UE se confruntă cu o „recesiune de proporții istorice”

Oficialii UE prognozează „cea mai profundă recesiune economică” din istoria Uniunii, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Acordul asupra unor soluții comune pentru recuperarea post-pandemică ar putea submina proiectul european.
Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat reporterilor miercuri că Europa se îndreaptă spre „o recesiune de proporții istorice în acest an”, ca urmare a pandemiei.
”Acum este destul de clar că UE a intrat în cea mai profundă recesiune economică din istoria sa”, a spus Gentiloni, comisarul european pentru economie. ”Activitatea economică în UE a scăzut cu aproximativ o treime practic peste noapte.”
Romanul pandemiei coronavirusului a lovit puternic economia globală. Guvernele au adoptat restricții dure asupra mobilității, împreună cu măsuri de distanțare socială menite să reducă infectările. Toate aceste măsuri au limitat, de asemenea, operațiunile comerciale și activitatea economică.
Amenințarea unei pandemii mai lungi
În acest an, economia UE – care cuprinde 27 de state membre – se așteaptă să se contracte cu 7,5%, în timp ce economia zonei euro va scădea cu 7,75%. Deși statele membre UE și statele din zona euro nu se așteaptă să le crească deficitul în 2021, prognozele arată că acesta va crește cu peste 6% anul viitor.
Cu toate acestea, aceste prognoze s-au făcut având la bază o reducere continuă a restricțiilor. Dacă restricțiile rămân în vigoare timp de două luni, unele economii ale statelor UE – inclusiv a Germaniei – ar putea scădea cu până la 14%, potrivit unui raport publicat luna trecută de Rețeaua Europeană de Cercetare a Politicii Economice și Fiscale.
„O pandemie mai severă și de durată mai lungă decât cea prevăzută în prezent ar putea provoca o scădere mult mai mare a PIB-ului decât s-a presupus”, a spus Gentiloni.
Revenirea post-pandemică depinde de „viteza cu care restricțiile pot fi ridicate, de serviciile importante în fiecare economie, precum turismul și de resursele financiare ale fiecărei țări”, a spus el, citat de dw.com.
„O astfel de divergență reprezintă o amenințare pentru piața unică și zona euro – totuși poate fi atenuată printr-o acțiune europeană decisivă și comună”, a adăugat el.
Cu toate acestea, chiar și acțiunile europene comune rămân evazive, deoarece statele membre ale UE se luptă să ajungă la un acord asupra instrumentelor financiare pentru stimularea recuperării post-pandemice, în special în țările de prim rang, precum Italia și Spania. Germania, în special, a depus eforturi pentru a eficientiza asistența financiară pentru țările cele mai afectate.