Economie

Câte milioane de euro a câștigat asasinul economic, Emil Gros, săgeata lui Virgil Popescu, din vânzarea Termocentralei Mintia

Emil Gros, asociat coordonator la Expert Insolvență SPRL, cunoscut ca un țepar de serviciu i asasin economic, administrator judiciar al societății Complexul Energetic Hunedoara SA, dezvăluie într-un interviu pentru Gazeta de Dimineață ce sumă a încasat după vânzarea Termocentralei Mintia.

Tranzacția, în valoare de 91.236.832 EURO, exclusiv TVA, este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc și totodată una dintre cele mai mari tranzacții din insolvență din ultimii ani din România.

Iată ce a declarat Emil Gros pentru Gazeta de Dimineață, într-un interviu în exclusivitate:

Reporter: Domnule Emil Gros, vorbesc astăzi cu omul care a câștigat la LOTO odată cu vânzarea Termocentralei Mintia. Cât e procentul din vânzare luat de administratorul judiciar?

Emil Gros: 3 (trei) la sută.

Reporter: Peste 2.700.000 de euro, exclusiv TVA. (și în cazul ELCEN, administratorul judiciar a câștigat peste 5 milioane de euro)

Emil Gros: Sunt firme care au și 6 și 7.

Reportar: Dar nu sunt mulți administratori judiciari care stau pe active de 91 de milioane de euro. Domnule administrator judiciar, revenind la tranzacția ”câștigătoare”, de unde este totuși cumpărătorul Termocentralei Mintia?

Emil.Gros.: Dumenzeu îi știe. Au și în Iordania, și în Irak. Sediul lor este în Iordania, patronul e de naționalitate irakiană.

Reporter: Dumneavoastră v-ați întâlnit cu patronul-patron? Cu reprezentantul mare?

Emil.Gros.: Da, da. Domnul Saleh Ahmad. El a venit la licitație. O să vină în județ, vrea să facă o conferință de presă. Nu știu când.

Reporter: Vă așteptați să vină la licitație cineva din Orientul Mijlociu? Toate indiciile duceau către Gabriel Comănescu, CEO Grup Servicii Petroliere.

Emil.Gros: Aia era discuția inițială. Noi nu am ieșit public, nu am declarat nimic. Presa… În momentul în care se anunță de astea toți îl iau pe cel anunțat la puricat. Și acum, până nu a fost oficial nu avea niciun sens să vorbim. Gabriel Comănescu nici măcar nu a cumpărat caiet de sarcini.

Reporter: Comănescu era doar o nadă pentru presă să înțeleg?

Emil.Gros: El a fost aici, după care au preluat informația și au început să-l atace. Atâta tot. El a fost, a venit, a văzut, și după care s-a aflat și presa l-a… și toată lumea, și politicienii, au început să-l toace.

Reporter: În afară de Comănescu a mai fost vreo firmă interesată. Mă rog și în afară de Saleh, evident.

Emil.Gros: Nu. Sunt singurii care au venit, au cumpărat caiet de sarcini și au îndeplinit condițiile.

Reporter: Există vreo explicație de ce atâta dezinteres, petru că prețul a fost unul foarte bun?

Emil.Gros: Prețul este bun, degeaba zice lumea. Pentru instalațiile alea, care sunt fiare vechi, toate grupurile aveau perioada de funcționare depășită, aveau peste 25 de ani, numărul de ore toate folosite. E clar că acolo nu se mai poate pune pe cărbune. Ce mi s-a părut foarte serios, oamenii fuseseră în trecut, cunosc termocentrala. Ei au cumpărat-o dar nici măcar nu au mai venit să o vadă pentru că pentru ei terenurile și construcțiile de acolo nu au mare valoare decât să investească și să pună grupuri pe gaz. Vorbim de iordanieni, sediul firmei e în Iordania, la Aman. Au capacități de 8500 de MW instalați, dar în zona lor Maroc, Iran, Iordania.

Reporter: Pare ceva serios?

Emil.Gros. Nu au mai venit alții. Nici coreenii nu au mai venit. Eu mă bazam pe coreeni, sincer să spun. Ei au fost cei mai aplicați în discuții, cei mai OK, dar au dispărut dintr-o dată. Nu știu unde s-a rupt filmul, ce nu le-a mai convenit, ce temeri au avut, dar nu s-au mai prezentat.

Reporter: Discuțiile despre care vorbiți aveau loc de față și cu ministrul Energiei?

Emil.Gros: Da. Au avut. Au fost și la minister, bineînțeles. Pe ei ce-i interesează e să obțină de la Transelectrica ATR-ul (avizul tehnic de racordare) la rețeaua Transelectrica, adică energia produsă să o poți injecta în rețea și Transgazul să le aducă țeava de gaz la poartă. Transgaz oricum o va aduce. Transgazul avea în proiect de pe vremea când se vorbea că vine Romgazul să pună acea capacitate de producție.

