Știrile 60m.RO

Casa compozitorului Ceaikovski, distrusă de armata rusă în nord-estul Ucrainei

Trostianeț este un oraș din nord-estul Ucrainei, care l-a găzduit odată pe compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski, scrie antena3.ro

În vârstă de 24 de ani, faimosul compozitor romantic din secolul al XIX-lea a stat într-o vilă din orașul Trostianeț, pe atunci parte a Imperiului Rus. Aici a compus prima sa lucrare simfonică – uvertura „Furtuna” (1864).

Vila, ca și restul orașului Trostianeț, se află acum în ruină după capturarea orașului la 1 martie 2022, în timpul invaziei ruse a Ucrainei.

După o lună de ocupație, în care, potrivit unor relatări, civili au fost uciși de grenade de mână rusești, forțele ucrainene au folosit bombardamente grele pentru a recâștiga controlul asupra orașul Trostianeț.

Deși armata rusă a plecat acum după o lună de ocupație brutală, urme ale ocupației lor pot fi văzute peste tot; clădirile – inclusiv vila Ceaikovski – au fost distruse, iar litera „Z” a fost mâzgălită pe ruinele și mașinile din oraș.

De la începutul invaziei, în februarie, alimentele și apa au devenit extrem de rare în Trostianeț, care are o populație de 25.000 de locuitori.

Locuitorii trebuie acum să stea la coadă în fața Școlii de muzică pentru copii Ceaikovski, lângă muzeul cu același nume, pentru a colecta alimente.

În primele zile ale invaziei rusești, sala de concerte de la Școala de Muzică pentru Copii Ceaikovski a fost folosită pentru a înregistra voluntarii ucraineni pentru Forțele de Apărare Teritorială.

În timp ce așteptau la coadă pentru a colecta alimente, cetățenii au zărit reporteri de la posturi internaționale din orașul lor și au alergat la ei. O avalanșă de mărturii au fost date deodată reporterilor.

„Mi-au distrus casa”. „Mi-au furat totul, chiar și lenjeria de corp”. „Au ucis un bărbat pe strada mea”. „Ticăloșii mi-au furat laptopul și aftershave-ul.”

Primarul din Trostianeț a declarat că este prea devreme pentru a da o estimare a numărului de cetățeni ai orașului său care au fost uciși.

Din cauza mărturiilor sfâșietoare ale locuitorilor orașului și din alte părți ale Ucrainei, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut o investigație asupra crimelor de război semnalate de Rusia în această țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button