Politică

Cartel ALFA: Guvernul vrea adoptarea măsurilor de austeritate fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali. O astfel de abordare dictatorială sapă şi mai adânc prăpastia dintre cetăţeni şi stat

Sindicaliştii din Cartel ALFA acuză că Guvernul Ciolacu se află în curs de a finaliza adoptarea pachetului de măsuri de austeritate fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali. Ei avertizează că aceste acţiuni ale guvernului creează premisele declanşării unei greve politice, conform noii legi a dialogului social, şi a unor conflicte sociale de amploare.

”CNS Cartel ALFA atrage atenţia guvernului că acţiunile de bună guvernare, pe care le impun inclusiv criteriile de aderare la OCDE, presupun în mod obligatoriu prezentarea publică a propunerilor de măsuri şi supunerea acestora analizei partenerilor sociali – patronate şi sindicate. In plus, o astfel de abordare coercitivă şi dictatorială din partea guvernului sapă şi mai adânc prăpastia dintre cetăţeni şi stat, erodează încrederea, încurajează lipsa de conformare la regulile generale şi încurajează comportamentele de evaziune”, susţin sindicaliştii, care notează că singurele informaţii disponibile despre intenţiile guvernului au fost cele prezentate „pe surse” de mass-media, uneori contradictorii.

În opinia lor, dacă situaţia impune o restrângere a cheltuielilor şi o creştere a veniturilor bugetare, sarcina guvernului era să prezinte public şi transparent toate variantele de lucru, cu costurile si beneficiile pentru bugetul de stat din partea fiecareia.

De asemenea, conform legii, obligaţia executivului este să convoace Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social, unde să pună pe masă aceste variante de lucru, însoţite de calculele privind impactul fiecărei măsuri propuse şi să le analizeze cu partenerii sociali, luand în considerare si propunerile şi opiniile partenerilor sociali.

Reamintim membrilor guvernului că nu sunt deţinătorii adevărului absolut, capacitatea lor de expertiza este limitata, şi că orice măsură adoptată în acest mod dictatorial este asumată în totalitate de partidele din cadrul coaliţiei care sustin guvernul şi va fi decontată politic în cel mai scurt timp.

In plus, aceste acţiuni ale guvernului creează premisele declanşării unei greve politice, conform noii legi a dialogului social, şi a unor conflicte sociale de amploare.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button