Social

Câteva sute de cadre didactice au protestat la Craiova: „România educată ne-a scos în stradă”

Câteva sute de cadre didactice, membre ale Sindicatului Învăţământului „Spiru Haret” Dolj, au pichetat, joi, Prefectura din Craiova, în semn de nemulţumire faţă de nivelul scăzut al salariilor, protestatarii susţinând că au fost scoşi în stradă de „România educată”, relatează Agerpres.

„Protestăm pentru nivelul salarizării din sistemul de învăţământ, dar şi pentru indiferenţa guvernanţilor la problemele din învăţământ. Traversăm una dintre cele mai triste perioade din sistemul de învăţământ preuniversitar. Deviza acţiunii noastre este «România educată scoate salariaţii din învăţământ în stradă». Educaţia nu mai poate aştepta, trebuie să ne îngrijim de prezent, trebuie să avem grijă şi de viitor. Din păcate, salariile au rămas îngheţate de mult, iar preţurile s-au dublat de la un an la altul, cresc de o oră la cealaltă”, a afirmat preşedintele Sindicatului Învăţământului „Spiru Haret” Dolj, Nicuşor Cotescu.

Cadrele didactice acuză Guvernul de dezinteres privind acordarea majorărilor salariale în sistemul de învăţământ, ceea ce conduce la creşterea gradului de sărăcie a personalului, care este în imposibilitatea de a avea un trai decent.

„Creşterea inflaţiei (16,4% în luna decembrie 2022), concomitent cu explozia preţurilor la produsele de bază, la utilităţi etc., au condus la creşterea gradului de sărăcire. Personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800 – 2.300 de lei. În ceea ce priveşte salarizarea personalului didactic, nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar nu reflectă importanţa socială a muncii depuse de cadrele didactice. Toate aşa-zisele majorări acordate în 3 tranşe, în 2022 şi 2023, nu reprezintă altceva decât o datorie a Guvernului la adresa personalului din învăţământ ce trebuia achitată încă de la 1 septembrie 2020, când nu am primit nimic”, susţin reprezentanţii Sindicatului Învăţământului „Spiru Haret” Dolj.

Sindicatul Învăţământului ”Spiru Haret” Dolj cere Guvernului României să găsească soluţii pentru o serie de probleme: aplicarea integrală a dispoziţiilor Legii-cadru nr. 153/2017, astfel încât toate categoriile de salariaţi din sistemul educaţional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022; în noua lege de salarizare, grila propusă să poziţioneze personalul din învăţământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcţiilor bugetare, în raport de importanţa socială a activităţii prestate; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă; identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului didactic auxiliar; remedierea dezechilibrelor actuale în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control etc.

În cazul în care solicitările rămân fără rezolvare, angajaţii din Educaţie spun că se pregătesc de alte acţiuni de protest, aşa cum au fost deja convenite de cele două federaţii sindicale reprezentative din domeniu – FSE „Spiru Haret” şi FSLI: pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie 2023; marş de protest desfăşurat în Bucureşti în luna mai 2023; declanşarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button