Cătălin Drulă, implicat în afacerea Roșia Montană
„Il vad agitat pe Drula. Ca ai lu’ Ciolacu sunt speculatori. Or fi, habar n-am, dar Drula insusi are actiuni la Swiss Capital, care e actionar la BRK Finance Cluj, care are peste 1 milion de actiuni la Gabriel Resources si garantii pentru inca 2 milioane de actiuni. In locul lui, m-as fi gandit de doua ori inainte sa dau drumu’ la plangeri”, a scris jurnalistul Victor Ciutacu pe Facebook.
BRK Financial Group, singurul broker listat la Bursa de Valori Bucureşti, a anunţat într-un raport publicat vineri după-amiază că deţine în portofoliu 1,26 milioane de acţiuni Gabriel Resources, compania canadiană care a cumpărat în 1998 un drept de exploatare a unui zăcământ de aur din Roşia Montană, judeţul Alba.
BRK Financial Group a anunțat anul trecut că Ileana Herling a ajuns la o participaţie de 9,91% după ce anterior a anunţat că SIF Muntenia (SIF4) a vândut 15,83% din deţinerea de 18,33%, iar fondul FIA DCP Investiţii al Atlas Asset Management a ajuns la o participaţie de 9,2%.
În total, cei doi acţionari semnificativi noi au aproximativ 19,1% din BRK, ceea ce înseamnă că, raportat la pachetul vândut de SIF4, unul dintre ei avea şi înainte de aceste tranzacţii o deţinere pentru care nu exista obligativitatea de raportare. Pe platforma termene.ro, Ileana Herling este acţionară la 11 companii şi administratoră la şase societăţi. Nu este însă clar dacă este aceeaşi persoană.
Adrian Andrici a devenit in 2016 acționar semnificativ al BRK Financial Group, cu 7,37% din titluri, după ce a cumpărat, pe 24 martie, cea mai mare parte a titlurilor deținute de Banca Transilvania, care și-a lichidat participația de 9,30% din acțiunile BRK.
Adrian Andrici mai este acționar semnificativ, cu 11,73%, din titluri la Impact Developer & Contractor (IMP), a mai deținut acțiuni la Armătura Cluj (ARM) și Automobile Craiova (AUCS), iar o tranzacție care i-a adus foarte mulți bani a fost vânzarea Haber Hațeg către Heineken, în anul 2008. Andrici mai este patron al revistei Kamikaze, iar din 2013 este și finanțator al clubului de fotbal CSU Universitatea Craiova. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, el este un mare beneficiar al dosarelor de retrocedare de la ANRP. În dosarul Alina Bica, este acuzat a fi obținut 4,19 milioane euro într-un dosar de retrocedări ilegale, în care mai sunt incluși Gheorghe Stelian, Valentin Vișoiu și Gabriel Gheorghe.