Economie

Cartoful, mâncarea săracului a devenit un lux. Pensionar: „Ce am mai putea mânca?”

Prețul alimentului de bază al românilor a explodat. Cartofii, cunoscuți ca mâncarea săracului, au devenit un lux. Scumpirea din ultimele luni depășește 50%. Un kilogram de cartofi se vinde la piață cu 3,5 lei/kg, în condițiile în care în toamna anului trecut îl găseai cu 1,5 lei/kg. 

Comercianții spun că sunt din ce în ce mai puțini cumpărători. „Aproape nimeni nu se mai apropie de cartofi, vă spun sincer. Sunt în comerț de 31 de ani, dar nu mi s-a întâmplat așa ceva. Înainte vindeam trei tone de cartofi într-o săptămână, acum dacă dau 10 kilograme. Vă dați seama ce trăim? Dacă oamenii nu își mai permit un cartof, ce pretenții mai avem la celelalte alimente? Acum să faci o tocăniță de costă 50-60 de lei, iar înainte nici nu simțeai la buzunar”, spune o comerciantă din Piața Orizont din Călărași.

Printre tarabe, clienții îi numeri pe degete. Majoritatea pensionari își cântăresc venitul la fiecare aprovizionare.

image

„Dacă s-au scumpit și cartofii în asemenea hal, ce am mai putea mânca? Noi, pensionarii, în ei aveam baza. Că de carne, rar te mai poți apropia…”, spune mâhnit un pensionar care venise la piața după legume pentru o ciorbă.

Producem doar 27% din necesarul de consum

Cartoful este unul dintre produsele care s-au scumpit accelerat în ultimul an. Iar măririle de preț s-ar putea să nu se oprească aici. În acest sezon, agricultorii din sudul țării s-au plâns că nu reușesc să strângă decât jumătate din cantitatea de cartofi de anul trecut.

Seceta a pârjolit hectare întregi, însă oamenii se mulțumesc că mai au ce scoate din pământ. Pentru înființarea unui hectar cu o cultură de cartofi cheltuielile producătorului ajung la 5.000 de euro.

Pentru a acoperi necesarul pentru întreaga populație a țării, în România ar trebui să se producă aproape două milioane de tone de cartofi. Producem, însă, doar 27% din cantitatea necesară, iar în acest an producția este cu 30% mai mică decât în trecut din cauza secetei.Un kilogramd e cartofi se vinde la piață cu 3,5 lei FOTO I.S.

Un kilogram de cartofi se vinde la piață cu 3,5 lei

„Producția românească de cartof este în cădere liberă”, a precizat Romulus Oprea, președinte Federația Națională Cartoful.

Scumpiri în lanț

În această vară, alimentele costau cu 18,2% mai mult decât în august 2021 și aproape cu 16% mai mult decât la finalul anului trecut, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Cele mai importante scumpiri s-au raportat la alimentele de bază. Conform INS, în luna august 2022, pâinea costa cu 25,2% mai mult decât în august 2021 și cu 17,6% peste nivelul din decembrie 2021. De asemenea, cartofii au raportat creșteri de prețuri cu peste 54% în ultimul an și cu 10,4% în ultimele opt luni.

Uleiul alimentar a depășit și el cu aproape 50 de procente prețul pe care-l avea în august 2021, asta în timp ce carnea de pasăre a avut o scumpire medie de aproximativ 18% în ultimul an, cea de vită cu 14,6%, iar cea de porc cu 13,3%.

De asemenea, datele INS mai menționează scumpiri la produsele lactate (+20,6% față de august 2021), la ouă ( +20,3%) și la cafea ( +16,2%).

Mâncarea săracului a devenit un lux FOTO I.S.

Mâncarea săracului a devenit un lux

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button