Câte teste a făcut fiecare județ de la începutul crizei COVID-19. Patru județe nu testează nici acum deloc

În România au fost realizate până în acest moment 824.343 de teste, din momentul infectării primului pacient cu COVID-19, pe 26 februarie. În total, au fost confirmate 31.381 de persoane infectate cu coronavirus.
Conform informațiilor obținute de G4Media, în România există 116 centre de testare, dintre care 95 de stat și 21 private.
În centrele de testare aparținând instituțiilor publice au fost făcute 557.406 teste, adică 67,61%, iar în centrele private au fost făcute 266.937 teste, adică 32,39%.
Cele mai multe teste au fost prelucrate în București: 296.365 (36% din numărul total de teste, de la nivel național), iar la polul opus se află Dâmbovița, unde au fost efectuate doar 697 de teste (0,08%).
Mai rău decât Dâmbovița stau patru județe în care, până acum, nu a fost efectuat niciun test COVID-19: Caraș Severin, Călărași, Giurgiu și Vâlcea. Populația din aceste județe este testată în centrele din alte localități.
În privința testărilor raportate la populația fiecărui județ, tot capitala înregistrează cele mai bune rezultate, cu 138 de teste la 1.000 de locuitori, urmată de Ilfov – 103 teste la 1.000 de locuitori și Cluj – 93 de teste la 1.000 de locuitori.
Cele mai mici rate de testare, în afara județelor unde nu au fost efectuate deloc teste, sunt în Dâmbovița – 1,4 teste la mie, Ialomița – 2,5 teste la mie și Prahova – 3 teste la mia de locuitori.
Menționăm că, la începutul pandemiei, în foarte puține județe au început testările odată cu apariția primelor cazuri de coronavirus, pentru că acestea nu beneficiau de infrastructura medicală necesară.
Spre exemplu, suspecții din Tulcea au fost testați în Constanța sau la București mai bine de o lună de la începutul crizei. Abia în luna aprilie, tulcenii au început să fie testați în județul lor. Dar, cu toate acestea, numărul de teste raportat până acum este relativ bun – 31 de teste la mia de locuitori.
Prin comparație, Constanța, care a fost și centru de primire inițial (testa și suspecții din județele vecine) și a primit în carantină români repatriați din Italia, are o cifră de testare mică, de doar 18 teste la mia de locuitori.
La nivel național, media de testare este 42,5 teste la 1.000 de locuitori.
În ceea ce privește rata cazurilor pozitive raportate la numărul de teste realizate, cele mai mici rate se înregistrează în județul Cluj – 1,06%, urmată de București – 1,23% și Timiș – 1,37%, centre de testare încă de la începutul epidemiei. Cele mai mari rate de infectare sunt în județele Dâmbovița – 122,95%, Ialomița – 67,98% și Prahova – 27,08%, județe care nu au testat de la începutul epidemiei, testele fiind prelucrate în alte județe, motiv pentru care rata este atât de mare (în Ialomița și Prahova) sau chiar mai mare decât testele efectuate local (Dâmbovița).
Media de infectare la nivel național, raportată la numărul de teste, este de 3,80%.
Sursa: www.g4media.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …