra luni, 15 mai, potrivit unor surse din cadrul instituție și MAE, citate de Libertatea.

Propunerea de revocare a Catincăi Nistor din funcția de director al ICR Londra a fost avizată favorabil de comisiile din Senat în luna martie.

Dar votul din Senat a fost unul consultativ, iar revocarea trebuia semnată de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

După ce cele două ministere și-au dat acordul, Nistor a avut la dispoziție 30 de zile pentru a pleca de la șefia ICR Londra, perioadă care a expirat la 15 mai.

„Ordinul a ajuns la Ambasada României în Marea Britanie și doamna Nistor a luat la cunoștință. Dânsa a solicitat să rămână la Londra pe funcția de referent, dar a fost refuzată”, au precizat surse din cadrul ICR pentru Libertatea.

Până acum nu a fost propus un alt nume pentru înlocuirea Catincăi Nistor la șefia ICR Londra, au precizat surse MAE.

Propusă la șefia ICR Londra de PSD

De numele Caticăi Nistor se leagă mai multe controverse. În aprilie 2022 a fost propusă și susținută de PSD în Parlament pentru numirea la șefia ICR Londra. Audierea acesteia în comisiile de specialitate ale Parlamentului a creat revolta parlamentarilor din opoziție care au atras atenția ca aceasta nu are pregătire pentru postul pe care a fost propusă.

Președintele ICR Liviu Sebastian Jicman a cerut revocarea Catincăi Roman la începutul lunii martie 2023, după ce că actrița a cântat, la un eveniment dedicat zilei de 1 Martie, melodia „Mocirița”, moment devenit viral pe internet și aspru criticat.

Șeful ICR a spus că momentul artistic nu a avut aprobarea conducerii instituției.

Libertatea a dezvăluit anul trecut că șefa ICR Londra a refuzat locuința de stat și a ales să-și închirieze un apartament de lux, pentru care MAE plătea o chirie lunară de 6.500 de lire.

Catinca Nistor a plecat de la șefia ICR Londra, însă chiria a rămas „moșternire” pentru statul român.

MAE a cerut reziliera contractul de închiriere pentru apartamentul de lux, dar ministerul este obligat să plătească 78.000 de lire deoarece clauzele contractuale nu permit desfacerea acestuia fără cheltuieli suplimetare și poate fi terminat la 12 luni de la încheiere. Termenul este 8 septembrie 2023.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button