Reporter: Asta-i interesează din toată investiția, adică acest suport din partea statului?

Emil.Gros. Asta e cel mai important.

Reporter: Asta este condiția lor ca suport din partea statului român deci?

Emil.Gros: Exact.. este și normal într-un fel, că statul a cerut, când am întocmit caietul de sarcini, ca cel care vine să cumpere să pună acolo în loc o putere minim instalată de 800 de MW. Bun, noi punem, punem și mai mult, dar eu ca să pot să-mi îndeplinesc obligația asta și voi trebuie să îmi dați aviz tehnic de racordare pentru puterea instalată, să-mi pot vinde marfa cum ar veni, că dacă produc, trebuie să o injectez în sistemul național. Ei vor să pună chiar mai mult, vor să preia ATR-ul, dacă vă uitați pe harta Transelectrica, disponibil pe zona aceasta sunt 2000 de MW, iar ei vor 1290 cât a avut termocentrala în trecut. Vă dați seama că  din 6-7000 de MW cât produce România, dacă produci aici 1300-1500 devii unul dintre cei trei patru jucători pe piață, producători importanți după Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CEO, devii al patrulea producător. E o investiție mare. Să pui un MW costă cam 1 milion de euro. Ca să pui 1000-1000 și ceva de MW trece de un miliard de euro.

Reporter: De când încep?

Emil.Gros: Ei vor să se asigure. Au început deja discuțiile cu Transgaz și Transelectrica. Au termen de plată 120 de zile, după care se încheie contractul de vânzare-cumpărare, se încasează tot prețul. Prețul acesta se va distribui în mare parte la ANAF, cu prioritate se va plăti ajutorul de stat. Cred că o să fim prima firmă care reușim să ne plătim așa ajutorul de stat. După care încep să depună proiecte și să ceară avize, autorizații.

Reporter: Ca perioadă, cam cât estimați?

Emil.Gros: Eu zic că un privat reușește mult mai repede decât statul. Vă dați seama, adică dumneavoastră să fiți investitorul și să cumpărați, din momentul în care devii proprietar, tu poți să îți comanzi centralele, grupurile pe gaz. Statul ce ar face? Ar face licitație, ar fi contestații. Ar dura 2-3 ani până se decide de unde se cumpără și cine le cumpără.

Reporter: Forța de muncă o aduce de la el, din Aman?

Emil.Gros: Nu. Vă dați seama că va lucra cu forță de muncă locală.

Reporter: Înseamnă că se duce repede la el acasă?

Emil.Gros: Nu cred. Eu sunt foarte optimist. Vom vedea în următoarea perioadă de timp. Sunt serioși.

Reporter: Termocentrala Mintia este un obiectiv de siguranță atrategică energetică?

Emil.Gros: Fiind închisă nu mai este. La ce vă referiți?

Reporter: Vreau să știu dacă acest subiect a fost analizat în CSAT, de exemplu.

Emil.Gros: Nu, din câte știu, nu mai este de domeniul CSAT-ului fiind închisă și scoasă din funcțiune.

Reporter: Asta înseamnă că investitorul nu a fost studiat? Ar trebui să aibă vreun aviz de la SRI sau vreunul dat de statul român?

Emil.Gros:. Asta nu știu.

Reporter: Dumneavoastră vi s-a prezentat așa ceva?

Emil.Gros. Nu.

Reporter: V-a căutat cineva să va spună ”nu e OK investitorul, fiindcă..”

Emil.Gros. Nu s-a purtat nicio astfel de discuție. Nu am vorbit cu nimeni. Pur și simplu a venit, a mers la minister, au discutat. Presupun, acum dau cu presupusul. Presupun că din momentul în care a fost oficial și s-a știut cine vine, că totul a fost OK. Acuma că, nici nu știu ce verificări face statul și cum verifică, prin instituțiile abilitate, asta mă depășește. Pentru mine ca administrator judiciar a venit, a îndeplinit condițiile aprobate de creditori, și-a asumat ce a fost în caietul de sarcini, a plătit garanția, a depus toate actele, adică pentru mine ca administrator judiciar nu am asemenea atribuții să verific sau să spun cuiva sau să cer cuiva date suplimentare, să-l verific eu pe cumpărător din punct de vedere al, nu știu, originii…

Reporter: Nici nu aveți acces.

Emil.Gros. Nici nu am acces

Emil Gros, administrator judiciar CEH.

Reporter: Dar în experiența dumneavoastră vi s-a întâmplat vreodată să fiți avertizat? Mă intersează dacă în statul acesta sunt făcute verificări pe investitori.

Emil.Gros: Nu, niciodată.

Reporter: Ați mai lucrat vreodată cu investitori din zona non-europeană?

Emil.Gros: Am mai avut, dar niciodată nu ne-am confruntat cu astfel de situații, să mă avertizeze cineva. Au mai fost tranzacții, dar în momentul în care le faci prin bancă, prin tot, tot, tot, se vede originea banilor. Mă refer la alte tranzacții, nu la asta. Oficiul de spălare a banilor, băncile verifică absolut tot, tot, tot. Nu am întâlnit situații din astea vezi că vine ăla, sau la ăla nu-i vinde. Nici nu poate nimeni să vină să-ți spună când tu ești într-o procedură publică aprobată, transparentă, să vină să zică vezi că ăia au o problemă. Bine, și dacă au o problemă, ce pot eu să le fac, dacă la mine vin și cumpără?

Reporter: Există posibilitatea ca termocentrala Mintia să fie transformată în centrală nucleară?

Emil Gros Nu. Nu din câte știu.

Reporter: Condiția aceea pe gaz….

Emil.Gros: Este prevăzută în caietul de sarcini. Vor depune proiectul la Transelectrica, la ANRE, pentru centrală pe gaz. Și regenerabile, dar acolo la regenerabile este discutabil pe haldele acelea de cenușă cât pot pune capacitatea. E clar că dacă primesc acest aviz tehnic de racordare, acest ATR, îl vor împărți probabil. Centralele pe gaz au o anumită capacitate, 250, 500 de MW sau 400, depinde de puterea lor. Poți să pui unui de 500 și unul de 400, diferența, dacă are ATR- mai mare, putere instalată, ar fi păcat să nu pună, mai ales că acum e febra fotovoltaicelor.

Reporter: Statul român le-a pus condiție și până când să finalizeze?

Emil.Gros: Până în decembrie 2026.

Reporter: Și le-a cerut o anumită putere?

Emil.Gros. Minim 800 MW oră în bandă adică să produci continuu. Asta ajută la echilibrarea sistemului. Adică să ne imaginăm că este secetă sau nu bate vântul, nu bate soarele, atunci gazul ar putea face această echilibrare a sistemului.

Reporter. Având în vedere că e investitor străin beneficiază de ceva subvenție suplimentară sau un preț preferențial?

Emil.Gros: Nu cunosc așa ceva și nu au fost în discuție ceva fonduri, să atragă, europene, PNRR, nu. E investiție privată.

Reporter: La capitolul reusrsă umană, există un număr impus de statul român să angajeze?

Emil.Gros. Nu există. Asta în funcție de necesar. Vă dați seama că cea mai multă forță de muncă și cea mai mare cheltuială o implică construcția, adică montarea acelor grupuri, racordarea la sistemul energetic, instalarea de transformatoare, răcirea să se asigure prin apa de pe Mureș, de la baraj, dar probabil se vor face și aici investiții pentru că nu putem vorbi de rețelele actuale care sunt depășite și fizic și moral, după care un energtican sp vă spună, de obicei forța de muncă este redusă numeric față de o termocentrală cum a fost pe cărbune. La astea pe gaz ai grupurile, apeși butonul și pornește centrala, ca la apartament, și rpoiduce energie, 150, 150 de oameni, zic eu că va fi necesarul de personal. Ăsta e specificul. Nu vor mai fi cțte 700-1000 de oameni cât erau în trecut.

Reporter: Credeți în investiția aceasta?

Emil.Gros Cred.

Reporter: Ce mai urmează să vândă CEH-ul?

Emil.Gros: Momentan nimic. Mai avem grupul acela celebru, Ziomar, luat în compensare de statul român. Am pornit licitațiile, este scos separat din pachetul Mintiei. S-a pornit licitația de la 6,5 milioane de euro și s-a ajuns la 4,5 și nu am pe nimeni interesat de el. Nu s-au investit niciodată 150 de milioane de euro la Mintia. S-a investit în 2008-2009, s-au făcut niște investiții, undeva la 50 de milioane de euro, în grupul 3 care a funcționat din 2008 până în 2021, vrei 12 ani, pe investiția dată. Dacă raportăm și datoriile pe care le-a acumulat Mintia pe perioada asta… Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Știm foarte bine că CEH a pornit în 2012 cu datorii la stat zero și a ajuns să acumuleze datorii de 1,5 miliarde-2 miliarde de euro. Dintre care știm că până anul trecut, Mintia a funcționat până în 2021 și nu s-au cumpărat certificate și datoria la mediu în proporția cea mai mare, peste 70 la sută, este a Mintiei, datoria la mediu. Știm că Paroșeniul stătea și tot cărbunele se ardea în Mintia până în martie 2021 când s-a oprit activitatea.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button